ADIVA Plus sadržaj - 22. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - UNICEF, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti mladima za očuvanje mentalnog zdravlja online

Biti online može predstavljati mnogo sjajnih prilika za povezivanje, učenje i dijeljenje onoga što vam je važno, ali donosi i brojne izazove

savjeti mladima za online mentalno zdravlje

Ako su vam društvene mreže ili internet ikada donijele osjećaj stresa, zavisti ili usamljenosti, manjak samopoštovanja ili socijalne anksioznosti, znajte da niste sami.

Evo pet savjeta kako paziti na svoje mentalno zdravlje i biti ljubazni na internetu.

Svjetski dan mentalnog zdravlja: Očuvanje mentalnoga zdravlja djece i mladih

1. Izbjegavajte beskonačno scrollanje

Obratite posebnu pažnju na to kako društvene mreže i internetski sadržaji utječu na vaše osjećaje, misli ili ono što radite. Kako se osjećate? Daje li vam čitanje vijesti osjećaj da ste informirani ili vam donosi stres? Osjećate li se dobro ili se javlja osjećaj zavisti kada vidite fotografije svojih prijatelja i poznanika dok se zabavljaju? Provjeravate li svoj mobitel čim se probudite kako biste vidjeli novosti ili iz čiste navike?

Prepoznavanje razloga zbog kojih ste online može vam pomoći u postavljanju granica samima sebi kad je riječ o vremenu koje provodite na društvenim mrežama ili drugim aplikacijama.

Iako nije uvijek realno prestati pratiti ili prijaviti sve koji namjerno ili nenamjerno negativno utječu na vaše emocije, možete pokušati isključiti zvuk ili ograničiti sadržaj s profila i stranica zbog kojih se ne osjećate dobro. Važno je zapamtiti da čak i kada je riječ o objavama vaših prijatelja, nije sve što vidite na mreži stvarno, no stvarno je kako sadržaji utječu na vas i to kako se osjećate.

2. Budite pažljivi

Postoji mnoštvo sjajnih online alata i sadržaja koji mogu pomoći u podršci svim aspektima mentalnog zdravlja i dobrobiti. Od aplikacija za meditaciju koje će vam pomoći da se opustite i usredotočite, do platformi koje vam pomažu da razvijete svoj osjećaj identiteta i sebe, ostanite povezani i podržite jedni druge. Postoji mnogo sjajnih alata za online učenje gdje možete isprobati nešto novo, poput crtanja ili vježbanja, koji vam mogu pomoći izgraditi nove kognitivne i kreativne vještine, kao i online tečajevi vježbanja koji će vam pomoći da ostanete zdravi i opustite se.

Pokušajte pronaći pozitivan i motivirajući sadržaj i ljude koje ćete pratiti, poput sportaša, pjevača, kuhara, autora ili drugih mladih ljudi koji govore o pitanjima do kojih im je stalo. Zapamtite, također možete koristiti internet i društvene mreže za traženje stručne pomoći i informacija o mentalnom zdravlju ako su vam potrebne.

3. Zaštitite sebe i druge online

Provjerite postavke privatnosti na svim svojim profilima na društvenim mrežama. Neka vaša web kamera bude pokrivena kad ju ne koristite. Budite oprezni kada se prijavljujete na aplikacije i usluge na mreži, osobito kada navodite svoje puno ime, adresu ili fotografiju. Ako ste zabrinuti zbog nečega što ste vidjeli ili doživjeli na internetu, trebali biste razgovarati s odraslom osobom od povjerenja poput roditelja ili učitelja, prijaviti što se dogodilo na dotičnoj platformi (ne zaboravite napraviti snimku zaslona kao dokaz) i potražiti linije za pomoć i usluge mentalnog zdravlja u vašoj zemlji.

I drugima možete pomoći tako da vodite računa o njihovim online iskustvima, prepoznati znakove da kolega iz razreda, prijatelj ili čak stranac nije dobro ili pokazuje znakove da je u nevolji i pomognete im da dobiju potrebnu podršku.

4. Odaberite ljubaznost

Koristite društvene mreže za dobro, dijeleći pozitivne sadržaje i poruke sa svojim prijateljima, obitelji i kolegama iz razreda. Na primjer, mogli biste nekome dati do znanja da mislite na njega/nju ili stavite pozitivan komentar na post koji je podijelio/la. Ako se zateknete da odgovarate na poruku ili objavu u negativnom tonu, zastanite i razmislite možete li to reći na neki drugi način ili umjesto toga razgovarati osobno. Ako vidite ili primite poruke ili sadržaj koji smatrate zastrašujućim ili uvredljivim, trebali biste to blokirati i prijaviti. Riječi su važne i važno je dobro razmisliti o tome što dijelimo. Svi imamo moć biti ljubazni i nekome uljepšati dan – stoga širimo ljubav, a ne mržnju!

cyberbullying drustvene mreze internet UNICEF pomoc

Što mladi moraju znati o cyberbullyingu?

Cyberbullying se događa na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranje igrica. Namjera je zastrašivanja i/ili sramoćenja osobe

SAZNAJTE VIŠE

5. Ostanite prisutni i povezani u stvarnom životu

Granice između online i offline svijeta mogu biti sve nejasnije, što otežava život u sadašnjem trenutku i zadovoljenje naše urođene potrebe za ljudskim kontaktom. Zateknete li se ikad da prekidate ono što radite kako biste to mogli objaviti na društvenim mrežama ili pregledavate „storyje“ svojih prijatelja umjesto da ih nazovete ili se sastanete da vidite uživo kako su? Važno je s vremena na vrijeme pokušati isključiti se i odmoriti se od društvenih mreža te provoditi vrijeme s prijateljima i obitelji i u stvarnom životu.

Pokušajte si postaviti svoje vlastite, realne ciljeve, primjerice, odlučite ne provoditi vrijeme online prvih sat vremena nakon buđenja i u vrijeme prije odlaska na spavanje. To troši energiju i uči nas upijanju informacija bez filtera. Aktivnosti poput meditacije, šetnje, razgovora s prijateljima mogu vam pomoći da se osjećate bolje, fokusiranije i opuštenije.

Izvor: UNICEF

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button