ADIVA Plus sadržaj - 2. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Novi trend: proizvođači hrane se prilagođavaju lijekovima za dijabetes

Reklamiranje hrane prilagođene onima koji su na terapiji agonistima GLP-1, izazvalo je brojne kritike zdravstvenih stručnjaka koji se protive povezivanju određene gotove i visoko procesirane hrane s lijekovima

proizvođači hrane-lijekovi za dijabetes

Lijekovi za liječenje dijabetesa iz skupine agonista GLP-1, pored osnovne uloge regulacije glukoze u krvi, djeluju i na smanjenje apetita te time na mršavljenje.

GLP-1, punim imenom peptid sličan glukagonu 1, jest hormon koji se proizvodi u tankom crijevu i s glukozom iz hrane potiče lučenje inzulina i smanjuje lučenje glukagona (koji pak povećava glukozu u krvi).

Kako djeluju agonisti GLP-1

Lijekovi agonisti GLP-1 oponašaju učinak GLP-1 te potiču lučenje inzulina i smanjenje lučenja glukagona što dovodi do smanjenja glukoze u krvi. Istovremeno, djeluju i na usporavanje pražnjenja sadržaja iz želuca i smanjenje apetita. Tako se smanjuje unos hrane, što bi trebalo dovesti do smanjenja tjelesne mase.

Vodič kroz ljetne mjesece za osobe s dijabetesom

Praćenje pacijenata koji su primali terapiju agonistima GLP-1, pokazalo je da im se istovremeno poboljšava i kontrola tlaka i masnoća u krvi. To ujedno znači i manji rizik za razvoj srčanog zastoja, moždanog udara i bolesti bubrega. Inače, ove bolesti se često razvijaju u dijabetičara, kao posljedica cjelokupnog metaboličkog poremećaja u organizmu zbog povećane glukoze u krvi.

Zasad nije sasvim jasno djeluju li agonisti GLP-1 direktno na smanjenje krvnog tlaka i smanjenje masnoća u krvi ili je to rezultat smanjenja tjelesne mase djelovanjem lijekova. Najveći broj agonista GLP-1 su u obliku injekcija, koje se najčešće primjenjuju jednom tjedno.

Loše strane agonista GLP-1

Naravno, i ovi lijekovi, poput svih ostalih, imaju svoje lošije strane, dakle, nuspojave koje su poznate i koje se javljaju u određenog broja osoba koje ih primaju.

Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje i proljev.

Rijetke nuspojave su alergijska reakcija na lijek i hipoglikemija, koja je češća uz istovremenu primjenu drugih antidijabetika.

Važnost pridržavanja dijetetskih mjera

Važno je za razumjeti i važno je pridržavati se propisanih dijetetskih mjera. To su tjelesna aktivnost, koja se prilagođava oboljelom s obzirom na prisutnost drugih bolesti i strogo pridržavanje plana prehrane.

Pridržavanje plana prehrane jest jedini način da lijekovi za liječenje dijabetesa imaju željeni učinak uz najmanje nuspojava. Prilagođena prehrana, uz tjelesnu aktivnost, također je temelj smanjenja tjelesne mase te smanjenja rizika za razvoj ostalih komplikacija, odnosno bolesti pridruženih dijabetesu i razvoja metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje povećane masnoće u krvi, neadekvatnu otpornost na inzulin, povišen krvni tlak te nakupljanje masnog tkiva u području trbuha. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećani rizik za bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Zbog lijekova predviđen pad potrošnje gotove hrane

Proizvođači hrane, posebno gotove hrane, često su meta optužbi za doprinos sve većoj pojavi pretilosti u svijetu. Tema je to o kojoj se može raspravljati jer, u konačnici, potrošač jest taj koji treba odlučiti što će jesti, no odluka bi se trebala temeljiti na potpunim i provjerenim informacijama.

Sve većom primjenom agonista GLP-1, posebno u SAD-u, ekonomski analitičari koji prate tržište hrane predvidjeli su značajan pad potrošnje gotove hrane te time i pad prihoda velikih proizvođača. Izračunali su da je vrijednost tržišta lijekova za liječenje pretilosti oko 100 milijuna dolara te da će ih do kraja 2030. primati gotovo 9% Amerikanaca.

dijabeticari na odmoru

Na odmor s dijabetesom: kvalitetnom pripremom do opuštenog ljetovanja

Sa dijabetesom je moguće živjeti punim plućima pa i odlaziti na putovanja. Treba samo odvojiti nešto više vremena za...

SAZNAJTE VIŠE

Etička i zdravstvena dilema

No, neki su se proizvođači brzo prilagodili. U SAD-u je prošli mjesec Nestle najavio novu liniju smrznute hrane, koja će sadržavati gotove obroke s visokim udjelom proteina i vlakana, a koje mogu koristiti osobe koje koriste lijekove za mršavljenje iz skupine GLP-1 ili koji su u nekom od programa mršavljenja. Kako su najavili u Nestleu, ovi lijekovi mijenjaju navike hranjenja, posebno u smislu veličine porcije i broja obroka te su njihovi novi proizvodi upravo namijenjeni osobama s takvim potrebama. U hrani bi trebali dobiti i makro i mikronutrijente koje ne dobivaju „prilagođenom prehranom“. I drugi proizvođači su započeli oglašavanje svojih proizvoda sa smanjenim udjelom šećera ili većim udjelom proteina, kao proizvodima koje mogu koristiti upravo osobe koje se liječe agonistima GLP-1.

I dok neki podržavaju ovakav način oglašavanja hrane, javili su se brojni zdravstveni stručnjaci koji su protiv povezivanja određene gotove i visoko procesirane hrane i lijekova. Vidjet ćemo kako će regulatori u pojedinim dijelovima svijeta odgovoriti na ovu ponajprije etičku, ali i zdravstvenu dilemu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button