Oči - 26. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ne vidite dobro u mraku? Možda je tome uzrok noćno sljepilo

Noćno sljepilo, stručnog naziva niktalopija, simptom je kojeg može izazvati niz bolesti i poremećaja. Stoga ne odgađajte pregled kod oftalmologa

nocno sljepilo glaukom kratkovidnost

Sigurno poznajete osobe koje ne vole voziti noću ili koje su vam se žalile da lošije vide kada je mračno ili kad se priguši rasvjeta. Različiti su uzroci toj pojavi, odnosno simptomu. A kao i kod svih simptoma, širok je spektar mogućih uzroka, od onih posve banalnih pa do vrlo ozbiljnih.

Bistrimo zamućenje: Najčešća pitanja i odgovori o mreni

Ovaj se simptom zove noćno sljepilo ili niktalopija (nikt-noć; alaos – slijep; ops –oko). Još su stari Rimljani prepoznavali takvo stanje pa je Aulus Cornelius Celsus početkom prošlog tisućljeća pisao o tom problemu te potrebi zdrave prehrane za očuvanje vida. S obzirom na niz mogućih uzroka noćnog sljepila, svakako je potrebno posjetiti oftalmologa koji će daljnjim pretragama pokušati postaviti dijagnozu i odrediti liječenje. Ponekad će biti potrebne i dodatne laboratorijske pretrage.

Kratkovidnost

Najčešći i najbezazleniji uzrok je miopija odnosno kratkovidnost. To je stanje kad osoba ne vidi jasno objekte koji su udaljeni. Priličan broj kratkovidnih osoba ima probleme kod smanjene osvijetljenosti te je potrebno provjeriti dioptriju, ali i izbjegavati voziti auto tijekom smanjene rasvjete ili mraka. Stoga kratkovidne osobe trebaju na vrijeme provjeriti svoj vid i koristiti naočale ili leće s odgovarajućom dioptrijom.

Glaukom

Drugi češći uzrok nije tako bezazlen, ali se može liječiti kapima ili operacijom. Riječ je o glaukomu, odnosno povišenom očnom tlaku. Dijagnoza glaukoma se postavlja mjerenjem očnog tlaka kod oftalmologa. Nakon toga su potrebne dodatne pretrage kojima oftalmolog određuje odgovarajuću terapiju glaukoma. Ako tijekom upotrebe kapi protiv glaukoma primijetite da vam je slabiji vid noću, obratite se oftalmologu.

Mrena

Katarakta ili mrena je vrlo čest uzrok slabijeg vida u mraku. Javlja se uglavnom kod starijih osoba (iako postoji i urođena mrena). U slučaju mrene oftalmolog određuje treba li i kada operacija.

Dijabetes

Loše regulirana šećerna bolest dovodi do oštećenja retine (mrežnice) oka. Oštećenja mrežnice kod dijabetesa se uglavnom ne mogu liječiti, definitivna su i mogu se pogoršavati te dovesti do potpune sljepoće. Stoga je od izuzetne važnosti dobra regulacija šećerne bolesti i kontrola mrežnice jednom godišnje.

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest oka gdje u rožnici oka dolazi do strukturnih promjena koje uzrokuju stanjenje rožnice i promjenu njezine zakrivljenosti u konusni oblik. Liječenje se provodi upotrebom korektivnih leća.

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A dovodi također do slabijeg vida u mračnom okruženju. Nedostatak vitamina A je rijedak te do njega neće doći ako se osoba pravilno hrani. Pored noćnog sljepila, simptomi nedostatka vitamina A su smanjena otpornost na infekcije, zadebljanje kože, suhoća rožnice i spojnice, suhoća kože, gubitak apetita, proljev, smanjen rast i abnormalnosti kostiju. Želite li nadoknaditi ili unositi vitamin A u odgovarajućim dozama, dovoljno je da jedete mrkvu i papriku. Ali, ne u prevelikim količinama jer višak vitamina A (koji se ne može izlučiti bubrezima kao B i C vitamini) dovodi do glavobolje, povraćanja i simptoma koji imitiraju tumor mozga.

oftalmoloski pregled crne tockice pred ocima

Vidite tamne zavjese, mrljice i bljeskove u očima? Doznajte kada se javiti oftalmologu

Neke pojave koje vidimo u oku su bezazlene, no treba dogovoriti oftalmološki pregled kako bi se procijenilo stanje te,...

SAZNAJTE VIŠE

Renitis pigmentoza

Vrlo rijedak poremećaj noćnog sljepila je retinitis pigmentoza, rijetka genetska bolest koja oštećuje rožnicu pa ona ne može odgovarajuće reagirati na svjetlost. Bolest započinje noćnim sljepilom, nastavlja se smanjenjem perifernog vida i završava potpunim gubitkom vida. Osobe obolijevaju u mladosti, međutim, kod nekih se bolest razvija vrlo brzo dok kod nekih sporije. Trenutno, nažalost, ne postoji mogućnost liječenja, a niti genetskog probira na tu bolest.

Što učiniti?

U slučaju da primijetite da imate problema s vidom kod slabijeg osvjetljenja i u mraku, obavezno se javite oftalmologu kako bi se ustanovio uzrok te poduzele odgovarajuće mjere. Budite odgovorni te u slučaju ovog poremećaja ne vozite i hodajte polako kako biste izbjegli ozljede. Organizirajte svoj život tako da ne gubite previše na njegovoj kvaliteti, ali i da ne dovodite sebe i druge u opasnost od ozljeda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button