ADIVA Plus sadržaj - 14. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Na odmor s dijabetesom: kvalitetnom pripremom do opuštenog ljetovanja

U današnje je vrijeme moguće i sa šećernom bolešću živjeti punim plućima, pa tako i odlaziti na daleka putovanja. Ipak, da bi sve proteklo u najboljem redu, potrebno je odvojiti nešto više vremena za pripremu i informiranje

dijabeticari na odmoru

Napredak u liječenju najčešćih bolesti današnjice dovela je do mogućnosti vođenja visoke razine kvalitete života, s malo ili minimalno ograničenja. Ništa nije drukčije ni sa šećernom bolesti.

Danas nije velika novost da osobe sa šećernom bolešću postižu vrhunske rezultate u sportskim natjecanjima, obnašaju vrlo odgovorne dužnosti u svojim profesijama, žive život punim plućima, a dodatno što nam suvremeno liječenje omogućuje jest i putovanja bez ograničenja.

Tanka granica predijabetesa i dijabetesa: šećerna bolest se ne smije čekati

No, tu ipak postoje određena pravila kojih bi se svaki pojedinac sa šećernom bolesti trebao pridržavati kako bi i ishod putovanja bio sretan povratak svome domu.

Pripreme za putovanje

Pripreme nisu jednake idemo li na kratkotrajno putovanje poput vikenda ili idemo na nekoliko tjedana, što može uključivati duže putovanje i nekoliko presjedanja zrakoplovom, kao i mijenjanje vremenskih zona. Također, priprema za putovanje ovisi i o tome liječite li se od šećerne bolesti tipa 1 ili tipa 2. Ovdje ćemo se više usredotočiti na daleka putovanja.

Prije negoli se uputimo na neko dulje putovanje, poželjno je obaviti rutinsku kontrolu kod svog dijabetologa zbog procjene je li glukoregulacija primjerena i jesu li potrebne još nekakve terapijske korekcije. U nekim zemljama potrebna je i liječnička potvrda o tome da se liječite od šećerne bolesti, pa treba i to imati na umu kod putovanja u egzotičnije, čak i ne u toliko egzotične zemlje, za što je potrebna dodatna provjera i točna informacija.

Potrebno je pripremiti dodatne količine lijekova koje će vremenski „pokriti“ i i više od nekoliko dana po završetku putovanja. Također, potrebno je opskrbiti se s dostatnom količinom potrošnog materijala poput testnih trakica, glukometra, a osobe koje koriste pomagala novije generacije za kontinuirano praćenje razine glukoze u krvi, bi trebali ponijeti svoj čitač i odgovarajući senzor. Osobe koje liječe šećernu bolest tipa 1 inzulinskom pumpom, moraju pripremiti nekoliko rezervnih setova.

Budući da dosta putovanja ostvarujemo tijekom ljetnih mjeseci ili putujemo u tropske krajeve, potrebno je imati sa sobom odgovarajuću torbicu koja ima i funkciju hlađenja te adekvatno čuva inzulin. A i ostale lijekove je potrebno čuvati sukladno uputama.

Što kad krenemo na put?

Ako idemo na dulji put, što uključuje više presjedanja zrakoplovom, kod prijave u zračnu luku nije loša ideja razmjestiti lijekove u barem dvije putne torbe. Nažalost, nije rijetka pojava da se putna prtljaga zagubi te prođe i po nekoliko dana dok ne dobijemo svoju prtljagu, a osobe s tipom 1 šećerne bolesti nemaju taj luksuz biti danima bez lijekova.

Uvijek u džepu treba imati neko sladilo poput desktroze čime se sprečavaju potencijalno velike neugodnosti i ugroza vlastitog zdravlja, pogotovo ako let traje više sati. Kod osoba koje posjeduju inzulinsku pumpu, a putuju u druge vremenske zone, potrebno je uskladiti vrijeme na pumpi s vremenom gdje se osoba trenutno nalazi i to kad dođe na odredište.

Regulacija inzulina će možda zahtijevati neke manje promjene u doziranju, pa nije na odmet češće provjeravati razinu glukoze, minimalno prije puta, jednom tijekom putovanja (primjerice zrakoplovom) te po dolasku na odredište. Doza prandijalnih inzulina (oko obroka) ionako ovisi o hrani koju smo konzumirali, a bazalni inzulini (najčešće primjenjivani u večernjim satima) dozvoljavaju i manju odgodu od nekoliko sati (bez bitnog narušavanja glukoregulacije), ovisno o tome koliko smo vremenskih zona promijenili.

O čemu još treba misliti

Svako putovanje nosi svoje rizike, pa je uputno imati sa sobom popis lijekova koje uzimate, za slučaj da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja koje se može značajno ugroziti od najobičnije crijevne viroze. Zato uvijek imajte sa sobom valjane zdravstvene iskaznice, kao i međunarodne iskaznice zdravstvenog osiguranja, a nije na odmet uplatiti i policu putnog zdravstvenog osiguranja za slučaj bilo kakve nenadane situacije i mogućnosti bolničkog liječenja.

Na sebi imajte prikladnu odjeću, a osim nužnih lijekova i ostalih pridruženih pomagala, ponesite dovoljne količine tekućine i hrane jer su u najfrekventnijim ljetnim mjesecima gužve i dulja čekanja neizostavni dio putničkog folklora.

Nakon odrađenih priprema, nema nam druge nego prepustiti se užicima koje otkrivanje novih destinacija pruža.

Zaključno

Mogućnost dobre kontrole najčešćih kroničnih bolesti, uključivo i šećernu bolest, nosi sa sobom brojne mogućnosti putovanja i otkrivanja novih destinacija. No treba biti svjestan i rizika kojima se pojedinci mogu izložiti.

putna ljekarna

Putna ljekarna: Pročitajte popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Na vrijeme isplanirajte sadržaj svoje putne ljekarne koja pomaže pri neželjenim zdravstvenim tegobama

SAZNAJTE VIŠE

Ključna je kvalitetna priprema, čime smo odradili čak i većinu posla. S obzirom na to da naše kronične bolesti ne poznaju pojam godišnjeg odmora, liječenje se ne smije prekidati, čak je poželjno opskrbiti se i dodatnim količinama lijekova i pomagala za slučajeve gubitka prtljage ili odgođenih letova čime se značajno mijenjaju planovi i duljina puta.

Uz dobru pripremu i nužnu disciplinu, nema prepreka da nas nove destinacije oplemene i iskustveno obogate pa da se i opet upustite u sličnu avanturu.

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button