ADIVA Plus sadržaj - 11. studenoga 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Naoružajte imunitet pravom kombinacijom namirnica

Dolaskom hladnih dana i sezone raznih virusnih infekcija koje se lako šire u zatvorenim prostorima, otvara se pitanje jačanja imuniteta, a u tome nam značajno može pomoći odgovarajuća prehrana

hrana za imunitet

Pri prijelazu iz toplijeg u hladniji dio godine naš organizam pokazuje potrebu za većom pažnjom. Ako pripazite na hranu koju jedete i način života te tako svojem imunosnom sustavu osigurate  potrebno „oružje“, vaš će organizam ostati zona zatvorena za „neprijateljsko djelovanje“ patogena.

Prepoznajte uzroke i znakove pada imuniteta: Evo kako si možete pomoći

Simptomi oslabjelog imuniteta

Slabljenje imunosnog sustava čini vas podložnijima gotovo svakoj vrsti bolesti. Neki od učestalih simptoma oslabjelog imuniteta uključuju:

  • umor,
  • učestale infekcije,
  • upale,
  • alergijske reakcije,
  • sporo cijeljenje rana,
  • kroničnu dijareju te
  • infekcije koje su rezultat prerastanja nekih inače normalno prisutnih organizama, poput kandidijaze ili gljivičnih infekcija.

Procjenjuje se da zdrava odrasla osoba normalno godišnje oboli od prehlade ili infekcije dva puta. Osobe koje imaju značajno veći broj infekcija godišnje trebaju se bolje pobrinuti za svoj imunitet.

Što znamo o utjecaju hrane na imunitet

Budući da je imunosni sustav izrazito kompleksan entitet, razmatranje utjecaja prehrane na imunitet poseban je izazov i nimalo lak zadatak. Ipak, godine istraživanja iznjedrile su dokaze o prehrambenim čimbenicima koji pospješuju imunitet.

Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunosnog sustava. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunosnog sustava slabi s godinama, a novija istraživanja pokazala su da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom te da se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene prehrane.

Unos energije ima značajan utjecaj na aktivnost imunosnog sustava, a dokazano je kako pothranjene osobe lakše podliježu infekcijama od onih s adekvatnom tjelesnom masom. Naš imunosni sustav ne voli izrazito restriktivne dijete za mršavljenje, ali mu se ne sviđa ni prekomjerna tjelesna masa.

Nutrijenti važni za imunitet

Želimo li osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice koje su bogate nutrijentima važnima za funkcioniranje imunosnog sustava. To su, u prvom redu, kvalitetni izvori proteina i „dobrih“ masnoća te antioksidansa, probiotika i prebiotika.

Proteini

Prehrana koja potiče zdravlje imunosnog sustava mora osigurati visokokvalitetne, kompletne proteine, primjerice, one koje nalazimo u jajima, ribi, morskim plodovima te mesu i mliječnim proizvodima. Mahunarke i žitarice također mogu biti izvanredan izvor imunostimulirajućih aminokiselina, a u kombinaciji s ostalim izvorima proteina pružaju adekvatnu zaštitu imunosnom sustavu.

probiotici i imunitet

Mogu li probiotici pomoći u jačanju imuniteta?

Prema istraživanjima, probiotici, prebiotici i sinbiotici potencijalno mogu, smanjiti učestalost, težinu i trajanje nekih virusnih infekcija.

SAZNAJTE VIŠE

Vitamin C

Vitamin C je pri vrhu popisa tvari za jačanje imuniteta stoga je za zdrav imunitet važno opskrbiti organizam namirnicama koje ga sadrže u značajnim količinama. To su u prvom redu paprika, brokula, agrumi poput grejpa, mandarina, naranče i limuna i vrlo popularan zimski specijalitet kiseli kupus. Visok sadržaj vitamina C također imaju i cvjetača i prokulice.

Odgovarajući dnevni unos vitamina C može se postići unosom 6 serviranja voća i povrća, a najbolje ih je rasporediti tijekom cijelog dana kako bi se sav vitamin C iskoristio i spriječilo izlučivanje viška urinom.

Članak nastavite čitati na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button