Riječ farmaceuta - 24. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Krajnji je čas za liječenje gljivica na noktima

Svake godine tek pred ljeto postaje aktualan problem onihomikoze. Iako gljivice na noktima nisu teška bolest, treba ih liječiti na vrijeme

gljivice na noktima onihomikoza

Većina ljudi, nažalost, zanemaruje gljivice na noktima. Pomisao na ljetnu obuću odjednom skreće pažnju i na stopala i nokte na nožnim prstima. Onihomikoza ili gljivice na noktima nije niti opasna niti teška bolest, no ako se ne liječi na vrijeme, može prouzročiti dosta neugodnosti i zahtijevati vrlo dugo i zahtjevno liječenje.

Prošećite bosonogi: Smanjite stres, ojačajte imunitet

Onihomikozu najčešće uzrokuju gljivice iz roda dermatofita te neki kvasci i plijesni. Procjenjuje se da 25% odraslih boluje od gljivične infekcije nokta. Uglavnom se javlja na noktima nogu, nešto češće kod muškaraca nego kod žena, a češća je u odraslih i starijih jer nokti rastu sporije i manje su otporni. Pod utjecajem vlage i topline nokat omekša te u kontaktu s gljivicom ona prodire u nokat i počinje se razmnožavati. Neliječena infekcija se lako prenosi na druge nokte i druge dijelove tijela, pa i na druge ljude.

Infekcijom može biti zahvaćena samo površina nokta ili gljivica može prodrijeti duboko u nokat i korijen nokta. U početku se na zaraženom noktu primjećuju bijele, a potom žute do smećkaste mrlje. Ako odmah ne započnemo liječenje, infekcija prodire sve dublje u nokat, on zadeblja i mijenja oblik. Daljnjim propadanjem počinju se prvo mrviti, a potom odvajati komadići nokta sve do njegovog potpunog odvajanja, odnosno otpadanja. Zbog propadanja tkiva nokta često se javlja i neugodan miris.

Što sve pogoduje infekciji gljivicama?

Infekciji gljivicom pogoduje dugotrajno nošenje zatvorene obuće (građevinski radnici, vojnici, sportaši), čarape od sintetičkih materijala koje uzrokuju zadržavanje znoja i pogoduju razvoju gljivica te, naravno, loša higijena stopala.

Kupališta i bazeni, sportske svlačionice mjesta su puna vlage, a na podovima često bujaju gljivice i plijesni. Zaraza može nastati i u pedikerskom salonu ako ne provode odgovarajuće mjere dezinfekcije i čišćenja. Vlaga se može nakupljati i ispod umjetnog nokta, posebno na nogama.

Gljivice na noktima ruku najčešće nastaju kod čestog i dugotrajnog izlaganja vodi i deterdžentima. Neka stanja i bolesti mogu dodatno pogodovati nastanku gljivične infekcije nokta. Sve ozljede nokta ili kože oko nokta omogućuju prolaz gljivicama. Oslabljeni imunitet organizma, posebno kod dugotrajnog liječenja antibioticima ili kortikosteroidima, uzrokuje slabiju otpornost, kao i loša cirkulacija nogu, česta kod kroničnih krvožilnih bolesti ili šećerne bolesti. Kod bolesnika sa šećernom bolesti treba posebnu pažnju obratiti liječenju gljivičnih infekcija.

Kako se gljivične infekcije liječe

Liječenje je dugotrajno jer ljekovita supstancija teško prolazi u sam nokat u dovoljnoj koncentraciji te ga je stoga neophodno čim prije započeti. Najbolje je već pri sumnji na infekciju, npr. kod male promjene boje nokta, kod liječnika dermatologa ustanoviti zarazu.

Takve blage infekcije se mogu liječiti bezreceptnim proizvodima, koji mogu biti učinkoviti ako se liječenje provodi dovoljno dugo, odnosno dok se cijeli nokat ne obnovi. Za nokte na rukama je potrebno šest do osam mjeseci, a za nokte na nogama osam do dvanaest mjeseci. Ako je infekcija dugo neliječena ili se često vraća, postaje opsežna te zahvaća i korijen nokta. Tada u liječenje treba uključiti i lijekove, a do potpunog izlječenja nekad treba proći i nekoliko godina. Ovi lijekovi se zovu antimikotici, uzimaju se oralno, a kao i drugi lijekovi imaju svoje određene nuspojave.

Mislite o pravovremenom liječenju i prevenciji

Dakle, primijetite li bilo kakvu promjenu na vašim noktima, ne čekajte. Savjetujte se s vašim ADIVA ljekarnikom i vašim liječnikom te započnite odmah s liječenjem.

pucanje kose i noktiju njega kose njega noktiju

10 ključnih savjeta za sprječavanje pucanja kose i noktiju

Ljeto je u zamahu i vrijeme je da blistate. Ali jeste li razmišljali o tome koliko sunčanje i morska...

SAZNAJTE VIŠE

Brinite o higijeni stopala te držite svoje noge i nokte suhima i čistima. Nakon kupanja dobro posušite stopala te koristite sprej ili puder protiv znojenja i ne hodajte bosi na bazenima ili u sportskim svlačionicama. Nosite prozračnu obuću i čarape, često ih mijenjajte. Pazite na njegu noktiju i kožice oko nokta, a posebno ako ste stariji ili ste dijabetičar.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button