ADIVA Plus sadržaj - 13. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - dr. Adi Pašalić, voditelj Odsjeka za refraktivnu kirurgiju Klinike Svjetlost u Splitu, ADIVA Plus sadržaj

Najčešća pitanja o laserskom skidanju dioptrije

Želite se konačno riješiti dioptrije, ali na putu toj odluci možda vam stoje brojne nedoumice, pitanja i strahovi. Pročitajte odgovore stručnjaka na neka od najčešćih pitanja o laserskom skidanju dioptrije

lasersko skidanje dioptrije

Dosta vam je jutarnjeg traženja naočala ili rituala stavljanja i skidanja leća te se konačno želite riješiti dioptrije? Iako lasersko skidanje dioptrije dobro zvuči, napraviti takav korak nije uvijek jednostavno jer pacijente muči niz pitanja i nedoumica. Pročitajte odgovore koje nudi na svojim stranicama Klinika Svjetlost, pritom rušeći razne mitove i razjašnjavajući zablude vezane uz ovaj postupak.

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

Je li lasersko skidanje dioptrije sigurno?

Laserska korekcija vida širom svijeta radi se više od 30 godina i do sada se čak više od 50 milijuna ljudi laserski riješilo dioptrije. Danas je to najčešće izvođeni zahvat u medicini koji se izvodi na zahtjev pacijenta. Prema istraživanjima američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), laserskim skidanjem dioptrije zadovoljno je više od 97% pacijenata, što je znatno više od svih ostalih elektivnih zahvata gdje razina zadovoljstva ne prelazi 85% (estetske korekcije grudi, nosa, usana, liposukcija itd.).

Laser je kompjuterski kontroliran i navođen, opremljen sustavom praćenja mikropomaka oka, što tijekom zahvata omogućuje dostavu zrake na točno zadano mjesto i programirani rezultat. Držač vjeđa tijekom zahvata onemogućuje treptaje oka, a kako se procedura odvija u kapljičnoj anesteziji i traje svega nekoliko minuta, osjećaj neugode je minimalan, a sam zahvat je bezbolan. Uz najmoderniju tehnologiju (laseri i dijagnostika) te iskustvo koje se u Klinici Svjetlost mjeri desecima tisuća operiranih pacijenata, razina sigurnosti takvih zahvata je preko 98%, što je na razini najviših svjetskih standarda i nema komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid. Istraživanja su pokazala da je rizik za infekcije ili bilo koje druge potencijalno osljepljujuće komplikacije kod laserskih operacija 100.000 puta niži nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

Vraća li se dioptrija nakon zahvata?

Rezultati laserskog skidanja dioptrije trajni su u 98% slučajeva. Kod iznimno visokih dioptrija, u manje od 2% slučajeva, zabilježeni su povrati daleko manje dioptrije od one prije laserske korekcije. Međutim, i kod tih osoba, ako su zahvat obavile u proteklih desetak godina, s današnjom je tehnologijom moguće ponoviti zahvat bez dodatnog rizika za oči. Povrat dioptrije nije rezultat loše obavljenog zahvata, nego osobnih, genetskih i okolišnih čimbenika svakog pojedinog oka (daljnji rast dioptrije, nepravilni procesi zarastanja). U slučaju povrata, dioptriju je moguće korigirati i nošenjem kontaktnih leća.

Dolazi li do smetnji kod noćnog vida nakon laserskog skidanja dioptrije?

Do prije desetak godina, smetnje noćnog vida predstavljale su problem osobama s velikim zjenicama i visokim minus dioptrijama. Nove laserske tehnologije i unaprijeđeni kompjuterski algoritmi, kao i razvoj automatiziranih mjerača zjenice u svim svjetlosnim uvjetima, gotovo su u potpunosti eliminirale smetnje noćnog vida. Danas je pravilo da zone brušenja dioptrije moraju biti minimalno široke koliko i najšira zjenica, a kod osoba kod kojih se pokaže na pregledu sa širokim zjenicama značajno smanjena kvaliteta vida u pravilu se dioptrija korigira tzv. personaliziranim tretmanima (wavefront tehnologijama) koje podrazumijevaju da se, osim dioptrije, korigiraju i sve druge nepravilnosti oka koje potencijalno mogu dovesti do smanjene kvalitete vida. Rasipanje svjetla noću danas se javlja samo u prvih nekoliko dana ili tjedana po zahvatu dok traje cijeljenje.

Može li se laserski ukloniti astigmatizam (cilindre)?

Ako imate astigmatizam, vaša je površina (oka) na nekim mjestima neravnomjerno zakrivljena. Kako laserskim skidanjem dioptrije zapravo remodeliramo rožnicu, uz dioptriju istodobno uklanjamo i sve nepravilnosti rožnice, pa tako i vaši cilindri postaju prošlost.

Smije li se ovaj zahvat izvoditi u trudnoći?

Dame, ne morate čekati! Promjene na očima u trudnoći su rijetke, a većina promjena dioptrija u trudnoći je privremena i vraća se u prethodno stanje s normalizacijom hormonskog statusa. Iskustvo je pokazalo da žene koje su obavile lasersko skidanje dioptrije u trudnoći nemaju povećan rizik od povrata dioptrije, niti bilo kakve druge povezane probleme. Također, činjenica da je osoba imala lasersko skidanje dioptrije ni na koji način ne utječe na izbor vrste poroda.

Je li suhoća oka nakon laserskog skidanja dioptrije trajna?

Nakon laserskih operacija dolazi do pojačane suhoće oka u minimalnom trajanju od šest tjedana i tada treba koristiti umjetne suze. Prema najnovijim studijama (izvođenim na najnovijim laserskim tehnologijama), utvrđeno je da je nakon šest mjeseci završeno potpuno cijeljenje oka te da 99% pacijenata nema nikakve simptome. Nešto jače simptome suhog oka, koji mogu trajati i dulje od šest tjedana, imaju isključivo osobe koje su dugi niz godina velik broj sati u danu nosile kontaktne leće (osobito meke). Razlog produženoj suhoći oka kod tih osoba je primarni poremećaj stanica sluznice oka uzrokovan kontaktnim lećama. Pri nošenju kontaktnih leća (osobito mekih), leća se naslanja na sluznicu oka te dolazi do neprestanog trenja (ribanja) stanica lećom zbog normalnih pokreta oka i treptanja. Zbog toga je iznimno važno da i nositelji kontaktnih leća preko leća kapaju umjetne suze kako bi barem djelomično ublažili oštećenja tih stanica i suhoću oka (i leće, da bi održale vlažnost, upijaju suze). Prekomjerna suhoća oka je glavni razlog prestanka nošenja kontaktnih leća, a svi nositelji kontaktnih leća nakon 10 godina nošenja leća imaju neki od simptoma suhog oka. Ako su simptomi jako izraženi, potrebno je suhoću oka tretirati prije samog laserskog zahvata.

Lasersko skidanje dioptrije

Korekcija vida u desetak minuta: Sve što trebate znati o laserskom skidanju dioptrije

Treba vam korekcija vida? Lasersko skidanje dioptrije bezbolan je postupak koji traje vrlo kratko, a svi današnji zahvati su...

SAZNAJTE VIŠE

Jesu li sve metode laserskog skidanja dioptrije iste?

Nema univerzalne metode skidanja dioptrije, već se ona prilagođava svakom pacijentu zasebno. Npr. kod osoba s tankim rožnicama, ako smatramo da je količina tkiva kojeg treba „ukloniti“ laserom potencijalno prevelika i dugoročno ih može izložiti nekom riziku, predlažemo ugradnju fakičnih leća. Za osobe kod kojih se s godinama počinje javljati starosna dioptrija ili prezbiopija (da slabije vide na blizinu) potpuno rješenje za dioptriju, ali i mrenu, predstavlja ugradnja multifokalnih leća ili leća s proširenim rasponom vida. Upravo je zato bitno da se odlučite na operaciju tamo gdje postoji ne samo mogućnost laserskog skidanja dioptrije već i ugradnje leća, kako odluka o vašoj operaciji ne bi bila vođena raspoloživom opremom, već isključivo medicinskom logikom.

Članak pročitajte u cijelosti na stranicama Klinike Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button