Riječ farmaceuta - 25. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Zablude o osteoporozi: može se utjecati na usporavanje razvoja bolesti?

Osteoporozu se često spominje, ali se nerijetko iznose neistine i zablude. Također treba znati da postoje mjere prevencije, kao i lijekovi koji bolest mogu usporiti.

osteoporoza i usporavanje bolesti kostiju

Osteoporoza je bolest kostiju u kojoj se smanjuje njihova gustoća zbog gubitka mineralnog i organskog sastava kosti. Takve osteoporotske promjene uzrokuju krhkost kostiju te je pacijent pod povećanim rizikom loma kosti već i kod najmanjeg udarca ili čak i bez ozljede. Uglavnom se javlja u starijoj životnoj dobi, a žene u menopauzi čine gotovo 80% oboljelih.

Osteoporoza, uzrokujući česte lomove, značajno smanjuje kvalitetu života, a dovodi i do povećanja kirurških intervencija, hospitalizacije, slabije pokretljivosti i nepokretljivosti. Posebno su komplicirani lomovi vrata bedrene kosti i vratnih kralješaka, što u poodmakloj životnoj dobi nerijetko posljedično uzrokuje nepokretnost, sveopće slabljenje organizma, pogoršanje pridruženih bolesti i raniju smrt.

Čimbenici rizika

Nekoliko je čimbenika rizika za razvoj osteoporoze:

  • nasljedni,
  • krhka građa tijela,
  • tjelesna neaktivnost ili dulja imobilizacija,
  • prekomjerna konzumacija alkohola.

Razvoj osteoporoze povezan je s hormonskim statusom organizma, pa su rizici i kod muškaraca i kod žena povezani s nižom razinom androgena. Smanjene razine estrogena kod žena povezano je s kasnijim nastupom prve mjesečnice, zatim amenorejom (izostankom mjesečnice u fertilnom periodu života), ranijim nastupom menopauze i tijekom postmenopauze. Sva ova stanja doprinose riziku za razvoj osteoporoze.

Uzimanje određenih lijekova tijekom duljeg perioda i u većim dozama može utjecati na smanjenje gustoće kostiju. To su sistemski kortikosteroidi, heparin, neki kemoterapeutici, inzulin, antikonvulzivi (fenitoin i karbamazepin).

Neistine u medijima

Najzad, za pravilnu izgradnju kostiju neophodan je uravnoteženi unos kalcija i D vitamina te njihov nedostatak također pogoduje razvoju osteoporoze. U popularnim medijima često se navode kao rizični čimbenici: rani nastup mjesečnice, pretilost ili primjena intrauterinog uloška, što nije točno.

Nije sve od starosti, niti je starost glavni krivac

Nažalost, osteoporoza se često ne primijeti na vrijeme, jer nema vidljivih i osjetilnih simptoma, sve dok se ne dogodi ozbiljniji lom. Lagani lomovi vratnih kralješaka mogu biti bezbolni te ih pacijent ne prepoznaje. Ako je bol i prisutan, starije osobe ga često ne povezuju s ozbiljnijim stanjem, već s pojmom „reume“ ili pojmom „starosti“, što je potpuna zabluda. Tijekom vremena pacijent će primijetiti značajniju pogrbljenost ili smanjenje visine. Nakon svakog sitnog loma vratne kralježnice, čovjek se može smanjiti za dva do tri centimetra.

Najveća zabluda vezana uz osteoporozu jest da je ona bolest starosti i da joj nema pomoći. Pravodobnom prevencijom i brigom o kostima, razvoj osteoporoze se može značajno umanjiti.

Što možemo učiniti?

Tjelesna aktivnost prva je linija borbe protiv osteoporoze, a treba je započeti već od najranije životne dobi. Naime, negdje do tridesete godine života naše kosti postižu puni razvoj, a tjelesna aktivnost omogućava pravilan razvoj kostiju, odnosno ono što se stručno naziva vršna koštana masa. Što je ona bolja, kosti su nam čvršće i dulje će se oduprijeti propadanju u starosti. Iako u starijoj dobi tjelesna aktivnost neće utjecati na izgradnju kostiju, utjecat će na sporiji gubitak koštane mase i, što je jednako važno, utjecat će na održavanje mišićne mase.

Za metabolizam kostiju, odnosno njihovu izgradnju, nužni su nam vitamin D i kalcij. Vitamin D se stvara u našem organizmu pri izlaganju sunčevim zrakama i o njegovom nedostatku se puno govori u posljednje vrijeme. Nedostatak vitamina D primijećen je u svim dobnim skupinama, a posebno kod starijih osoba. Prema Hrvatskim smjernicama za prehranu osoba starije dobi, vitamin D je jedan od najčešće preporučenih dodataka prehrani.

Kalcij se unosi namirnicama kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, a može se i dodatno unositi dodacima prehrani. Nužno je istovremeno uzimati i vitamin D i kalcij, a koji oblik vitamina D i koji oblik kalcija treba uzimati, najbolje je dogovoriti s liječnikom ili ljekarnikom.

PROMO
osteoartritis bolovi u zglobovima zakocenost skripanje u zglobovima Arthryl®

Muče vas bolovi u zglobovima? Stručnjaci dali preporuke osobama koje boluju od osteoartritisa

Osteoartritis pogađa osobe starije životne dobi te značajno utječe na kvalitetu života. Stručnjaci savjetuju korištenje ispravne terapije

SAZNAJTE VIŠE

Osteoporoza se može usporiti

Pretraga kojom se određuje mineralna gustoća kostiju naziva se denzitometrija. Denzitometriju bi trebale napraviti sve žene starije od 65 godina ili mlađe ako su u riziku od razvoja osteoporoze.

Zabluda je da nije potrebno obaviti pregled, jer se lom kosti nije dogodio. Pravovremenim uočavanjem smanjenja gustoće, liječnik može propisati vremenski ograničenu terapiju lijekovima, koja će usporiti razvoj osteoporoze.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button