Psiha i emocije - 8. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

13 stvari koje mentalno snažne žene ne rade

Prepoznavanje loših navika prvi je korak u stvaranju pozitivne promjene. Psihoterapeutkinja Amy Morin u svojoj knjizi opisuje loše navike koje su žene sklone usvojiti, a koje ih sprečavaju da ostvare svoj puni potencijal.

mentalno snažne žene

Mentalne mišiće gradite na isti način na koji gradite fizičke mišiće – vježbanjem. Dobre navike, poput dizanja utega, pomoći će vam da fizički ojačate. Ali odricanje od kontraproduktivnih loših navika, kao što je jedenje previše nezdrave hrane, ključno je ako stvarno želite napredovati.

Dok su vježbe koje izgrađuju mentalne mišiće iste i za muškarce i za žene, spol može igrati ulogu kada su u pitanju kontraproduktivne loše navike koje vas mogu držati zaglavljenima na mjestu. Dovoljne su samo jedna ili dvije loše navike da vas onemoguće u dosezanju svoj najvećeg potencijala.

Krhki poput finog porculana: dobre i loše strane emocionalne osjetljivosti

Loše navike koje trebate mijenjati

Klinička socijalna radnica i psihoterapeutkinja te autorica nekoliko popularnih knjiga Amy Morin, za portal Psychology Today navodi loše navike koje su žene sklone usvojiti, a koje su detaljno opisane u njezinoj knjizi „13 Things Mentally Strong Women Don’t Do“. Kulturološka očekivanja, društveni pritisci i suptilne razlike u načinu na koji odgajamo djevojčice, samo su neki od čimbenika koji potiču žene na ove nezdrave navike, piše Amy.

Njihovo prepoznavanje prvi je korak u stvaranju pozitivne promjene. Pa evo što to mentalno jake žene ne rade.

1. Ne uspoređuju se s drugima

Bilo da gledate fotografije s odmora slavnih na Instagramu ili čujete svoju prijateljicu kako priča o svojoj povišici, primamljivo je uspoređivati ​​se s drugima. Ali svaka minuta u kojoj ste uspoređivale svoj život s tuđim, je 60 sekundi vremena u kojem se niste fokusirale na svoje ciljeve.

2. Ne inzistiraju na savršenstvu

Perfekcionizam ima okrutan, ironičan obrat; uzrokovat će da doživite tako visoku razinu stresa da će vaša izvedba zapravo biti narušena. Postavite za sebe visoka očekivanja, ali ne postavljajte ljestvicu nemoguće visoko.

3. Ne vide ranjivost kao slabost

Vaše lice „igračice“ definitivno služi svrsi – ljudima pokazuje da ste ozbiljni. Ali tražiti pomoć, priznati svoje slabosti i priznati da nemate sve odgovore, nisu znakovi slabosti.

4. Ne dopuštaju da ih samopouzdanje spriječi u postizanju ciljeva

Vaš će vas mozak pokušati uvjeriti da niste dovoljno dobri, dovoljno sposobni ili dovoljno pametni. Ali ne vjerujte svemu što mislite; vaš će vas mozak podcijeniti.

5. Ne razmišljaju previše o svemu

Ponovno ponavljanje istih stvari iznova i iznova te briga oko svega što bi moglo poći po zlu, troši dragocjeno vrijeme i mentalnu energiju. I to će se odraziti na vaše psihičko blagostanje. Posvetite se rješavanju problema i produktivnom djelovanju, umjesto preživljavanja i pretjeranog razmišljanja.

6. Ne bježe od teških izazova

Bilo da je riječ o promaknuću na vodeću poziciju ili neugodnom razgovoru kojeg morate obaviti s prijateljem, izbjegavanje teških izazova će vas zakočiti. Suočite se sa svojim strahovima korak po korak i steći ćete povjerenje u sebe.

7. Ne boje se kršenja pravila

Od malih nogu mnoge se djevojke uče koliko je važno biti pristojan i lijepo odgojen. Ali svijet mijenjaju oni koji krše pravila.

8. Ne ponižavaju druge da bi se uzdigle

Možda je primamljivo pokušati podići svoj status isticanjem tuđih mana. Ali one koje stvarno uspiju u životu su prave navijačice.

9. Ne dopuštaju drugima da im ograničavaju potencijal

Bez obzira na to je li vam netko rekao da nikada nećete ništa postići ili ste odbijeni za promaknuće, drugi ljudi mogu ograničiti vaš potencijal ako im to dopustite. Izgradite vjeru u sebe i nećete dopustiti da vas kritika ili odbacivanje zaustave.

10. Ne krive sebe kad se dogode loše stvari

Iako je važno prihvatiti osobnu odgovornost kada pogriješite, otrovno samooptuživanje čini više štete nego koristi. Reći „napravio sam loš izbor“ puno je produktivnije nego misliti „ja sam loša osoba“.

11. One ne šute

Od poslovnih sastanaka do društvenih okupljanja, studije pokazuju da žene ne dobivaju ni približno toliko vremena za riječ kao muškarci. Progovorite i pronađite svoj autentični glas kako bi vas se moglo čuti.

12. Ne oklijevaju ponovno se promijeniti

Kako sazrijevate, mijenjat će se vaša osobnost, prioriteti i vrijednosti, a trebale biste se mijenjati i vi. Bilo da potpuno promijenite karijeru u dobi od 40 godina ili odlučite prigrliti svoju duhovnost u dobi od 60 godina, ponovno pronalaženje sebe ključno je za osobni rast.

posao, prezaposlenost, umor

Zaposlena djevojka: Zašto imamo potrebu stalno biti busy?

Vožnja djece u školu – obavljeno, prezentacija za šefa – obavljeno, namirnice za večeru – obavljeno. Liste se iz...

SAZNAJTE VIŠE

13. Ne boje se priznati svoj uspjeh

Žene se boje djelovati pred drugima arogantno ili preambiciozno. Čak i kada dobiju kompliment, vjerojatno će zasluge prenijeti na nekog drugog ili će odmah uzvratiti kompliment. Vježbajte reći jednostavno „hvala“ i priznajte svoja postignuća.

Ojačajte svoje mentalne mišiće

Srećom, svatko ima mogućnost ojačati mentalne mišiće promjenom načina na koje razmišlja, osjeća i ponaša se. A najbolji način njihova jačanja jest raditi pametnije, a ne samo raditi više – odreći se loših navika koje vas koče.

Izvor: Psychology Today

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button