ADIVA Plus sadržaj - 27. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Vodič kroz ljetne mjesece za osobe s dijabetesom

Nadolazeći ljetni mjeseci izazov su za sve osobe s kroničnim bolestima, uključujući i šećernu bolest (dijabetes). Stoga je potrebno odgovarajuće se pripremiti kako bi ovo razdoblje obilježeno vrućinama i povećanim naporom prošlo čim sigurnije

dijabetes i vrućina

Zatopljenje često izaziva zdravstvene smetnje. Meteorološka i biometeorološka dinamika ljeta ne odnosi se samo na vrućine, nego ponekad i na nagle promjene vremena uz, nerijetko, i znatnije oscilacije vanjske temperature.

Zbog uglavnom povišenih temperatura zraka ljeti smo podložniji dehidraciji te je nužno unositi i više tekućine nego uobičajeno. Osobe s kroničnim bolestima posebno su osjetljiva skupina s pojačanim zdravstvenim rizicima; izlaganje vrućinama uz nedostatnu hidraciju, može dovesti do pogoršanja njihovih kroničnih bolesti, a ni smrtni ishod nije rijedak slučaj. Posebno se to odnosi na putovanja.

Šećerna bolest i vježbanje: Zašto je tjelesna aktivnost važna dijabetičarima

Ovdje se poruka ne odnosi na ograničenje putovanja i općenito kretanja tijekom ljetnih mjeseci, već je nužno razjasniti što je potrebno poduzeti u smislu odgovarajuće pripreme da bi se objektivni rizici po nečije zdravlje sveli na prihvatljivi minimum.

Šećerna bolest, kao jedna od najčešćih kroničnih bolesti današnjice, ulazi u „posebni režim“ priprema i planova kako bi ljetni mjeseci, uz više ili manje putovanja, prošli čim sigurnije.

Kako se pripremiti za ljeto ako imate dijabetes?

Uzevši u obzir kronični karakter šećerne bolesti, nužne su redovite dijabetološke kontrole koje rutinski treba provoditi jednom do dvaput godišnje kad je bolest dobro kontrolirana, a po potrebi i češće. To se podjednako odnosi i na šećernu bolest tipa 1 i tip 2.

Svakako je od koristi savjetovati se sa dijabetologom kako se bolje pripremiti za ljetne mjesece. Važno je opskrbiti se dovoljnom količinom lijekova (posebno se to odnosi na putovanja), imati dovoljno test trakica i ostalih pomagala te koristiti udobnu obuću s ciljem prevencije dijabetičkog stopala.

Prehrana

S druge strane, ljetni mjeseci su razdoblje kada obično imamo više slobodnog vremena, pa se možemo više posvetiti sebi i poboljšati svoju prehranu, s ciljem mršavljenja. Pritom treba uzeti u obzir da većina osoba s tipom 2 šećerne bolesti imaju i pretilost kao komorbiditet.

Preporučuje se laganija prehrana s obiljem povrća, nešto ograničenijim unosom voća (ovisno o glikemijskom indeksu namirnica), više konzumirati hranu na „lešo“, a manje pečenu ili prženu hranu.

Hidracija

Adekvatan unos tekućine nužna je konstanta tijekom čitave godine, a ljeti unos tekućine treba dodatno pojačati. Gazirana pića, ledene čajeve, klasične sokove, pa i one za razrjeđivanje, najbolje je u cijelosti izbjegavati.

Osim obične vode, preporučuju se i mineralna voda, limunada, a odlična alternativa ledenom čaju je običan čaj u koji je poželjno dodati limuna, može i stevije ili nekog umjetnog sladila zbog prihvatljivog poboljšanja okusa. Od alkoholnih pića, savjetuje se umjerena konzumacija vina, ostala alkoholna pića se ne preporučuju. Kava nije zabranjena, ali svakako paralelno treba unositi običnu ili mineralnu vodu.

Tjelesna aktivnost

Tjelovježbu, kao aktivni oblik liječenja šećerne bolesti, poželjno je kontinuirano provoditi. Tijekom ljetnih mjeseci preporučuje se planirati aktivnosti tijekom jutra i kasnije popodne/navečer.

Kod izlaganja suncu, osim hidracije, važno je koristiti kreme s odgovarajućim faktorom zaštite, a ne manje važno je zaštititi glavu šeširom ili kapom. Pri odlasku na plažu dobro je imati i posebnu obuću za čim ugodnije hodanje po pijesku ili po stijenama, čime dodatno doprinosimo manjem stvaranju rana po stopalima u kontekstu prevencije dijabetičkog stopala.

Inzulini

Osobe koje se liječe inzulinom, svoju terapiju moraju čuvati u hladnjaku i kad borave u vlastitom domu. Ako se planiraju i manji izleti, uključujući i običan odlazak na plažu, a posebice kod duljih putovanja, neophodan putni rekvizit je i priručni hladnjak uz dodatnu pažnju da inzulini nisu u kontaktu s vrećicom leda.

Zbog objektivnih rizika od hipoglikemijskih epizoda, uvijek sa sobom imajte glukagon i neko sladilo zbog promptne korekcije prijeteće ili razvijene hipoglikemije. Moderna pomagala kojima je moguće stalno kontrolirati glikemiju sada su široko dostupna i u značajnoj mjeri su potisnula klasične test trakice čineći kontrolu glikemije ugodnijim i bezbolnijim procesom.

Uobičajena pomagala za šećernu bolest (glukometar, test trakice za šećer i ketone, inzulinske pumpe) nije uputno izlagati suncu niti ih ostavljati u vrućem autu.

visoka vlaga i toplina

Pripazite na zdravlje: opasna kombinacija visoke vlage i visokih temperatura zraka

Vrućina i visoka vlažnost u kombinaciji otežavaju hlađenje. Na određenom pragu topline i vlažnosti dolazi do pregrijavanja.

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Nadolazeći ljetni mjeseci izazov su za sve osobe s kroničnim bolestima, uključujući i šećernu bolest. Objektivno se ljeti češće putuje, što nosi i izvjesne zdravstvene rizike, razmjerno težini osnovne bolesti.

Bez obzira na to planirate li putovanja ili ne, nužno je provesti dodatne korake u vidu odgovarajuće pripreme za ljeto, uz dijetalne i rekreacijske prilagodbe s ciljem održanja dobre glukoregulacije. S obzirom na kronični karakter šećerne bolesti, neophodan je kontinuitet u provođenju svih oblika liječenja (prehrana, tjelovježba, lijekovi) i tijekom ljetnih mjeseci.   

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button