ADIVA Plus sadržaj - 12. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Savjet ljekarnika: kako ispravno koristiti šumeće tablete?

Efervete ili šumeće tablete s razlogom su popularne jer su vrlo prikladne, pa i ugodne za uzimanje, a pritom djeluju brže od drugih oblika istog lijeka. Pa ipak, postoje i određene mjere opreza koje se ponajprije odnose na tekućinu u kojoj se tablete otapaju. Voda je stoga najbolji izbor

šumeće tablete

Efervete ili, kako se popularno nazivaju, šumeće tablete, imaju oblik većih tableta koje se koriste tako što se prethodno otope u vodi, čime se dobije napitak koji sadrži lijek.

Proizvode se komprimiranjem djelatne tvari s pomoćnim tvarima, obično su to organske kiseline, (npr. limunska) i alkalni (natrijev, magnezijev…) bikarbonat. Kiselina i baza u prisustvu vode stupaju u reakciju pri čemu nastaju neutralni spojevi (soli metala i organskih kiselina) koji su, otopljeni u vodi, prihvatljivog pH (oko 6 do 7) za probavni sustav i želudac, odnosno ne izazivaju iritaciju.

HALMED objavio podatke o potrošnji lijekova

Rezultat kemijske reakcije je oslobađanje plina ugljičnog-dioksida u obliku mjehurića koji stvaraju zvučni i vizualni efekt, pa se tako lijek koristi u obliku ukusnog gaziranog napitka.

Pouzdan lijek i prikladan za uzimanje

Ovakav ljekoviti oblik pouzdan je što se tiče doziranja, otapanja i resorpcije ljekovitih tvari koje sadrži. Njegova je prednost da se ljekovite tvari znatno brže nakon aplikacije nađu u krvotoku nego kod običnih tableta, što omogućava brže djelovanje lijeka.

Također, šumeće tablete će bolesnik lakše popiti. Naime, mnogi ljudi imaju probleme s gutanjem običnih tableta ili kapsula, pa je otopina šumeće tablete prihvatljiviji način aplikacije lijeka. Osim toga, doprinosi i povećanom unosu vode, što je potrebno kod simptoma prehlade, povišene temperature ili kod proljeva.

Mjere opreza

Šumeće tablete su prikladne za sve dobne skupine, ali je potreban oprez kod osoba s povišenim krvnim tlakom i bubrežnom bolesti; zbog povišene količine soli (u dnevnoj dozi moguće je da je ima više od preporučene dnevne doze) može doći do pogoršanja hipertenzije, pa se takvim bolesnicima preporučuje izbjegavati efervete.

Kod uzimanja lijekova uvijek preporučujemo da se uzmu s vodom, tako je i šumeće tablete najbolje i najjednostavnije otopiti u vodi. U uputi pojedinih preparata navedeno je da se otope u voćnom soku, no to nije potrebno jer su efervete već proizvedene s nekim voćnim okusom.

analgetici-vodič

Vodič kroz analgetike: prva linija ublažavanja bolova

Od analgetika se očekuje da potiskuje boli, bez utjecaja na svijest i senzorne percepcije ili druge funkcije središnjeg živčanog...

SAZNAJTE VIŠE

Također, moguće su i interakcije između ljekovite supstance u šumećoj tableti i sastojaka tekućine u kojoj se otapaju. Poznato je da se lijekovi ne smiju piti sa sokom od grejpa jer ova, inače zdrava namirnica, ulazi u najviše interakcija (međudjelovanja) s lijekovima, od kojih mnoga mogu biti vrlo štetna za organizam. Sastojci u grejpu blokiraju jedan enzim potreban za metabolizam određenih lijekova u tankom crijevu i jetrima – ako je taj enzim blokiran, lijek se ne razgrađuje, već se u organizmu nakupljaju znatno veće doze koje tada mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Isto tako lijekovi se ne piju npr. s kavom ili s mliječnim proizvodima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button