ADIVA Plus sadržaj - 20. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Rak vrata maternice: uzroci, simptomi i liječenje

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ne bi trebao biti i jedini dan u godini tijekom kojeg mislimo o našem intimnom zdravlju. No svakako već danas možete zakazati redovni ginekološki pregled ako u proteklih godinu dana niste učinili Papa test

rak vrata maternice

Rak grlića maternice je zloćudna tumorska bolest koja zahvaća grlić, odnosno vrat maternice. Za razliku od drugih ginekoloških tumora, rak vrata maternice češće se pojavljuje u mlađih žena.

Riječ je o zloćudnoj bolesti koja se danas može uspješno prevenirati redovitim ginekološkim pregledima i PAPA – testom.

Rak vrata maternice može se spriječiti

Uzroci nastanka

Rak grlića maternice nastaje iz prekanceroznih promjena (CIN) čiji se nastanak povezuje s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV).

HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva bolest i vrlo se lako širi spolnim kontaktom. Tipove HPV-a dijelimo na niskorizične i visokorizične. Visokorizični HPV tipovi 16 i 18 su odgovorni za oko 70% slučajeva raka grlića maternice.

Imunosni sustav organizma najčešće pobjedi infekciju HPV-om. No, u nekim se slučajevima infekcija nastavlja te, ako se ne otkrije na vrijeme, može dovesti do razvoja prekanceroznih promjena i raka vrata maternice.

Simptomi raka vrata maternice

U svojim ranim stadijima, rak vrata maternice često ne uzrokuje simptome. No ako su prisutni, oni uključuju:

Postavljanje dijagnoze

U dijagnostici raka vrata maternice najvažniju ulogu imaju ginekološki pregled i Papa test. Papa testom mogu se na jednostavan način otkriti promjene na vratu maternice uzrokovane HPV infekcijom, a koje prethode razvoju raka, prije nego li se zloćudna bolest razvije.

Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, stopa izlječenja je gotovo 100 postotna.

Mogućnosti liječenja

U žena kod kojih je cilj očuvati plodnost, po mogućnosti se primjenjuje poštedni kirurški zahvat, tzv. konizacija. Riječ je o kirurškom zahvatu odstranjivanja dijela tkiva grlića maternice u obliku stošca, a provodi se pod lokalnom ili općom anestezijom.

Osim poštednog, na raspolaganju nam je i radikalan kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje maternice, jajovoda, jajnika i okolnog tkiva, s ili bez limfnih čvorova.

Ostali oblici liječenja su radioterapija (zračenje) i kemoterapija (primjena agresivnih lijekova).

najcesci probirni testovi

Najčešći probirni testovi koji mogu spasiti život

Testovi poznati po nazivu „screening“ testovi, u zaštiti zdravlja igraju važnu ulogu jer omogućavaju otkrivanje bolesti i prije simptoma.

SAZNAJTE VIŠE

Može li se rak vrata maternice prevenirati?

S obzirom na to da je rak grlića maternice najčešće uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom (HPV), mjere prevencije uključuju:

I za kraj, treba istaknuti da je cjepivo protiv HPV-a visoko učinkovito, no budući da ne sadržava sve visokorizične tipove HPV-a, redovito provođenje ginekoloških pregleda i Papa testa i dalje je potrebno i nužno.

Što se promjene na stanicama grlića maternice ranije otkriju, liječenje je puno lakše i uspješnije!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button