ADIVA Plus sadržaj - 23. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - dr.sc. Dinko Kolarić, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, voditelj odjela za prevenciju i liječenje sportskih ozljeda, Daruvarske toplice, ADIVA Plus sadržaj

Zlatne ruke: korištenje manualnih metoda liječenja

U posljednje se vrijeme sve češće u okviru tema o fizikalnoj terapiji spominju tehnike kao što je Bowen ili McKenzie. Međutim, metoda kod kojih se koriste ruke za liječenje ima puno više

fizikalna terapija manualne tehnike

Često nam se  prilikom akutnih ili, što je češće, kroničnih ozljeda (ozljede prenaprezanja) preporučuje korištenje određene manualne metode (korištenje ruku za liječenje, od lat. manus, što znači ruka) za sanaciju simptoma lokomotornog, ali i neurološkog sustava. Međutim, koje su razlike među pojedinim metodama i čemu zapravo služe? U nastavku ćemo nabrojiti najčešće.

Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS)

Riječ je o cjelokupnoj strategiji pomoću koje postižemo idealan motorički odgovor kako ga definira razvojna kineziologija. Koristi se kao holistički pristup, najčešće kod prevencije i liječenja kroničnih ozljeda kralježnice.

Umjetnost tretiranja bola: kada koristiti toplu, a kada hladnu terapiju

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF)

PNF je dinamički pristup u procjeni i liječenju neuromuskularnih poremećaja koji uzima u obzir osnovna načela neurofiziologije i kineziologije. Koristi se za poboljšanje stabilnosti zgloba utjecajem na njegovu čvrstoću i elastičnost.

McKenzie

Ovo je dijagnostička i terapijska tehnika koja se koristi kod mehanički uzrokovanih funkcijskih smetnji kralježnice. McKenzie uključuje aktivno sudjelovanje pacijenta prema uputama fizioterapeuta.

Maitland

Riječ je o konceptu sa specifičnim pristupom u području analize pokreta i njegove disfunkcije te u procjeni opsega i učinka ograničenja pokreta na svakodnevne aktivnosti pacijenta. Zapravo nam služi za povećanje bezbolnog opsega kretnji u zglobu.

Mulligan

Mulligan je tehnika kojom se kombiniraju pasivna mobilizacija i aktivni pokret, povećava se opseg kretnji te se tako smanjuje bolnost određenog segmenta. U navedenoj tehnici se koriste razni rekviziti kao što su elastične ili čvrste trake. Često se koristi kod ograničenja gibljivosti zglobova (kontraktura) ekstremiteta.

Bobath

Podrazumijeva pristup rješavanju problema, procjenu i tretman osoba s poremećajima funkcije, pokreta i posturalne kontrole zbog lezije živčanog sustava. Pristup je temeljen na sprečavanju abnormalnih aktivnosti i ponovnom učenju normalnog pokreta kroz vođenje i facilitaciju, odnosno olakšavanje prijenosa impulsa kroz središnji živčani sustav preko ključnih točaka. Koristi se kod saniranja simptoma nakon moždanog udara ili neuroloških ispada kod djece.

Yumeiho

Yumeiho je japanska tehnika koja za glavne ciljeve ima ispraviti položaj zdjelice, pravilno namjestiti kralježnicu te opustiti mišićnu napetost u leđima i kukovima za poboljšanje cirkulacije i prirodno vraćanje tijela u ravnotežu. Često se upotrebljava kod ozljeda koji dovode do gubitka koordinacije i ravnoteže.

Bowen

Riječ je o tehnici koja uključuje nježne, ali precizne manipulacije mekog tkiva. Ti pokreti osiguravaju piezoelektrični efekt (stvaranje električnog naboja) na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa. Mozak reagira na stimulaciju opuštanjem okolne muskulature, pa se osigurava bolja lokalna pokretljivost i, samim time, brži i bolji regeneracijski procesi. Podjednako se koristi za liječenje ozljeda kralježnice i ekstremiteta.

Emmett

Emmett je jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke. Primateljev živčani sustav registrira stimulaciju, a mozak reagira slanjem na periferiju nove upute koja će utjecati na stanje zahvaćenog dijela tijela. Rezultat je često trenutačna tjelesna promjena, a izrazito je efikasan za korekciju posture te boli u ekstremitetima

Miofascijalna relaksacija

Miofascijalna relaksacija je sigurna i učinkovita tehnika koja uključuje nježno istezanje s laganim pritiskom na mjesta restrikcije miofascijalnog vezivnog tkiva kako bi se eliminirala bol i vratila funkcija. Služi za ublažavanje boli muskulature te uklanjanje kontraktura svih zglobova.

sindrom prenaprezanja

Sindrom prenaprezanja i kako ga uspješno prevenirati

Profesionalni sportaši, rekreativci, ali i osobe čiji posao uključuje ponavljajuće pokrete izlažu se riziku nastanka sindroma prenaprezanja

SAZNAJTE VIŠE

Postizometrička relaksacija muskulature (PIR)

PIR se temelji na slaboj izometričkoj kontrakciji (grčenju) željenog mišića uz primjenu otpora terapeuta te nakon toga ciljanog istezanja bolnog, napetog mišića. PIR je pripremna tehnika za tretman mobilizacije i manipulacije, prije kojih je poželjno da se mišić opusti i istegne.

Shiatsu

Osnova Shiatsu tehnike je akupresura (palcem, dlanom, laktom, koljenom ili stopalom). Koristi se za otklanjanje napetosti i stresa, kod bolova u leđima, ukočenosti i ograničenih kretnji u zglobu, te potiče pravilno tjelesno držanje.

Pojedina tehnika se indicira po preporuci liječnika ili fizioterapeuta. Sve navedene manualne tehnike u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice provode visoko educirani fizioterapeuti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button