Rekreacija i fitness - 29. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako ples pomaže u gubitku kilograma i koji ples odabrati?

Ako ste u potrazi za novim pokretima koje biste htjeli uključiti u svoj program treniranja ili mršavljenja, saznajte kako vam plesanje može u tome pomoći

ples i mršavljenje

Možda ste među onima koji misle da je plesanje aktivnost rezervirana samo za subotnji provod. Iako je plesanje odličan način opuštanja i razonode, ono ipak ima i mnoge druge prednosti.

Plesanje je zapravo izvrstan način tjelovježbe. Odlično je za sagorijevanje masnoća i kalorija te, posljedično, gubitak kilograma. Stoga, ako ste u potrazi za novim pokretima koje biste htjeli uključiti u svoj program treniranja ili mršavljenja, saznajte kako vam plesanje može u tome pomoći.

Prednosti plesa u mršavljenju i poboljšanju zdravlja

Kao i drugi oblici aerobnog ili kardio vježbanja, ples ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i pomoć kod gubitka kilograma.

Uhvatite ritam i zaplešite! Obilježavamo Svjetski dan plesa

Osim što sagorijeva kalorije, ističe zdravstveni portal Healthline.com, plesanje također može povećati snagu vaših mišića. A izgradnja čvrste mišićne mase može vam pomoći u sagorijevanju masnoća i toniranju vaših mišića.

Neke od zdravstvenih prednosti koje ples dijeli s kardio treningom su:

 • povećanje tjelesne izdržljivosti,
 • bolja pokretljivost i fleksibilnost,
 • bolji osjećaj ravnoteže,
 • poboljšan protok krvi,
 • jači imunosni sustav,
 • kvalitetniji san,
 • smanjenje stresa,
 • smanjeni rizik od određenih kroničnih stanja, poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Osim što je dobar za tijelo, ples pogoduje i mentalnom zdravlju. Kao oblik aerobnog treninga, plesanje može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije. A njegove dodatne prednosti očituju se i u tome što je ples društvena aktivnost. Plesanje s partnerom ili u grupi, naime, može stvoriti osjećaj zajedništva te vas povezati s drugima.

I što je jednako važno, ples je zabavna aktivnost. Kada uživate u nečemu što vam godi, skloniji ste ustrajati u tome. Zato ples može biti sjajan motivator ako ste odlučili vježbati zbog gubitka kilograma.

Koliko kalorija možete sagorjeti plesom?

Kao i kod većine vrsta tjelovježbe, brži i intenzivniji treninzi (pa tako i ples) omogućit će vam da sagorite više kalorija od laganijeg treninga ili plesa. Plešete li uz hip hop, potrošit ćete više kalorija nego ako plešete valcer u dvorani.

U nastavku navodimo koliko ćete kalorija potrošiti tijekom 30 minuta plesa ako je vaša tjelesna težina 68 kilograma. Manje kalorija sagorjet ćete ako je vaša tjelesna težina niža, a ako imate veću tjelesnu težinu, vjerojatno ćete sagorjeti više.

Kalorije koje ples potroši u 30 minuta

Balet: 179 kalorija

Ples u dvorani (valcer): 118 kalorija

Hip hop: 207 kalorija

Salsa: 143 kalorije

Swing: 207 kalorija

Country & western: 172 kalorija

Step: 164 kalorije

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi preporučuje 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno za odrasle osobe ili 75 minuta treninga visokog intenziteta kako biste živjeli zdravije te lakše održali normalnu tjelesnu težinu.

Ako vam je ples glavni oblik fizičke aktivnosti, to znači da će potrebna količina vremena koje biste trebali provesti u plesu ovisiti o tome koliko energično plešete. Za značajniji gubitak tjelesne težine (primjerice 5 posto ili više), stručnjaci preporučuju najmanje 300 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno.

Koji ples odabrati?

Postoji mnoštvo različitih vrsta plesa, a sve pružaju zdravstvene prednosti te imaju potencijal za održavanje normalne tjelesne težine i mršavljenje. U mnogim se teretanama nude satovi plesa, a postoji i puno online video sadržaja posvećenih plesu koje možete isprobati da biste otkrili koji je plesni stil stvoren za vas.

Preferirate li radije slobodni stil plesanja neopterećen plesnim pravilima, možete jednostavno uključiti omiljenu glazbu u svom dnevnom boravku i plesati 30 minuta ili više. Plesom ćete ubrzati otkucaje srca te potaknuti sagorijevanje kalorija.

Ako ste zainteresirani za određene vrste plesova, navodimo vam neke popularne plesne opcije za koje se možete odlučiti ako želite vježbati ili poraditi na gubitku težine.

Zumba

Zumba je fitness program koji se izvodi uz latino pjesme i ritmove ili drugu internacionalnu glazbu. Koristi intervalni trening koji izmjenjuje brze i spore pokrete. To znači da kratki eksplozivni naleti brzih pokreta pomažu sagorjeti više kalorija nego kada plešete ujednačenom brzinom. Zumba je tjelovježba odlična za cijelo tijelo, tako da možete istovremeno tonizirati i ojačati mnoge mišiće.

Zdravstvene prednosti zumbe uključuju

 • gubitak tjelesne težine s prosječnom potrošnjom kalorija od 9,5 kalorija po minuti,
 • smanjenje osjetljivosti na bol (prema znanstvenoj studiji iz 2016.),
 • društveno povezivanje i osjećaj pripadnosti (jer je riječ o grupnom obliku vježbanja).

Koreografija u zumbi nije formalizirana (dovoljno je znati nekoliko plesnih koraka i pratiti ritam) pa se u vježbanje možete uključiti u bilo kojem trenutku.

Balet

Balet je oblik klasičnog plesa s fokusom na precizne pokrete i tehniku. Iako spori pokreti baleta ne sagorijevaju toliko kalorija kao drugi oblici plesa, mogu vam i dalje pomoći ako želite poboljšati zdravlje i tjelesnu kondiciju.

Prednosti baleta uključuju:

 • povećanje snage i tonusa mišića, posebice u nogama i trbušnim mišićima,
 • povećanje fleksibilnosti, agilnosti i koordinacije pokreta,
 • poboljšanje tjelesne posture (držanja tijela).

Pole dance ili ples na šipki

Popularni ples na šipki još je jedan odličan oblik vježbanja ako želite biti u formi ili paziti na svoju tjelesnu težinu. Pole dance traži nešto „akrobatike“ zbog penjanja po šipki, vrtnje oko nje, ali je zato sjajan za oblikovanje mišića tijela.

Osim što pruža kardiovaskularni trening, pole dance omogućava:

 • poboljšanje fleksibilnosti, posebice u leđima i nogama,
 • povećanje mišićne snage, posebno u gornjem dijelu tijela,
 • topljenje masnoća zbog izvođenja vježbi snage.

Riječ opreza: ples na šipki zahtijeva puno držanja tijela i vrtnje, pa iziskuje atletsku vještinu od plesača. Možda biste trebali odabrati drugi oblik plesa ako imate ozljede ruku, zapešća, ramena, koljena ili leđa. Također je važno trenirati s instruktorom kako biste izbjegli ozljede.

Savjeti za sigurniji ples

Kao i kod svake druge tjelovježbe i kod plesa trebate poduzeti određene sigurnosne mjere kako biste minimalizirali rizik od ozljeđivanja. Slijedite ove preporuke kako biste plesali sigurnije:

 • Zagrijte se vježbama dinamičkog istezanja prije nego što počnete s plesom.
 • Pijte vodu tijekom i nakon tjelovježbe.
 • Pazite da vaša tjelesna kondicija odgovara vrsti plesa koju ste odabrali. Neodgovarajuća forma povećava rizik od ozljeđivanja. Ako vježbate u grupi, uvijek se oslanjajte na svojeg instruktora za savjet i podršku, a ako ste solo u teretani posavjetujte se s vašim osobnim ili dežurnim trenerom. Plesanje ispred zrcala može pomoći ispravnom izvođenju pokreta i manjoj incidenciji ozljeda.
 • Izvodite u početku sporije pokrete pa potom pređite na brže.
 • Ako osjetite bol za vrijeme plesa, prekinite s plesanjem. Neki oblici plesa mogu biti zahtjevni, no i pored toga nikada vas ne bi smjelo boljeti dok plešete.
 • Plešite u prostoru bez prepreka ili predmeta kako se ne biste sapleli ili pali.
 • Uzmite dan odmora.
 • Rashladite se nakon plesa.
 • Ako ste ozlijeđeni ili trudni ili vas muči određena bolest, porazgovarajte sa svojim liječnikom prije odluke o izboru programa plesa.
Prednosti plesanja

Radost pokreta: Otkrijte zašto je ples čudesni lijek

Spoj glazbe i pokreta s razlogom je prozvan čudesnim lijekom jer štiti od bolesti, usporava starenje te čini život...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Ples je odličan način da unaprijedite svoju fitness rutinu, skinete koji kilogram te iskoristite njegove zdravstvene prednosti. Riječ je o zabavnoj vrsti tjelovježbe koja se može izvoditi i u grupi, a to vas može motivirati da ga poželite upražnjavati kroz dulji period.

Plesati možete sami uz omiljenu glazbu ili se odlučiti na formalniji pristup u školi plesa, plesnom studiju, fitness centru ili teretani. A možete se uključiti i u online sate plesa kako biste se vratili u formu ili regulirali tjelesnu težinu.

Najvažnije je naći pravi stil plesa uz koji ćete uživati i osjećati se odlično. Ako želite izgubiti koji kilogram na tjelesnoj težini, ciljajte na najmanje 150 minuta tjedno umjerenog plesa ili 75 minuta tjelovježbe visokog intenziteta. 

Korišten izvor: https://www.healthline.com/health/dancing-to-lose-weight#bottom-line

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button