Rekreacija i fitness - 2. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Za ozbiljne hodače i one koji će to tek postati: prava mjera koraka 

Brojanje koraka postalo je preokupacija mnogih zaljubljenika u zdrav život uslijed korištenja tzv. zdravih aplikacija na mobilnim telefonima. Prema nekim podacima znanstvenih instituta, osobe koje prate svoje korake, naprave dnevno oko 2 500 koraka više od onih koje to ne čine

hodanje

Trend brojanja koraka iznjedrio je i „zlatni standard“ od 10 000 koraka dnevno koji je postao cilj svih onih  koji žele brinuti o zdravlju i ostati u top formi. No postavlja se pitanje: trebamo li svi težiti tome cilju te odnosi li se to podjednako na sve?

Stručnjaci zdravstvene stranice Healthline.com zapitali su se koje zdravstvene prednosti donosi ova praksa i koje su preporuke stručnjaka u pogledu optimalnog broja koraka kada su u pitanju vaša dob, spol i zanimanje. Neke od zanimljivijih uvida donosimo u ovom članku.

Šetnja je lijek: hodanje kao idealna tjelesna aktivnost

Utvrđeno je s tim u vezi da redovita tjelesna aktivnost, a u što je uključeno i hodanje, može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa, pretilosti, određenih vrsta raka poput raka dojke i debelog crijeva, ali može i pomoći kod olakšanja psihičkih tegoba poput depresije.

Dakle, je li 10 000 koraka dnevno idealni cilj kojem trebamo težiti ili taj broj varira s obzirom na našu dob ili spol?

Broj prijeđenih koraka smanjuje se s godinama

Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine pokazalo je da odrasli u prosjeku naprave između četiri i 18 tisuća koraka dnevno, dok djeca i adolescenti naprave između 10 i 16 tisuća koraka dnevno.

Primijećeno je da broj koraka opada s godinama, to jest mlađi odrasli češće će ispuniti dnevnu kvotu potrebne aerobne aktivnosti nego starije osobe.

Kreću li se više muškarci ili žene?

Spomenutim istraživanjem utvrđeno je da muškarci u prosjeku naprave više koraka dnevno nego žene. Djeca i tinejdžeri muškog spola naprave između 12 i 16 tisuća koraka dnevno, dok djevojčice prehodaju 10 i 12 tisuća koraka. Ova se praksa nastavlja i kako starimo, pa odrasli muškarci prosječno naprave 5 340 koraka dnevno, a žene 4 912 koraka, pokazalo je to jedno istraživanje provedeno 2010. godine.

I vaše zanimanje utječe na broj koraka

Možda toga niste svjesni, ali i vaš posao može značajno utjecati na broj koraka koje prijeđete dnevno. Na prvom su mjestu konobari koji naprave čak 22 778 koraka dnevno, dok zaposlenici u pozivnim centrima naprave „samo“ 6 618 koraka.

Do ovih je podataka došla znanstvenica Jenny Craig 2012. godine, koja je provela istraživanje na manjem uzorku od deset osoba, pri čemu je svaki ispitanik imao drugačije zanimanje. Uz konobare, najviše se kreću medicinske sestre, dostavljači i poljoprivrednici, a najmanje zaposlenici u uredima.

Kod spomenutog istraživanja treba istaknuti da je provedeno na vrlo malenom uzorku te da u obzir nisu uzimani ni spol ni dob ispitanika.

Kako stojimo s brojem koraka u različitim zemljama?

Osim o spolu, dobi i zanimanju, broj prijeđenih koraka varira i od zemlje do zemlje. Prema istraživanju iz 2017. godine, kojeg spominje Healthline, stanovnici Hong Konga prijeđu najviše koraka dnevno (u prosjeku 6 880), dok stanovnici Indonezije naprave najmanje (3 513).

Na te razlike utječu brojni faktori, od stope pretilosti u pojedinoj zemlji do klimatskih uvjeta, pristupačnosti cesta i pješačkih staza. Osim stanovnika Hong Konga, visoku stopu kretanja pokazali su Kinezi, stanovnici Ujedinjenog kraljevstva i Nijemci, dok se najmanje kreću Indijci i Sjevernoamerikanci. Dodajmo da je u istraživanju sudjelovalo preko 700 tisuća ispitanika u 111 zemalja svijeta, što je solidan uzorak.

Koliko bismo se trebali kretati dnevno da se osjećamo zdravije?

Dobra je vijest da ne morate opsesivno gledati brojač koraka na vašoj zdravstvenoj aplikaciji. Ciljanih 10 tisuća koraka nije potrebno napraviti, premda bi bilo super ako ste to u stanju. Naime, Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) preporučuju najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti tjedno, što je otprilike 15 tisuća koraka tjedno, odnosno dvije tisuće koraka na dan.

Ako želite iskoristiti dodatne zdravstvene prednosti kretanja, povećajte taj broj na 300 minuta tjedno, što je 30 tisuća koraka tjedno ili nešto manje od pet tisuća koraka dnevno. Izvedivo, zar ne? Još jedna napomena: ove se preporuke odnose na hodanje bržim tempom pa kod brojanja ovih koraka ubrzajte ritam kretanja kako biste iskoristili maksimalan poticaj za zdravlje.

10.000 koraka dnevno zdravlje mobilna aplikacija hodanje tjelesna aktivnost

Istražujemo zdravi trend: jamči li 10.000 koraka dnevno i bolje zdravlje?

Svaki pametni sat ili mobilna aplikacija za zdravlje poznaju funkciju brojanja koraka. Postoji li neki konkretan broj kojemu moramo...

SAZNAJTE VIŠE

Trikovi za povećanje broja koraka u danu

Ako niste sigurni kako povećati broj prijeđenih koraka dnevno, slijedite nekoliko dobrih „trikova“:

  • koristite stepenice umjesto lifta kad god to možete,
  • parkirajte automobil dalje od ulaza u vaš ured ili stan,
  • dogovorite šetnju s prijateljem ili prijateljicom,
  • iskoristite pauzu na poslu za šetnju,
  • ako je vani lošije vrijeme prošetajte trgovačkim centrom ili odite u teretanu.

Redovito hodanje i praćenje broja koraka može značajno utjecati na kvalitetu vašeg života i vaše zdravlje. Stoga krenite iz ovih stopa i postanite aktivniji!

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button