Pravo je vrijeme za zeleni čaj
Zeleni čaj, napitak bogat antioksidansima i ljekovitim svojstvima, stoljećima se koristi zbog pozitivnog učinka na zdravlje – od poboljšanja koncentracije i smanjenja rizika od kroničnih bolesti do podrške u prevenciji karcinoma
Botanički naziv za ovu posebnu biljku o kojoj će danas biti riječi je Thea camellia; porijeklom je iz Kine, a razlikuju se dvije osnove sorte – Camellia sinensis, geografski vezana uz područje Kine te Camellia assamica s područja Indije i Šri Lanke. Listovi čaja sadrže tanine koji mu daju gorkast okus, polifenole, odnosno katehine koji imaju antioksidativni učinak, aminokiselinu teanin zbog koje čaj ima karakterističan okus te kofein i flavonoide. Sadržaj ovih spojeva ovisi o geografskom podrijetlu, odnosno klimi i sastavu tla te o vremenu branja i obradi, odnosno stupnju fermentacije svježe ubranih listića čaja. Prema tome razlikujemo bijeli, zeleni, oolong, crni i žuti čaj.
Proizvodnja i razne vrste zelenog čaja
Zeleni čaj se proizvodi od vrste Camelia sinensis, obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a listići se suše na zraku, čime se sprječavaju oksidacija i fermentacija. To će osigurati čaju visok sadržaj antioksidansa.
Na tržištu se pod različitim nazivima nalaze razne vrste zelenog čaja: Earl gray ili zeleni (ili crni) čaj koji sadrži eterično ulje bergamota, Darjeeling je zeleni (ili crni ili oolong) podrijetlom iz Indije, a tu je i Orange Pekoe sa Šri Lanke ili Jasmin, koji je najčešće zeleni čaj uz dodatak cvjetića jasmina.
Terapeutski učinci zelenog čaja
Zeleni čaj se često koristi u zdravstvene svrhe jer djeluje pobuđujuće, odnosno poboljšava pažnju zbog sadržaja kofeina, pa ga mnogi koriste umjesto kave.
Sadržaj polifenola pomaže u smanjenju tjelesne mase, želučanih smetnji, povraćanja i proljeva. Često ga preporučuju kod Crohnove bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i sindroma kroničnog umora.
Može se primjenjivati i u obliku obloga za ublažavanje opeklina od sunca, smanjenje oteklina kapaka ili kod umora očiju te za ublažavanje glavobolje, uglavnom zbog sadržaja tanina.
U alternativnoj medicini se često preporučuje ispiranje rodnice zelenim čajem kao pomoć protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV), odnosno kod kondiloma.
Učinkovit u prevenciji karcinoma
Brojne studije su pokazale kako Japanci imaju vrlo nisku stopu različitih karcinoma što se donekle povezuje i s redovitom konzumacijom zelenog čaja te ga često u većim količinama piju oboljeli od karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva, želuca, pluća, kao i pacijenti oboljeli od melanoma.
Smatra se da su za ovo djelovanje zaslužni polifenoli koji mogu utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprečavaju oksidacijske procese u organizmu, što pridonosi prevenciji nastanka karcinoma.
Neke studije ukazuju i na specifični učinak jednog polifenola, epigalokatehina-3-galata (EGCG) koji blokira enzim odgovoran za prehranu stanica raka. Postoje brojne znanstvene studije koje ukazuju da su, na primjer, žene koje su pile više zelenog čaja, imale oko 20 do 30% manji rizik od razvoja raka dojke. S druge strane, muškarci koji su redovno pili zeleni čaj imali su manji rizik od uznapredovalog raka prostate te gotovo 42% manji rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva.
Opustite se uz biljni čaj: Kako pravilno osušiti bilje?
Danas često pijemo čajeve i za određene tegobe. Ako se odlučite za sušenje bilja kod kuće, morate znati neke...
SAZNAJTE VIŠEZeleni čaj kao dodatak prehrani
Naravno, da bi ovi učinci bili izraženiji, trebalo bi piti na litre zelenog čaja, pa se stoga on proizvodi i kao dodatak prehrani. U njima doza ekstrakta zelenog čaja može biti i 1.000 mg, dok šalica iscrpine sadrži od 90 do 300 mg.
Zeleni čaj kao napitak, ako se konzumira razumno (jedna do tri šalice iscrpine dnevno, što pak predstavlja ukupno do 800 mg), imat će samo povoljne učinke na organizam. No, dodatak prehrani, ako se koristi nekontrolirano (u visokim dozama i dugo vremena) može uzrokovati oštećenje jetre.
Ako vam je potreban zeleni čaj kao dodatak prehrani, savjetujte se s ljekarnikom o načinu primjene, a u ovim zimskim mjesecima često posegnite za šalicom toplog zelenog čaja.