ADIVA Plus sadržaj - 5. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Sve što trebate znati o hormonskoj spirali

Mnogobrojne su mogućnosti kontracepcije, razlikuju se po načinu primjene, učinkovitosti i samom obliku preparata/pomagala. Jedan od izbora kontracepcije je i hormonska spirala

hormonska spirala kontracepcija

Različite žene mogu biti pogodne za ugradnju spirale kao jednog od izbora kontracepcije. Praktična je i zbog toga što o kontracepciji ne morate voditi brigu sljedećih nekoliko godina nakon njezina umetanja. Dodatne koristi od hormonske spirale su smanjenje bolova tijekom menstruacije i ublažavanje obilnih menstruacija.

Bolna menstruacija? Pomozi si!

Kako djeluje hormonska spirala?

Hormonska spirala je predmet koji je malen, elastičan te ima oblik slova T. Naziv hormonska spirala potiče od svojstva da otpušta male količine spolnog hormona progestina. Progestin je hormon koji je vrlo sličan progesteronu, a žene ga prirodno proizvode.

Ovaj oblik kontracepcije djeluje na dva važna načina:

  1. 1. Sluz koju proizvode žlijezde u cerviksu je gušća što pruža spermijima fizičku zapreku u kretanju prema jajnoj stanici.
  2. 2. Hormoni iz spirale sprječavaju ovulaciju te oplodnja nije moguća jer nema jajne stanice.

Prednosti

Hormonska spirala nema samo kontracepcijsku ulogu, već ublažava menstrualne bolove, smanjuje obilna krvarenja te olakšava simptome endometrioze i policističnih jajnika.

Njezina praktičnost je u tome da se žena ne mora brinuti o drugim oblicima kontracepcije, a ako ju poželi izvaditi to može učini liječnik u bilo kojem trenutku. Ona ne smanjuje plodnost nakon što je izvađena pa žena nakon nje može ponovno zatrudnjeti. Pogodna je i za dojilje, ali preporučuje se pričekati šest do osam mjeseci nakon poroda za njezino umetanje.

Mnogi se pitaju postoji li povezanost hormonske spirale s debljanjem ako u njoj ima hormona? Odgovor je ne jer je to nuspojava kontracepcije koja sadrži estrogen.

Posebno se mora naglasiti da korištenje hormonske spirale smanjuje rizik od nastanaka karcinoma sluznice maternice – karcinoma endometrija.

Nedostatci

  • Iako je odlična kontracepcija, ovaj oblik ne štiti od zaraze spolno prenosivih bolesti. Preporučena je uporaba kondoma prilikom spolnog odnosa kako bi rizik zaraze bio smanjen.
  • U rijetkim slučajevima može doći do trudnoće, a u tom slučaju moguće je javljanje sljedećih komplikacija: spontani pobačaj, infekcije, prerani porod i izvanmaternična trudnoća.
  • Unutar prve godine od postavljanja hormonske spirale, 10% žena će dobiti cistu na jajniku. U većini situacija to su neopasne ciste koje nestaju unutar 3 mjeseca.
  • Uporaba hormonske spirale povećava rizik za nastanak upalne bolesti zdjelice – infekcije maternice, jajovoda ili jajnika. Simptomi koji prate ovu infekciju su: bol u trbuhu, bol tijekom spolnog odnosa, neugodan miris vaginalnog iscjetka, vaginalno krvarenje i povišena temperatura. U ovakvim slučajevima potrebno je javiti se svom liječniku.

Za koga je hormonska spirala pravi izbor

Već do sada znamo da smo svi različiti te da iste stvari neće svima jednako odgovarati. To se također odnosi i na hormonsku spiralu. Ona se obično preporučuje zbog svojih nekontracepcijskih svojstava i to ženama s obilnim i bolnim menstruacijama, endometriozom, anemijom i miomima.

Kontraindikacije za hormonsku spiralu su rak dojke, rak maternice ili cerviksa, bolesti jetre, upalne bolesti zdjelice i neobjašnjeno vaginalno krvarenje.

Postupak postavljanja

Umetanje hormonske spirale obavlja liječnik u svojoj ordinaciji. Postupak je brz, a mogli biste osjetiti grčeve prilikom umetanja. Kako biste ih spriječili preporučuje se popiti ibuprofen sat do dva prije zakazanog termina.

Hitna kontracepcija još uvijek je aktualna tema

Kontracepcija u žarištu rasprava: uvid u metode i kako ih ispravno provoditi

Pod pojmom kontracepcije smatramo sve metode koje sprečavaju začeće. Razlikujemo više načina kontracepcije: prirodne metode kontracepcije, mehanička kontracepcija (kondom,...

SAZNAJTE VIŠE

Tijelo će trebati nekoliko dana da se navikne na spiralu, a to može bili popraćeno laganim grčenjem i pojavom krvarenja.

Hormonska spirala djeluje tijekom pet godina nakon čega se vadi van i zamjenjuje s drugom. Naravno, može se izvaditi i prije toga ako je to potrebno.

Detaljnije informacije o hormonskoj spirali pronađite na blogu Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button