Riječ farmaceuta - 25. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Uz Svjetski dan ljekarnika: tisućljeća brige o zdravlju

Znanja o liječenju i prevenciji bolesti marljivo se prikupljaju još od početaka civilizacije, pa sve do današnjih dana, omogućavajući zdraviji i kvalitetniji život. U tome izrazito važna uloga pripada upravo ljekarnicima

svjetski dan ljekarnika

Farmacija se kao struka javlja već u samim počecima civilizacije. Prvi pisani zapisi o liječenju i lijekovima napisani su oko 2100. godine pr. Kr. sumerskim klinastim pismom i sadržani su na više od 660 glinenih pločica pronađenih u znamenitoj Ašurbanipalovoj knjižnici. Zapisi ukazuju da su sumerani poznavali aseptički postupak čišćenja rana, primjenu udlaga za slomljene kosti te izradu dvanaest različitih lijekova. Pripravljali su se iz kuhinjske soli, mirte, salitre, majčine dušice, tamjana, smokve, datulje i mlijeka te samljevene zmijske kože i kornjačina oklopa. Najčešće su se izrađivali u obliku toplih obloga koji su stavljani na bolesne dijelove tijela ili su se, miješani s biljnim uljima, vinom ili pivom, uzimali na usta.

U Egiptu se medicina razvila oko 2900. godine pr. Kr. Najznačajniji dokument za povijest farmacije tog doba, „Papirus Ebers“, datira iz 1500. godine pr. Kr. i sadrži preko 800 recepata različitih pripravaka za liječenje, u kojima se navodi oko 700 ljekovitih sastojaka. Početkom 7. st. pr. Kr., prema starogrčkom mitu, rodio se Asklepije (u rimskoj verziji Eskulap), sin boga Apolona, a bio je vrlo cijenjeni liječnik. Njegova kći Higija i sama je bila božica zdravlja te je, prema nekim autorima, za oca pripremala ljekovite pripravke.

Mudrost oca moderne medicine

Jedan od najznačajnijih učenika asklepijeve škole, Hipokrat, smatra se začetnikom moderne medicine. Živio je od 460. do 370. god. pr. Kr. U liječenju je koristio preko 400 različitih, većinom biljnih lijekova, od kojih se mnogi i danas koriste u istu svrhu: celer, peršin, hrast, češnjak, pelin, kičica, kanabis, opij. Za plućne bolesti preporučivao je ječmenu juhu s octom i medom. Kod glavobolje je propisivao obloge od metvice, protiv pretjeranog znojenja čaj od žalfije, a kašalj je liječio čajem od timijana. Posebno je preporučivao češnjak za održavanje dobrog zdravlja i sprečavanje mnogih bolesti.

Od Rimljana do odvajanja farmacije kao struke

Stari Rimljani su odbacili grčki filozofski pogled na medicinu i usmjerili se na, za to vrijeme, najveće moguće higijenske mjere za sprečavanje bolesti. Najvažniji medicinski stručnjaci bili su ratni kirurzi, koji su obavljali kirurške zahvate. Uveli su pojam sterilizacije instrumenata koje su kuhali u vodi prije svake primjene. Koristili su i anestetike i analgetike: opijum i skopolamin te dezinficirali rane vinskim octom.

Jedan od najznačajnijih rimskih liječnika bio je Galen iz Pergama, zapravo Grk, koji je živio u Rimu od 129. do 200. g. U radu se oslanjao na učenja Aristotela i iznimno je značajan za farmaceutsku struku. Prvi je uveo u praksu pojam doze (galenski stupnjevi), čime je omogućio mjerenje učinka lijeka. Prikupljao je različito ljekovito bilje s područja cijelog tadašnjeg Rimskog carstva i izrađivao lijekove.

Od starog doba do srednjeg vijeka često je jedna osoba bila i liječnik i ljekarnik. Struke su se na području Europe formalno odvojile Salernskim ediktom iz 1240. godine, koji je odredio da liječnici dijagnosticiraju bolest i propisuju terapiju, a farmaceuti izrađuju i izdaju lijekove.

Ujedinjena farmacija za zdraviji svijet

Svjetski dan ljekarnika još od 2009. godine promovira farmaciju i farmaceute kao zdravstvene stručnjake koji brinu o lijekovima. Ta briga podrazumijeva strogu kontrolu sastava lijeka te prometa i čuvanja, kako bi lijek do pacijenta stigao u propisanoj kvaliteti.

ADIVA_ljekarnica

Dobrodošli u ADIVA ljekarne

U svakodnevnom životu često smo u potrazi za stručnim savjetima vezanim uz naše zdravlje – zanima nas ublažavanje simptoma,...

SAZNAJTE VIŠE

Pri izdavanju lijekova farmaceuti kontroliraju moguće pogreške pri propisivanju u smislu točno propisanog lijeka, njegove doze, načina i vremena uzimanja ili pak oblika lijeka. Najzad, pacijenta podučavaju pravilnom uzimanju lijeka, objašnjavaju mogućnost nastanka eventualnih nuspojava i načine njihova prevladavanja čime utječu na sigurnost primjene lijeka i adherenciju pacijenata.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana farmaceuta je „Ujedinjena farmacija za zdraviji svijet“. Svjetska farmaceutska federacija ovim motom želi naglasiti značajnu ulogu farmaceuta u cjelokupnoj zdravstvenoj skrbi te nužnost jačanja suradnje s ostalim zdravstvenim stručnjacima. Naime, pandemija COVID-19 bolesti upravo je pokazala kako je čvršća suradnja svih zdravstvenih stručnjaka i u sprečavanju nastanka bolesti i u samim postupcima liječenja utjecala na mogućnost bolje kontrole širenja bolesti i mogućnosti liječenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button