Riječ farmaceuta - 27. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Vitaminsko-mineralna kombinacija koja čuva kosti

Znamo kako se kosti izgrađuju tijekom života, no u starijoj životnoj dobi važno je znati da za sprečavanje loma kostiju nije dostatan samo vitamin D

Kad su kosti i njihovo zdravlje u pitanju, samo vitamin D nije dostatan

Iako je poznato kako se naše kosti formiraju, od čega su izgrađene i koji gradivni elementi su nam potrebni za njihovo zdravlje, još se istražuju optimalne kombinacije i doze pojedinih elemenata kad ih koristimo kao dodatke prehrani u održavanju zdravlja, pa i u liječenju. Čvrstoću kostima daju anorganske soli kalcijev fosfat, kalcijev karbonat i magnezijev fosfat. Elastičnost osiguravaju organski spojevi, ponajprije bjelančevina osein.

Kako se kosti izgrađuju tijekom života?

Tijekom života kosti se i izgrađuju i razgrađuju. Oko tridesete godine količina razgrađene koštane mase počinje nadmašivati količinu ponovno izgrađene mase. Mijenja se i omjer organskih i anorganskih spojeva. Tako kosti novorođenčeta sadrže oko 50 posto anorganskih soli. Kod starijih osoba taj je udio i do 70 posto.

Nakon 35. godine počinje postupno smanjenje gustoće kosti, stopom do 0,5% godišnje. Kod žena početkom menopauze počinje veći gubitak gustoće. Tijekom prvih pet do sedam godina ta se stopa gubitka povećava na tri do pet posto godišnje. Izgradnja kostiju je složen proces u kojem sudjeluju i parathormon, kalcitonin, estrogeni, vitamin D i još neki manje važni čimbenici.

Iskoristite je! Biljka koja će vam preporoditi kožu i kosti, ali to nije sve!

Redovita tjelesna aktivnost je vrlo važna

U održavanju zdravlja kostiju ponajprije je neophodna tjelesna aktivnost. Redovito vježbanje pomaže u sprečavanju nastanka osteoporoze stimulirajući „jačanje“ kostiju, odnosno one postaju gušće. Aktivnosti koje se preporučuju su hodanje, trčanje, tenis i ples.

Smatra se da tjelovježba može pomoći u odgađanju lomova kao posljedica osteoporoze za deset do petnaest godina. Iako se najveći udio kalcija nalazi u mliječnim proizvodima, sadrže ga i zeleno povrće, sardine, losos, alge, ali i orašasti plodovi i tofu.

Fosfati su prisutni u raznim namirnicama te u pravilu nije potrebna njihova suplementacija. Vitamin D nastaje pod utjecajem ultravioletnih zraka u koži iz supstancije koja pak nastaje iz kolesterola. U manjoj dozi nalazi se u žumanjku, ulju iz jetre bakalara te ribama iz hladnih sjevernih mora kao što su losos i haringa.

Osobe koje nakon 80. godine uzimaju 800 IJ vitamina D i 1200 mg kalcija na dan imaju gotovo za trećinu manji rizik od loma kuka

Kombinacija vitamina i minerala

Kao nadomjesci neodgovarajućoj prehrani koriste se preparati kalcija, fosfata i vitamina D, a od nedavno i K2 vitamina. Pravilan omjer kalcija i fosfora osigurava izgradnju koštane mase. Vitamin D osigurava njihovu apsorpciju i ugradnju. Smatra se da vitamin K2, strukturalni oblik vitamina K, različit od K1 koji služi za zgrušavanje krvi, osigurava ulazak i izlazak kalcija iz kosti te istodobno sprečava ulazak kalcija u arterije sprečavajući nastanak plaka koji dovodi do ateroskleroze. Najprije se dugo smatralo da je za sprečavanje lomova, posebno kao posljedicu osteoporoze, potrebno unositi samo kalcij. No potom je otkriveno da je zapravo presudan vitamin D.

osteoporoza i zdravlje - stavite kosti na prvo mjesto

Stavite kosti na vrh liste prioriteta: Spriječite osteoporozu uz ovih 5 koraka

Osteoporoza neće biti problem ako stavite zdravlje na prvo mjesto - neka vam vaše kosti budu na vrhu liste...

SAZNAJTE VIŠE

Samo vitamin D nije dostatan

Nedavno je u prestižnom medicinskom časopisu JAMA objavljena studija autorice Jane Armitage u kojoj su analizirani i objedinjeni rezultati 11 različitih opsežnih studija starijih osoba od 1992. do 2014. godine koje su uzimale različite dodatke prehrani. Pokazalo se da 34.000 onih koji su uzimali samo vitamin D nije imalo veće smanjenje nastanka loma, a 49.000 osoba koje su uzimale kombinaciju vitamina D i kalcija imalo je smanjenje loma kuka za čak 16 posto.

Doze vitamina D iznosile su od 400 do 800 IJ (internacionalnih jedinica), a doze kalcija od 1000 do 1200 mg na dan. Osim toga, utvrđeno je da bolje rezultate imaju starije osobe pod pojačanom skrbi, poput onih koje žive u domovima za starije, gdje se posebno vodila briga o prehrani, odnosno dostatnom unosu ta dva elementa.

Tako je zaključeno da osobe koje nakon 80. godine uzimaju 800 IJ vitamina D i 1200 mg kalcija na dan imaju gotovo za trećinu manji rizik od loma kuka. Također, zaključeno je da se kod onih koji su uzimali samo vitamin D, i to u visokim dnevnim dozama, učestalost rizika zapravo povećala. Time je definitivno zaključeno da u prevenciji loma kosti treba uzimati kombinaciju vitamina D i kalcija.

Osim što su znanstvenici utvrdili da je neophodna kombinacija vitamina D i kalcija, istaknuto je kako je zapravo nadomjestak ta dva elementa siguran za zdravlje te vrlo jeftin u usporedbi s troškom koji nastaje zbog loma kosti, posebno loma kuka koji je čest u starijoj dobi, a svakako treba naglasiti da takvi lomovi nerijetko dovode do znatnog narušavanja zdravlja, čime se skraćuje životni vijek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button