Riječ farmaceuta - 5. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Započinje sezona alergija: iskoristite snagu prirodnih lijekova

Alergije nisu suvremena pojava te su i naši preci intenzivno tragali za načinima samopomoći. Stoga danas posjedujemo bogato znanje o saveznicima iz prirode

peludne alergije pomoc iz prirode biljni pripravci ljekovito bilje

Peludne alergije i u prošlosti su predstavljale problem, a kako nisu postojali lijekovi, koristili su se brojni prirodni pripravci te su se neki od njih i do danas zadržali u primjeni. Iako za mnoge nema znanstvenih dokaza, već i stoga što su stoljećima u upotrebi, nema razloga da ih se ne iskuša i ne koristi. No, pojedino ljekovito bilje, poput crnog kima, itekako se je istraživalo i za njega postoje preporuke temeljene na dokazima.

Stručnjaci o alergijama: zaštitne maske mogu pomoći i protiv alergena

Crni kim

Od crnog kima, ili crnjike, možemo dobiti ulje i eterično ulje. Ovu biljku ne treba miješati ni s kimom ni s kuminom, o čemu smo pisali. Ulje crnog kima sadrži linolnu i gama-linolensku kiselinu, koje su višestruko zasićene masne kiseline i sudjeluju u imunološkim procesima sprečavanjem upale. Eterično ulje sadrži aktivne kinonske derivate, od kojih je najvažniji timokinon. U prošlosti se je crni kim koristio za liječenje raznih tegoba i bolesti, od gastrointestinalnih smetnji, pa do liječenja hipertenzije i nekih oblika karcinoma. Zasad je ispitan i potvrđen njegov učinak kod oslabljenog imuniteta te kao pomoć u alergijskim bolestima, odnosno u liječenju alergijskog rinitisa, astme i atopijskog dermatitisa.

Kopriva

Slično djeluje i kopriva koja sadrži takozvani prirodni antihistamin, spojeve fenola, koji djeluju preko naših receptora za histamin te tako usporavaju alergijsku reakciju i smanjuju njen intenzitet. Od koprive se priprema čaj, a na tržištu se mogu naći i tablete koje sadrže aktivne supstancije, često kombinaciju koprive i crnog kima.

Kvercetin

Iz voća i povrća dobivamo biljni pigment kvercetin, koji je po svom kemijskom sastavu flavonoid. Ima ga u rotkvicama, crvenom luku, zelenom lisnatom povrću, citrusima, jabukama, ali i u crvenom vinu te zelenom čaju. Kvercetin je snažan antioksidans, čiji se svi povoljni učinci i dalje istražuju. Kao pomoć kod alergija koristi se njegovo antihistaminsko djelovanje jer u organizmu smanjuje oslobađanje alergijskog posrednika IgE te se koristi i kod alergijskog rinitisa i kod astme.

Med

Jedan od najčešćih savjeta narodne medicine jest da treba jesti lokalni med, odnosno onaj kojeg su pčele napravile skupljajući nektar s bilja koje raste u okolici u kojoj osoba živi. Ova preporuka mogla bi imati temelja i u znanosti jer podrazumijeva prirodni postupak hiposenzibilizacije. Naime, medicinska hiposenzibilizacija podrazumijeva izlaganje pacijenta ultra niskim dozama alergena, koji se injekcijom ubrizgavaju pod kožu bolesnika. Tako se organizam privikava na alergen i time se smanjuje alergijska reakcija u kontaktu s alergenom. Uzimanjem lokalnog meda, osoba se izlaže niskim dozama peludi na koju je alergična. Međutim gotovo je nemoguće naći odgovarajući med, posebno ako osoba živi u velikom gradu.

alergije-pomoć stiže iz prirode

Ovih 7 prirodnih i ljekovitih saveznika ublažit će alergijske simptome

Alergije spadaju među najčešće zdravstvene tegobe modernog svijeta. Razne alergijske reakcije vrlo su česte, a istraživanja pokazuju da je...

SAZNAJTE VIŠE

Ispiranje nosa pomoću čajnika

I na kraju, od davnina se preporučuje ispiranje nosa pomoću običnog čajnika, a metoda je to koja je i znanstveno dokazana te koju preporučuju stručna udruženja alergologa i otorinolaringologa. Doduše, danas su u primjeni posebni proizvodi koji su dizajnirani na temelju izgleda starinskih čajnika, a namjena im je ispiranje nosa fiziološkom otopinom, medicinskom morskom vodom ili nekom drugom otopinom. Ove posude nazivaju se i neti, prema drevnom ayurvedskom postupku ispiranja nosa: Jala Neti. Naime, važna funkcija sluznice nosa jest filtracija zraka i zadržavanje finih čestica prašine, pa onda i peludi na nosnim dlačicama. Ispiranjem sluznice nosa znatno se smanjuje kontakt organizma s alergenom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button