ADIVA Plus sadržaj - 27. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Upala maternice: uzroci, simptomi i liječenje

Upala unutarnjeg sloja maternice najčešće je posljedica infekcija, a da bi se spriječile komplikacije potrebno je započeti liječenje čim ranije. U protivnom može doći do neplodnosti ili pak širenja infekcije, a u iznimnim slučajevima i sepse

endometritis-upala maternice

Endometritis je upala unutarnjeg sloja maternice (endometrija), najčešće infektivne etiologije. Iako nije životno ugrožavajući, endometritis, posebice kroničan, može ostaviti trajne posljedice po pitanju ginekološkog zdravlja i plodnosti.

Akutna i kronična upala maternice

Prema vremenu trajanja, upala maternice može biti akutna ili kronična.

Akutna upala maternice definira se kao upala endometrija trajanja kraćeg od 30 dana, dok se kroničnom smatra upala endometrija trajanja duljeg od 30 dana.

Spasonosni test doktora Papanikolaoua

Akutni endometritis najčešće je posljedica spolno prenosive infekcije, a naročito klamidijske ili gonokokne. Rizični čimbenici za razvoj bolesti su:

  • dob mlađa od 25 godina,
  • prethodno preboljene spolno prenosive infekcije te rizično spolno ponašanje,
  • neki ginekološki zahvati, uključujući postavljanje intrauterinog uloška i kiretažu.

Kronična upala maternice malokad je povezana sa spolno prenosivim infekcijama te je češće posljedica polimikrobne infekcije, odnosno infekcije s više različitih mikroorganizama. Rizični čimbenici za razvoj kroničnog endometritisa su manje poznati, a najznačajniji su:

  • postavljanje intrauterinog uloška te drugi ginekološki zahvati, poput histeroskopije i kiretaže,
  • višeplodna trudnoća,
  • prethodni spontani ili medicinski inducirani pobačaji.

Simptomi upale maternice

Akutni endometritis uzrokuje izražene simptome poput:

U slučaju jače infekcije javiti se mogu i opći simptomi, poput temperature. Javiti se mogu i zatvor (konstipacija) te bolno mokrenje (dizurija). Simptomi endometritisa preklapaju se sa simptomima upalne bolesti zdjelice, a razlikovati se mogu ginekološkim pregledom.

Dok akutni endometritis ima simptome, kronični endometritis često je asimptomatski ili uzrokuje tek blage simptome, poput:

  • povremenih nepravilnih krvarenja,
  • dispareunije (bolnog spolnog odnosa) ili
  • tupih bolova lociranih u zdjelici.

Upala maternice nakon poroda

Poseban oblik endometritisa jest postpartalni endometritis. Riječ je o upali endometrija koja nastaje nakon poroda. Postpartalni endometritis tipično se očituje temperaturom koja se obično pojavljuje 48 sati nakon poroda, premda se tegobe mogu javiti i do šest tjedana nakon poroda.

Uz spomenute simptome, mogu se pojaviti i gnojne lohije neugodna mirisa. Carski rez jedan je od rizičnih čimbenika za njegov razvoj.

Postavljanje dijagnoze

U dijagnostici endometritisa najznačajniji je ginekološki pregled. Liječnik će prije ginekološkog pregleda s vama povesti razgovor kako bi utvrdio vaše simptome te utvrdio imate li rizične čimbenike za endometritis.

Ginekološki pregled obuhvaća bimanualni palpacijski pregled (opipavanje s dvije ruke) te ultrazvučni pregled. S obzirom na to da je endometritis najčešće infektivnog uzroka, dio dijagnostičke obrade obuhvaća i uzimanje cervikalnih briseva.

Obrada ponekad obuhvaća i vađenje krvi, s ciljem utvrđivanja znakova koji sugeriraju upalu (povišene vrijednosti leukocita i C-reaktivnog proteina).

Liječenje endometritisa

Kako je najčešći uzrok endometritisa bakterijska infekcija ili spolno prenosiva bolest, liječenje se bazira na antibiotskoj terapiji. U slučaju težih oblika i postpartalnog endometritisa, liječenje se mora provoditi intravenskom primjenom antibiotika, često u bolničkim uvjetima. U drugim slučajevima, liječenje se može provoditi oralnom antibiotskom terapijom, uz redovito praćenje stanja.

rak vrata maternice

Rak vrata maternice: uzroci, simptomi i liječenje

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice može biti povod za ginekološki pregled ako u proteklih godinu dana niste...

SAZNAJTE VIŠE

Rano liječenje potrebno je zbog prevencije komplikacija koje mogu uključivati stvaranje ožiljaka i priraslica, a koje su uzrokom neplodnosti. Također, može doći do širenja infekcije te razvoja upalne bolesti zdjelice ili peritonitisa, a u iznimnim slučajevima i sepse.

Ako primijetite u tekstu spomenute simptome, pa makar i oni bili diskretni, savjetujte se sa svojim ginekologom kako biste na vrijeme prepoznali bolest i spriječili njezine dugoročne komplikacije. Pravovremeno liječenje endometritisa uvelike smanjuje komplikacije i pojednostavljuje tijek bolesti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button