Odnosi i veze - 5. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Razvod braka: Kako reći djeci da se rastajemo?

Prva rečenica romana Ana Karenjina glasi: „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način“. Jasnije je to više nego ikad u trenutcima kada se roditelji odluče na razvod braka, a djeci treba prenijeti odluku

Razvod braka

Često roditelji pripremaju opsežne govore i iznose mnogo detalja o razlozima razvoda. Međutim, zaboravljaju reći ono što je djeci često najvažnije čuti. Iako je većinom roditeljima veoma stalo do toga da djeca što bolje shvate i lakše prihvate promjene koje razvod braka neminovno nosi, roditelji također često zaboravljaju da djeca poimaju svijet drugačije od odraslih.

Naime, djeca različite životne dobi nalaze se u različitim razvojnim fazama pa je razumijevanje dječjeg razvoja od velike važnosti kada planirate što ćete i na koji način reći.

Roditeljstvo na kušnji: Klopke u koje padaju suvremene majke i očevi

Niže navodimo samo neke karakteristike djece određene dobi koje bi trebalo imati na umu kada razgovarate o razvodu. Naravno da unutar niže navedenih, dobnih „razreda“ postoji niz specifičnosti s obzirom na to je li dob djeteta manja ili veća, što je također važno uzeti u obzir kod planiranja razgovora.

Djeca do pet godina

Mala djeca naročito su ovisna o svojima skrbnicima koji im pružaju emocionalnu i fizičku sigurnost i zaštitu. Djeca ove dobi nalaze se u fazi egocentrizma, što je termin koji je skovao Jean Piaget. Pojam objašnjava period u dječjem razvoju kada djeca posjeduju smanjenu sposobnost poimanja psihičkog iskustva i položaja drugih.

Dakle, mogli bismo reći da u ovom periodu djeca sebe doživljavaju kao „središte svijeta“, nekoga zbog koga se sve događa. Iz tog se razloga ponekad mogu osjećati odgovornima za nesuglasice između roditelja i eventualni razvod. Djeca prema petoj godini postaju svjesnija svojih emocija, ali još ne mogu na složenijem stupnju o njima razgovarati.

Stoga, djeca vrtićke dobi trebaju jednostavna i konkretna objašnjenja. Važna pitanja na koja djetetu treba dati odgovor jest gdje će ono živjeti. Tko će se brinuti za njega. Koliko često i na koji način će viđati drugog roditelja. Važno je djetetu poručiti da je razvod odluka odraslih, da djeca ni na koji način nisu odgovorna za tu odluku i ona nema veze s njima (njihovim ponašanjem, karakterom i sl.) te da je dijete i dalje voljeno od strane oba roditelja.

Dijete će zasigurno imati dodatna pitanja. Neka će se možda i ponavljati, ali je važno da, bez obzira na to, roditelji daju istinite i  podržavajuće odgovore. Poželjno je da roditelji budu autentični i ne skrivaju svoje osjećaje.

Djeca od 6 – 12 godina

Djeca predškolske i osnovnoškolske dobi i dalje uvelike ovise o svojim skrbnicima, ali počinju razvijati i bliske prijateljske odnose s djecom iz svoje okoline. Sposobni su u većoj mjeri razgovarati o osjećajima, razumiju uzročno-posljedične veze, stoga možda i neke okolnosti koje su dovele do razvoda, međutim, i dalje ne mogu razgovarati o apstraktnim temama i kompleksnim odnosima (naime, djeca ove dobi i dalje su sklona stvari sagledavati „crno bijelima“).

Djeci svake dobi, pa tako i ove, je potrebno osigurati širu mrežu podrške, uobičajenu dnevnu rutinu, pažnju i brigu koju je imalo i prije rastave (primjerice, odvođenje na izvanškolske aktivnosti, poticanje kontakta s roditeljem s kojim dijete ne živi, njegovom obitelji, pomoć pri učenju, igra s prijateljima i sl.).

Djeca od 13 – 18 godina

Djeci u adolescentnoj dobi prijateljstva postaju veoma važan dio života. Često preispituju autoritet odraslih, tako i svojih roditelja. Također, u mogućnosti su razgovarati o razvodu na kompleksnijoj razini i postavljati pitanja koja će im omogućiti sagledavanje šire slike. Potrebno je osluškivati potrebe tinejdžera i nastojati pronaći zajednički jezik, jer, većini adolescenata (iako se tako ponekad ne čini) i dalje je od ključne važnosti povezanost sa svojim roditeljima.

Dobro je također da roditelji, koliko je god moguće, i dalje međusobno komuniciraju u pogledu odgoja djeteta i složno donose odluke koje se tiču adolescenta.

Djela govore više od riječi

Neovisno o dobi, generalne smjernice kada s djecom želite razgovarati o razvodu su da mudro i pažljivo birate riječi, pružite djetetu obilje ljubavi i pažnje, kao i  ključne informacije o događaju na djetetu primjeren način. Dobro bi bilo, ako je moguće, da su oba roditelja prisutna na razgovoru, te da u razgovoru budu složni. Nipošto nije dobro dijete uvlačiti u roditeljske razmirice i tražiti od djeteta da „bira strane“.

Možda najvažnije, neka vaša djela govore više od riječi: budite prisutni, dobronamjerni, brižni, privrženi, omogućite djetetu mnogo zagrljaja, provodite s njim što više vremena u igri i imajte strpljenja.

prijevara, svađa, brak, preljub

Veliki test: Može li se preljub oprostiti ili je to definitivni kraj?

Također, definicije preljuba se razlikuju, nekome je preljub seksualni odnos s drugom osobom, nekome poljubac, dok netko preljubom smatra...

SAZNAJTE VIŠE

Također, treba imati na umu da je svaka obiteljska situacija specifična, stoga bi se prije razgovora o razvodu bilo dobro obratiti stručnoj osobi iz svoje okoline (primjerice, predškolskom ili školskom psihologu ili psihoterapeutu) koja će vas moći podrobnije pripremiti za ovaj težak razgovor, ali vam i pružiti pomoć ukoliko uočite da vaše dijete treba dodatnu podršku u savladavanju određenih poteškoća koje se mogu javiti kao odgovor na veliku promjenu obiteljske situacije.

Izvori:

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba:

https://www.poliklinika-djeca.hr/za-roditelje/razvod-roditelja/kako-djeci-reci-da-se-roditelji-razvode/

Buljan Flander, G. i Karlović, A. (2004). Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje:

https://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=14471

How to tell kidsabout divorce? An age by age guide:

https://www.todaysparent.com/family/kids-and-divorce-an-age-by-age-guide/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button