Riječ farmaceuta - 11. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

I sitno je jako bitno: donesite samo jednu malu i zdravu odluku

Iako smo već zakoračili u novu godinu, za zdrave odluke nikada nije kasno. Neka one radije budu male, nego velike – lakše će se provesti, a rezultati će svakako biti značajni

zdrave odluke nova godina

Kad prođu blagdani, bili oni više ili manje veseli, započinje nova godina i mnogima novi životni ciklus. Stoga je to odlično vrijeme za donošenje novih odluka i uvođenje promjena, a odluke koje se tiču očuvanja zdravlja su najbolje. Pri odabiru promjene i donošenju odluke o njezinu uvođenju treba biti umjeren i razuman jer ako si postavimo pretežak zahtjev, vrlo brzo ćemo odustati te se osjećati loše i neuspješno. Stoga neka to bude mala promjena jer i ona će sasvim sigurno dovesti do primjetnog utjecaja na zdravlje. Možda ne odmah, ali kroz nekoliko mjeseci će biti itekako primjetna.

Sitni zaokreti u prehrani

Najlakše su odluke o promjeni prehrane: možemo uvesti jedan dan u tjednu kao zeleni dan, u kojem će dva veća obroka biti zeleno lisnato povrće. Ili možemo uvesti dan bez suhe hrane, u kojem će glavni obrok biti bogato varivo, a ostali obroci fermentirani mliječni proizvodi sa žitaricama ili hladna ili topla juha ili kompot.

Odlična odluka bila bi prestati soliti salatu i drugo svježe povrće (rajčice, paprike i luk) ili dosoljavati obrok. Ovo smanjenje unosa soli ne bi bilo drastično i nepce bi se vrlo brzo priviknulo na manje slani okus; dobrobit za organizam bila bi brzo primijećena, a za osobe s povišenim krvnim tlakom izuzetno korisna. Hrvati u prosjeku unose deset do dvanaest grama kuhinjske soli dnevno, a preporučeno je najviše četiri do pet. Znanstveno je dokazano da smanjenje unosa soli za samo dva do dva i pol grama dnevno, smanjuje rizik komplikacija kardiovaskularnih bolesti za 30%. Ovakva odluka o manjem unosu soli ne bi trebala biti teška, posebno kad je poznato da se okusni pupoljci privikavaju na novi okus već nakon pet do osam dana. Istina, u starijoj dobi je potrebno nešto dulje vrijeme, no izdržimo li samo desetak dana s manje soli, vrlo brzo ćemo se naviknuti na novi okus.

I šetnja se broji

Nova odluka mogla bi biti uvođenje 10-minutne šetnje predvečer za one koji su slabo aktivni ili zbog posla većinu dana sjede. Prvih par dana možda će biti malo teško, ali u usporedbi s ostalim tjelesnim aktivnostima, ova je vrlo lagana. Osim za tijelo, kratka, intenzivnija šetnja predvečer ili navečer, odlična je za mozak i za smanjenje stresa. Hodanjem se može istresti nakupljene dnevne frustracije, razgibati tijelo, a ako baš nismo u gradu, onda ćemo se i nadisati svježeg zraka.

Nakon večernje šetnje bolje se spava. Ljudi koji imaju pse i zbog njih navečer obično izlaze u šetnju, potvrdit će koliko su te šetnje korisne. Mnogi od njih tvrde da zbog toga nemaju problema s donjim dijelom leđa i da bolje spavaju.

Mala promjena zbog koje se bolje spava

Još jedan prijedlog nove odluke jest za osobe koje imaju problema s uspavljivanjem, odnosno spavanjem. Jedan dan u tjednu večernje gledanje televizije moglo bi se zamijeniti čitanjem knjige. Izostanak svjetla televizora i napetosti zbog političkog programa ili kakvog krimi filma, pogodovat će lakšem uspavljivanju.

Mali su koraci garancija uspjeha

Naravno, izbor promjene ovisi o načinu života pojedinca i mogućim rizicima za nastanak neke kronične bolesti ili postojanju neke bolesti. Novogodišnja zdravstvena odluka treba biti mala, ali čvrsta. Time omogućavamo da provođenjem jedne male odluke postajemo uspješni, nesvjesno hrabrimo sebe i potvrđujemo si da smo sposobni za donošenje i provođenje zdravih odluka te da zaista  možemo nešto promijeniti.

Novogodisnje odluke

8 savjeta koji će povećati izglede za ostvarenje novogodišnjih odluka

Ako je vjerovati znanstvenicima, čak 90 posto nas ne uspije ostvariti novogodišnje odluke. No uz malo truda i promjenu...

SAZNAJTE VIŠE

Uspjeh će biti zagarantiran jer, primjerice, deset minuta hodanja zaista nije jako teško, a vrlo brzo ćemo uvidjeti koliko se bolje nakon toga osjećamo. Možda nas to potakne na donošenje neke druge odluke, recimo na odlazak na bazen ili u toplice jednom mjesečno ili jednom u četrnaest dana, što je odlično za rastezanje cijelog tijela i blagotvorni učinak vode na mišiće. Prestanak dosoljavanja hrane vjerojatno nećemo ni doživjeti kao gubitak, a vrlo brzo ćemo ustanoviti da je salata ukusna i bez soli. Možda nas to potakne da ukupno smanjimo soljenje hrane, a to je već jako važna i jako korisna odluka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button