Psiha i emocije - 31. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Slično, ali ne isto: Može li se i kako razlikovati ljubav od zaljubljenosti?

Premda se stalno susrećemo s izrazima „ljubav“ i „zaljubljenost“, često nismo sigurni u njihovo značenje i razliku. Prema psihološkim istraživanjima, ljubav i zaljubljenost su različita emocionalna stanja

zaljubljenost i ljubav

Oscar Wilde je napisao: „Ljudi bi stalno trebali biti zaljubljeni. Iz tog razloga, ne bi smjeli stupati u brak.“. No, je li to doista tako? Bismo li uopće trebali težiti kontinuiranom osjećaju zaljubljenosti ili bismo trebali malo dublje pogledati što nam zaljubljenost, a što ljubav donose u život (i vezu)?

Zašto trebamo razlikovati zaljubljenost i ljubav

Premda se stalno susrećemo s izrazima „ljubav“ i „zaljubljenost“, često nismo sigurni u njihovo značenje i razliku. Prema psihološkim istraživanjima, ljubav i zaljubljenost su različita emocionalna stanja koja se mogu manifestirati u odnosima, a razumijevanje njihove razlike može biti ključno za izgradnju kvalitetnijih odnosa.

Baš je dobro zaljubiti se: Zdravstvene prednosti najljepšeg osjećaja na svijetu

Zaljubljenost

Prema poznatoj antropologinji, dr. Helen Fisher, zaljubljenost je intenzivan osjećaj privlačnosti prema nekoj osobi. U svom djelu „Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love“, Fisher navodi da zaljubljenost pokreću biokemijski procesi u mozgu koji uzrokuju osjećaj euforije, ali i fokusiranost, pa čak i pretjeranu zaokupljenost drugom osobom.

Ovu definiciju zaljubljenosti podržavaju i Berscheid i Hatfield, pioniri u znanstvenom istraživanju ljubavi, koji predlažu postojanje dviju „glavnih“ vrsta ljubavi u romantičnim odnosima: strastvenu i onu temeljenu na prijateljstvu.

Strastvena ljubav je zapravo drugi naziv za zaljubljenost i uključuje intenzivnu želju za povezanošću s drugom osobom i čežnju. Zaljubljenost, kao što je i Fisher navela, uključuje element pretjerane zaokupljenosti drugom osobom, intruzivne misli, nesigurnost u pogledu odnosa i česte promjene raspoloženja. Stoga, od zaljubljenih osoba često možemo čuti rečenicu poput: „Ponekad se teško koncentriram na posao, zato što mi razmišljanje o partneru/ici okupira misli.“.

Ljubav

Ljubav se, za razliku od zaljubljenosti, smatra dubljom i stabilnijom emocijom. Psiholog Dr. Robert J. Sternberg, navodi da je ljubav kombinacija intimnosti, strasti i predanosti: intimnost je emocionalna bliskost, strast je fizička privlačnost i seksualnost, dok je predanost namjera i odlučnost da se ostane u vezi dugoročno.

Premda je ova definicija ljubavi ona koju većina priželjkuje, često se u dugoročnim vezama značajno smanjuje element strasti, a povećavaju se povezanost i nježnost koje nastaju kao produkt dijeljenih životnih iskustava s partnerom/icom.

Razlika između zaljubljenosti i ljubavi

Ključna razlika između ljubavi i zaljubljenosti leži u njihovom trajanju. Zaljubljenost je često kratkotrajna, intenzivna i obično se događa na početku veze. Ljubav, s druge strane, može trajati dugo i razvija se s vremenom. Bitna razlika također se nalazi u elementu pretjerane zaokupljenosti i intenzivne fokusiranosti na drugu osobu, koju zaljubljenost uključuje, a ljubav ne.

tijelo i prava ljubav_zaljubljenost, motiviranost, optimizam

Kako tijelo prepoznaje pravu ljubav?

Zaljubljenost, motiviranost, optimizam... sve su to znakovi kojima tijelo prepoznaje pravu ljubav

SAZNAJTE VIŠE

I zaljubljenost i ljubav važni su elementi dugoročnih veza: zaljubljenost može biti snažan pokretač zbog kojega ulazimo u vezu, a ljubav određuje dugoročnu kvalitetu te veze. Također, ljubav je značajno povezana s procjenom životnog zadovoljstvom. Prema istraživanjima, ljubav, koju možemo definirati kao duboku emocionalnu povezanost, međusobnu brigu i privlačnost, povjerenje i bliskost, je direktno povezana s većom razinom životnog zadovoljstva.

Stoga, možemo zaključiti kako su kvalitetne veze obično temeljene na kombinaciji zaljubljenosti i ljubavi, gdje se strast i privlačnost nadopunjuju s dubljom emocionalnom povezanošću i predanošću.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button