Zanimljivosti i savjeti - 21. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Budi mRAK roditelj: u tijeku je kampanja za cijepljenje protiv HPV-a

Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstavili su kampanju Budi mRAK roditelj, usmjerenu na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika 6 vrsta karcinoma

Budi mRAK roditelj nadogradnja je već postojeće kampanje Budi mRAK. Kako javlja zgportal.com ova kampanja za razliku od prethodne, usmjerena je na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola.

Odgovorno spolno ponašanje ključno je u prevenciji raka vrata maternice

„U sklopu kampanje budi mRAK roditelj, napravili smo digitalni newsletter koji je odobren od Ministarstva obrazovanja te će biti dostupan na njihovim stranicama. Roditelji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te o mogućnosti prevencije i cijepljenja. Štampar je stvorio temelje narodne medicine i prevencije te s ponosom možemo reći da je ovaj projekt na neki način Štamparovština novog doba”, rekao je Marko Gangur, Nacionalni dužnosnik za javno zdravstvo Udruge CroMSIC.

Edukativni digitalni newsletter

Digitalni newsletter, koji ima kreativan, edukativan sadržaj i video izjave stručnjaka, dobio je odobrenje od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te će biti dostupan svima od listopada na stranicama Ministarstva obrazovanja kao i stranicama kampanje i Udruge. Škole će, ukoliko tako odluče, newsletter slati putem e-maila roditeljima kako bi na jednom mjestu saznali sve o HPV-u i cijepljenju protiv njega.

“Sigurno će sada ovo vrijeme koje je pred nama obilježiti komunikacija na daljinu. Prema tome, trebamo se tome okretati, pogotovo kad se radi o mladima, jer oni ionako provode puno vremena pred ekranima, pa onda da bar to vrijeme provedu u nečem kvalitetnom i s dobrim materijalom. A i roditeljima se treba na taj način obraćati”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica Ravnatelja HZJZ-a.

Besplatno cjepivo za sve učenike osmih razreda u Zagrebu

Cijepljenje je do kraja ove godine besplatno za sve mlade do 25 godina. Važno je istaknuti kako je Grad Zagreb prvi uveo besplatno cjepivo za sve učenike osmih razreda.

“Danas smo zadovoljni rezultatima i onime što smo učinili, jer smo kroz 13 godina zaista ulagali u edukaciju, u smislu da roditelji koji odlučuju o cijepljenju donesu informaciju na temelju znanstveno provjerenih činjenica i stručnjaka. Mi želimo ulagati u zdravstvenu pismenost roditelja, u edukaciju naše djece, jer je to temelj svega. Smatramo da je ovaj današnji događaj iznimno važan da promoviramo i cijepljenje i da roditelje informiramo o tome da imaju dodatnu mogućnost zaštititi zdravlje svog djeteta”, rekla je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

HPV pogađa oba spola, a simptomi su na početku nevidljivi

Zbog nedovoljne edukacije, mnogi ni ne znaju da HPV pogađa oba spola, a simptomi su, na početku, gotovo i nevidljivi.

“Sve manifestacije infekcije HPV-om se odnose na oba spola, a oba spola mogu biti i subjekt i prenositelj bolesti. Kao što ja uobičavam reći, muškarci nisu samo komarci, ne zuje okolo i ne pikaju. Pa sve mjere, od dijagnostike, terapije i cijepljenja trebaju biti usmjerene na oba spola”, rekao je dr. Mihael Skerlev sa KBC-a Zagreb, Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti (HLZ).

Kampanju Budi mRAK roditelj su podržale mnoge osobe iz javnog života, poput Nede Parmać, Nevene Rendeli, Ide Prester, Filipa Mayera, Igora Mešina, Frane Ridjana, Bojane Gregorić Vejzović, Ecije Ojdanić i Gorana Navojca.

“Ja bih poručila roditeljima da se pod hitno informiraju, jer uz jednu tako jednostavno intervenciju, ti doslovce možeš spasiti život svom djetetu. Moja majka se jedva izvukla od karcinoma uzrokovanog upravo HPV-om, tako da imam i u svojoj bližoj okolini ljude koji su se s tim borili. Ja znam stvarno što to znači.”, rekla je Ida Prester.

Cijepljenje HPV

Desetljeće cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj: cjepivo je sigurno

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) najproširenija je virusna spolno prenosiva infekcija. Danas je poznato oko 150 genotipova HPV-a, od kojih...

SAZNAJTE VIŠE

Na predstavljanju kampanje su nazočili i mladi koji su se cijepili protiv HPV-a i podijelili svoja iskustva, naglašavajući kako je, srećom u 21. stoljeću moguće cijepiti se protiv nekoliko vrsta raka!

Ako ste roditelj, informirajte se o HPV infekcijama i cijepljenju protiv HPV-a u informativnom letku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Preuzmite dokument

Budi mRAK roditelj2

Tijek kampanje možete pratiti na službenoj Facebook stranici Budi MRAK

Izvor: https://www.zgportal.com/zghumanitarci/cijepimo-se-doznajte-kako-postati-mrak-roditelj-a-pritom-i-sacuvati-zdravlje-svoje-djece/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button