promo signPROMO ČLANAK

Srce i krvne žile - 16. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Kako pripravci željeza pomažu u liječenju anemije

Većina pacijenata se liječi oralnim pripravcima jer su učinkoviti, dostupni i sigurni. No, nisu svi pripravci željeza isti

Jamieson anemija željezo-dodatak prehrani

Oko 25% svjetske populacije ima anemiju, a polovica tog broja pacijenta ima anemiju uzrokovanu manjkom željeza.

Prevencija i liječenje anemije je važan javnozdravstveni cilj, posebice kod žena, djece te pacijenta u manje i srednje razvijenim zemljama.

Prepoznajte anemiju na vrijeme

Neki pacijenti imaju simptome anemije, neki ih nemaju, no svi bi morali biti liječeni, neovisno o prisustvu simptoma. Važno je prepoznati uzrok anemije i liječiti je jer odgađanje dijagnostike i liječenja anemije može pogoršati funkciju pojedinih organa te dovesti do opasnog stanja ishemije.

Najčešći simptomi anemije su:

  • slabost,
  • glavobolja,
  • smanjena tolerancija napora,
  • iritabilnost,
  • umor,
  • depresija.

Kod djece može doći do kašnjenja u neurološkom sazrijevanju i razvoju. Slične simptome mogu imati i pacijenti koji imaju nedostatak željeza, ali nisu anemični.

Uzroci anemije

Anemija se može javiti već kod male djece koja se hrane isključivo kravljim mlijekom ili su dojena ili dobivaju mliječne pripravke bez željeza.

Trudnice često imaju anemiju zbog povećanih potreba za željezom kod razvoja placente i bebe te se smatra da je ukupni gubitak željeza u trudnoći, porodu i dojenju čak oko 1000 mg. Stoga je vrlo važno provoditi suplementaciju željeza čim se anemija pojavi.

Krvarenje bilo koje etiologije također dovodi do anemije. Menstrualno krvarenje ne bi trebalo dovesti do anemije, osim u žena koje su vegani i ne uzimaju supstituciju željeza. No pojačane menstruacije (hipermenoreja) mogu dovesti do anemije u čak 70% žena s hipermenorejom.

Nadoknada željeza kod pojedinih stanja

Pacijenti s anemijom najčešće ne mogu nadoknaditi zalihe željeza običnom prehranom, čak ni prehranom bogatom željezom, kao što su žitarice, zeleno povrće i crveno meso. Tim je pacijentima nužno dati suplemente željeza.

Aktivni sportaši mogu razviti anemiju zbog povećane potrebe, okultnog krvarenja, hemolize ili povećane produkcije protuupalnih citokina te im se preporučuje oralna nadoknada pripravcima željeza.

Jamieson-željezo

Pripravci za nadoknadu željeza

Odabir nadoknade željeza ovisi o brojnim čimbenicima: težini anemije, dostupnosti i cijeni pojedinih pripravaka te mogućnosti pacijenta da toleriraju oralnu nadoknadu.

Većina pacijenta se liječi oralnim pripravcima jer su učinkoviti, dostupni i sigurni. U skupini osoba mlađe životne dobi, puno se češće primjenjuju oralni pripravci od intravenskih. No, nisu svi pripravci željeza isti. Odličan primjer dobro prilagođenog oralnog pripravka željeza je pripravak kompanije Jamieson iz Kanade. Svaka kapsula sadrži 28 mg elementarnog željeza u obliku željezo glicinata. Pripravak se odlično podnosi jer nema previše elementarnog željeza i odlično se apsorbira jer svaka kapsula sadrži C vitamin te vitamine B2, B9 i B12 koji pomažu boljoj apsorpciji. Kapsule na sadržavaju gluten, ni laktozu te su pogodne za pacijenta s intolerancijom glutena i laktoze a s obzirom na sastav vehikuluma pogodne su i za vegetarijance. Uzima se uvijek jedna doza pripravka dnevno.

Trajanje terapije

Trajanje terapije je ovisno o težini anemije, prisustvu simptoma i eventualnim nuspojavama. Najčešći je pristup davati suplementaciju kroz tri do šest mjeseci, do potpunog popunjavanja rezervi željeza. Neki pak prestaju sa suplementacijom čim se vrijednost hemoglobina normalizira te potom tu vrijednost kontroliraju kako bi, u slučaju ponovnog pada vrijednosti hemoglobina, na vrijeme otkrili potencijalno rekurentno okultno krvarenje. 

Pripravci oralnog željeza najčešće za šest do osam tjedana uklanjaju simptome anemije, no za punu saturaciju rezervi željeza u organizmu potrebno je i do šest mjeseci.

Prehrana i oralna suplementacija željeza

Bioraspoloživost i apsorpcija oralnih pripravaka željeza često može ovisiti o prehrani pacijenta. Fitati kojih ima u leguminozama, sjemenkama, orašastim plodovima i tanini kojih ima u vinu, čaju, mogu usporiti apsorpciju željeza pa tijekom primjene oralne suplementacija treba na to pripaziti.

Bolje je dati pripravke željeza prije ili poslije jela, nikako uz jelo. Potrebno je paziti da se oralni pripravci željeza ne daju uz hranu i piće bogato kalcijem (mlijeko, žitarice, čaj, kava, jaja).

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznoliku prehranu i zdrav način života. Preporučena dnevna količina ili doza ne smije se prekoračiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button