ADIVA Plus sadržaj - 2. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Krešimir Bulić, dr. med., spec. opće kirurgije, subspec. plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Prevelike grudi kao teret: kada i zašto se odlučiti na zahvat?

Žene s velikim grudima često trpe bolove u vratu, ramenima i leđima, imaju teškoće s disanjem, ograničene su u obavljanju fizičkih aktivnosti te trpe i druge tegobe, pa im njihovo smanjenje donosi značajno olakšanje

Redukcija dojki-prevelike grudi

Smanjenje grudi, poznato i kao redukcija dojki, jest kirurški zahvat koji je sve popularniji među ženama diljem svijeta. Navedeni zahvat podrazumijeva uklanjanje veće količine tkiva, kao i eventualnog viška kože dojki, što dovodi do smanjenja njihova volumena i težine.

Time se dobivaju manje i lakše grudi ljepšeg oblika, proporcionalne s ostatkom tijela, koje ženu ne ograničavaju u obavljanju fizičkih aktivnosti i ne narušavaju kvalitetu njezinog života.

Abdominoplastika: estetskim zahvatom do ljepšeg izgleda trbuha

Razlozi za redukciju dojki

Riječ je o zahvatu koji se izvodi iz estetskih, ali ipak puno češće iz funkcionalnih i zdravstvenih razloga, pogotovo u usporedbi s drugim zahvatima u području grudi, poput njihova povećanja, kojem se pak najčešće pristupa iz estetskih razloga.

Naime, osobe s velikim grudima:

 • često trpe bolove u vratu, ramenima i leđima,
 • osjećaju pritisak prilikom disanja,
 • ograničene su u obavljanju fizičkih aktivnosti i ne mogu se baviti sportom,
 • otežano se kreću,
 • pogrbljenog su stava i
 • imaju upalu kože ispod grudi.

Najviše pritom trpi vratna i grudna kralježnica, dok preveliko opterećenje kralježnice može dovesti i do nastanka osteoporoze.

Ipak, i estetski čimbenici imaju veliku ulogu, jer se ženama s velikim grudima naramenice grudnjaka urezuju u kožu, osjećaju nelagodu prilikom skidanja u kupaći kostim, a i općenito im je teško pronaći odgovarajuću veličinu odjeće.

Sve su to razlozi zbog kojih se žene sve više odlučuju na operaciju smanjenja grudi. Uz ovu operaciju, često se istovremeno radi i zahvat podizanja grudi kojim se one dodatno učvršćuju, kao i podizanje te korekcija/smanjenje bradavica.

Kandidati za smanjenje grudi

Kandidati za smanjenje grudi obično su žene koje imaju prevelike grudi u odnosu na svoju tjelesnu građu te pate od fizičkih, funkcionalnih, estetskih ili emocionalnih problema uzrokovanih tim stanjem.

Dakle, kandidati za smanjenje grudi su zdrave žene koje zbog veličine grudi imaju:

 • kronične bolove u vratu, ramenima i leđima,
 • poteškoće tijekom obavljanja fizičkih aktivnosti, poput bavljenja sportom ili tjelovježbe,
 • nelagodu tijekom spavanja,
 • pritisak prilikom disanja,
 • iritacije, osipe i infekcije kože na području ispod grudi,
 • poteškoće pri kupnji odgovarajućeg grudnjaka i odjeće,
 • tragove urezivanja od naramenica grudnjaka,
 • problem sa samopouzdanjem zbog izgleda i veličine svojih grudi, tj. zbog nezadovoljstva vlastitim izgledom.

Cilj je postizanje idealne veličine grudi koja neće izazivati neugodne posljedice po zdravlje, a i estetski će biti privlačnija zbog usklađenosti s proporcijama tijela.

Konzultacije s kirurgom i izbor vrste operacije

Prvi korak su svakako konzultacije s kirurgom kako bi se utvrdilo je li žena kandidat za operaciju smanjenja grudi. Važno je da pacijentica na konzultacijama s kirurgom otvoreno razgovara o svojim očekivanja, a kirurg će na temelju problematike i želja pacijentice ponuditi nabolje moguće rješenje kako bi ona bila zadovoljna s rezultatom. Pritom je bitno imati realna očekivanja i razumjeti sve aspekte zahvata prije donošenja odluke.

Izbor vrste operacije za smanjenje grudi ovisi o više čimbenika kao što su:

 • veličina grudi,
 • dob i građa pacijentice,
 • željena veličina grudi nakon smanjenja te
 • želja za dojenjem u eventualnim trudnoćama nakon smanjenja.

Za vrijeme pregleda i konzultacija, kirurg će predočiti detalje i prednosti svake od mogućih metoda te zajedno s pacijenticom odabrati onu koja je najprimjerenija.

Očekivani rezultati

Iako se smanjenje grudi može napraviti u bilo kojoj dobi, preporuka je da se s ovim zahvatom pričeka dok se grudi u potpunosti ne razviju.

Trajniji rezultati mogu se očekivati kod onih žena koje više ne planiraju trudnoću, budući da se tijekom trudnoće i dojenja volumen grudi prirodno povećava i njihov oblik se mijenja, čime se može promijeniti rezultat operacije.

Izuzev navedenog, rezultati su uglavnom trajni, a minimalne promjene u veličini grudi nakon operacije mogu se očekivati samo kod značajne promjene tjelesne težine ili zbog prirodnih procesa starenja i gravitacije, što je slučaj sa svim grudima.

S funkcionalne strane, operacijom smanjenja grudi žene će se riješiti kroničnih bolova, osjećaja nelagode i infekcija kože ispod grudi, pravilnije će se držati te će se moći baviti fizičkim aktivnostima bez ikakvih problema.

Estetski, smanjenje grudi pomoći će u postizanju proporcionalnijeg izgleda tijela i ljepšeg oblika grudi, kao i lakšeg pronalaženja odjeće koja se više neće urezivati u kožu, čime se samopouzdanje pacijentica može značajno poboljšati. Ukratko, uspješno smanjenje grudi smanjit će fizičke probleme i popraviti vašu sliku o sebi.

estetski zahvati

Zamke estetskih zahvata: ne očekujte čuda i ništa ne prepuštajte slučaju

Popularnost estetskih zahvata, posebno onih neinvazivnih raste, no priča ima drugu stranu. Budite oprezni prije nego se odlučite na...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Smanjenje grudi je funkcionalno i estetski vrlo učinkovit i koristan zahvat za žene koje imaju poteškoće zbog prevelikih grudi. Žene koje se odluče na ovaj zahvat postići će bolji i ljepši izgled svojih grudi uz olakšavanje svih zdravstvenih tegoba koje prevelike grudi uzrokuju.

Ne treba zanemariti niti činjenicu da se uklanjanjem velikog dijela žljezdanog tkiva dojki znatno smanjuje i rizik za razvoj zloćudnih bolesti u budućnosti. Zapravo, riječ je o jednoj od operacija u estetskoj kirurgiji kojom su žene najviše zadovoljne.

Ipak, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte operacije prije donošenja odluke o istoj, razgovarati s kvalificiranim kirurgom te imati realna očekivanja kako bi se postiglo najbolje moguće iskustvo i željeni rezultati.

U Sv. Katarini njegujemo individualan pristup prema svakoj pacijentici, a u obzir uzimamo veličinu, oblik i izgled grudi, sve tegobe koje vam one uzrokuju, kao i vaša očekivanja, želje i ciljeve. Obratite nam se s povjerenjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button