ADIVA Plus sadržaj - 17. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Platforma Lov na tihog ubojicu, ADIVA Plus sadržaj

Uz Svjetski dan hipertenzije: kako ispravno mjeriti krvni tlak?

Za postavljanje točne dijagnoze i pravilno liječenje krvnog tlaka te procjenu terapijskog uspjeha nužno je pravilno mjerenje tlaka

kako ispravno mjeriti krvni tlak

Arterijska hipertenzija (povišen krvni tlak) predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Procjenjuje se da će u svijetu hipertenziju do 2025. godine imati svaki treći stanovnik u dobi nakon 20. godine što nosi ozbiljne posljedice.

Prema rezultatima istraživanja „Epidemiologija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj“, učestalost hipertenzije u Republici Hrvatskoj je 37,5%, što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima povišene vrijednosti arterijskoga tlaka. Prema istom istraživanju, samo 59,6% pacijenata s povišenim vrijednostima tlaka se liječi, u čemu prednjače žene sa 62,9% prema 53,7% muškaraca. U Hrvatskoj, ciljne vrijednosti tlaka  (niže od 140/90 mmHg), postiže svega 23% pacijenata liječenih antihipertenzivnim lijekovima.

Kontrolirajte hipertenziju! Redovitim mjerenjem tlaka izbjegnite komplikacije

Zašto treba liječiti hipertenziju

Povišen arterijski tlak glavni je čimbenik rizika preranog umiranja od infarkta miokarda, srčanog zatajenja i moždanog udara, a znatno pridonosi i riziku nastanka fibrilacije atrija, kronične bubrežne bolesti i bolesti perifernih arterija.

Bolesti s kojima dijeli patogenetske mehanizme su pretilost, metabolički sindrom i šećerna bolest. Podmukla i neprepoznata, hipertenzija je prisutna kao rizični čimbenik u bolesnika s reumatoidnim artritisom, kod bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća te kod bolesnika s upalnim bolestima crijeva.

Liječenje povišenog krvnog tlaka uključuje prilagodbu životnih navika te primjenu antihipertenzivnih lijekova, a pacijentima koji subjektivno ne osjećaju tegobe teško je prihvatiti da je lijekove nužno uzimati svakodnevno godinama.

Procjenjuje se da se u svijetu svega 50% hipertoničara uspješno liječi, a jedan od glavnih uzroka tomu je prestanak primjene ili izostanak redovite primjene lijekova.

Dijagnosticiranje hipertenzije

Prema smjernicama Europskog društva za hipertenziju (European Society of Hypertension – ESH) i Europskog kardiološkog društva (European Society of Cardiology – ESC) iz 2018. godine,  o arterijskoj hipertenziji govorimo kada su vrijednosti tlaka povišene tako da je sistolički arterijski tlak (SAT) ≥ 140 mmHg i/ili dijastolički arterijski tlak (DAT) ≥ 90 mmHg.

pravilno mjerenje tlaka

Za postavljanje točne dijagnoze i pravilno liječenje krvnog tlaka te procjenu terapijskog uspjeha nužno je pravilno mjerenje tlaka. Uz liječnike i medicinske sestre i ljekarnici sudjeluju u osiguravanju ispravnosti opreme za mjerenje, u pripremi i pravilnom provođenju mjerenja tlaka.

Koji tlakomjer koristiti?

Kod svih mjerenja preporučuje se rabiti tlakomjer koji je prošao procjenu prema standardiziranim protokolima (protokolu Britanskog društva za hipertenziju i/ili Internacionalnom protokolu ESH i/ili protokolu Američkog udruženja za unaprjeđenje medicinske instrumentacije). Preporučeni uređaji dostupni su na web-stranicama: www.stridebp.org, www.hochdruckliga.de/betroffene/blutdruckmessgeraete-mit-pruefsiegel.

Danas su uglavnom u uporabi auskultatorni ili oscilometrijski poluautomatski uređaji čija se točnost treba redovito provjeravati u tehničkom laboratoriju, a primjena živinih tlakomjera u većini europskih zemalja je napuštena.

Mjerenje tlaka kod kuće

U odnosu na vrijednosti izmjerene u liječničkoj ordinaciji, mjerenje izvan kliničkog okruženja omogućuje:

  • višestruka mjerenja tijekom dužeg razdoblja,
  • izbjegavanje „utjecaja bijele kute“ (porast tlaka u ordinacijskim ili bolničkim uvjetima neovisno o srednjim dnevnim vrijednostima tlaka),
  • bolja predviđanja progresije oštećenja organa i rizika od neželjenih kardiovaskularnih događaja.

Kućno mjerenje tlaka poboljšava bolesnikovu dosljednost u primjeni lijekova te može pomoći u postizanju bolje kontrole tlaka. Ljekarnici mogu pomoći u ovom procesu edukacijom pacijenta o ispravnom mjerenju tlaka kod kuće, poticanja redovitog mjerenja i vođenja dnevnika samokontrole.

pravilno-mjerenje-tlaka

Kućno mjerenje posebno se potiče u slučaju sumnje na „hipertenziju bijelog ogrtača“ i u slučaju sumnje na maskiranu hipertenziju. Hipertenzija bijelog ogrtača je definirana povišenim vrijednostima tlaka izmjerenim u liječničkoj ordinaciji, a  normalnim vrijednostima izmjerenim izvan kliničkog okruženja. Maskirana hipertenzija definirana je povišenim kontinuirano ili kućno izmjerenim vrijednostima tlaka, a normalnim vrijednostima ordinacijskog tlaka.   

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija: Kako kontrolirati visoki tlak?

Stres udružen s nezdravim prehrambenim navikama, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i pretilošću pridonosi sve učestalijoj pojavi povišenog arterijskog tlaka.

SAZNAJTE VIŠE

Kada i kako mjeriti tlak?

Tlak se preporučuje mjeriti ujutro i navečer tijekom sedam dana, izvršiti dva mjerenja s razmakom od jedne minute te upisati prosječnu vrijednost u dnevnik mjerenja. Mjerenje se obavlja prije primjene antihipertenzivne terapije (prije uzimanja lijeka ako pacijent već ima određenu terapiju).

Kad se uspostavi kontrola tlaka, dostatno je provoditi tjedno mjerenje jednom u tri mjeseca. Dnevnik mjerenja tlaka vrijedan je izvor podataka.

Izvor teksta i fotografija: Tihiubojica.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button