Riječ farmaceuta - 14. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Vrijedan savjet ljekarnika: pomoć u liječenju sideropenične anemije

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) nedavno je objavila smjernice za ljekarničke savjete kod anemije zbog manjka željeza. Ljekarnici pacijentima mogu pomoći da nadoknada željeza bude što brža, učinkovita i manje neugodna. Ne ustručavajte se tražiti savjet!

sideropenična anemija -ljekarnici savjetovanje

Međunarodna farmaceutska federacija, FIP, krovna je udruga ljekarnika diljem svijeta i predstavlja farmaceutsku struku, obrazovanje i znanost. Cilj joj je promicanje izvrsnosti u doprinosu ljekarničke struke zdravlju i zajednici temeljene na najvišim standardima medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima. Zbog toga redovito objavljuje smjernice za pružanje ljekarničke skrbi, a nedavno su objavili smjernice za ljekarničke savjete kod sideropenične anemije.

Sva lica anemije: simptomi, vrste i uzroci

Što je sideropenična anemija?

Anemija zbog manjka željeza, odnosno sideropenična anemija, prisutna je u cijelom svijetu. Manjak željeza u prehrani jedan je od najčešćih prehrambenih manjkova; smatra se da se javlja u više od dvije milijarde ljudi te stoga predstavlja globalni javnozdravstveni problem.

Željezo je u ljudskom organizmu najvećim djelom prisutno u sastavu hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, manjim dijelom u mioglobinu u mišićima te kao kofaktor brojnih enzima. Manjak željeza u organizmu nastaje zbog nedostatnog unosa hranom, smanjene apsorpcije željeza u crijevima zbog neke druge bolesti i većeg gubitka krvi.

Simptomi uključuju:

  • pojačani umor,
  • slabost,
  • smanjenu koncentraciju,
  • bljedoću kože i sluznica,
  • vrtoglavicu,
  • glavobolju.

Kod nekih osoba se pojave promjene na noktima, gubitak vlasi, osjećaj hladnoće dlanova ili stopala. Kod ozbiljnijeg manjka željeza i teže kliničke slike, srce ubrzano kuca, što dugotrajnim neprepoznavanjem simptoma i neliječenjem može dovesti do zatajenja srca, posebno kod osoba koje već boluju od srčanih bolesti.

Važnost otkrivanja uzroka anemije

U općoj populaciji često je razmišljanje kako nalaz normalnih ili smanjenih vrijednosti željeza u krvi ukazuje na odsustvo ili prisustvo anemije, što zapravo nije potpuno točno. Za postavljanje prave dijagnoze treba provjeriti ukupni broj eritrocita, zatim količinu hemoglobina, retikulocita te ostalih parametara željeza: ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC) i nezasićeni kapacitet vezanja željeza (UIBC).

Ove vrijednosti mogu pomoći u razlikovanju tipa anemije no, što je još važnije, pomoći u prepoznavanju uzroka nastanka anemije zbog manjka željeza. Ako je uzrok samo nedostatan unos zbog nepravilne prehrane, on se nadoknađuje prvenstveno promjenom načina prehrane. Ali ako je uzrok nedovoljna apsorpcija željeza, treba otkriti i liječiti drugu bolest, kao što je neka upalna bolest crijeva. Gubitak krvi također može biti neprepoznat ili zanemaren, na primjer kod žene s obilnim mjesečnicama ili osoba s malim, ali dugotrajnim krvarenjima iz probavnog trakta.

Kako ljekarnici mogu pomoći pacijentima?

FIP smjernice za ljekarničko savjetovanje kod sideropenične anemije opisuju postupke upravljanja terapijom lijekovima (nadomjescima željeza), savjetovanje o prehrani bogatoj željezom, plan tjelesne aktivnosti te mjere praćenja oporavka bolesnika i prevencije nastanka manjka željeza.

Preporuke su posebno usmjerene na rizične skupine stanovništva: malu djecu, žene reproduktivne dobi, trudnice i dojilje, starije osobe s kroničnim bolestima te osobe s kroničnim gubitkom krvi.

Ljekarnici trebaju posebno brinuti o pacijentima kojima je propisana terapija željezom. Naime, lijekovi mogu biti po sastavu željezni fumarat, glukonat ili sulfat. U pravilu se uzimaju jednom dnevno, no nerijetko imaju neželjene učinke poput bolova u želucu, grčeva, zatvora ili proljeva, mučnine ili povraćanja. Stoga se često uzimaju nepravilno ili pacijenti odustaju od terapije, a ona bi trebala trajati dok se ne popravi nalaz željeza u organizmu te još najmanje tri mjeseca nakon dobrog nalaza kako bi se osigurale zalihe željeza u organizmu.

anemija u trudnoći

Pravila prevencije sideropenične anemije u trudnoći

Anemija tijekom trudnoće može učiniti da se osjećate slabo i umorno. Upoznajte čimbenike rizika, simptome te doznajte što možete...

SAZNAJTE VIŠE

Velik broj namirnica ometa apsorpciju lijeka (fitati iz cjelovitih žitarica, mlijeko i mliječni proizvodi, polifenoli iz kave i čaja), kao što i brojni lijekovi stupaju u interakcije sa željezom (lijekovi za liječenje žgaravice, lijekovi protiv alergije, hormoni štitnjače, tetraciklinski antibiotici). Izbor namirnica, odnosno prehrana za nadoknadu željeza također je često pogrešno tumačena jer je različit oblik željeza u biljnim i mesnim proizvodima, o čemu treba razmišljati te planirati dijetu.

Ljekarnici svojim savjetima mogu značajno poboljšati suradljivost pacijenata i pomoći im da nadoknada željeza bude što brža, učinkovita i manje neugodna. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button