ADIVA Plus sadržaj - 26. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE

Jesu li online treninzi dobar način da ostanete u formi?

Iako su različiti online treninzi na YouTubeu posljednjih godina uzeli maha, tijekom ove pandemije postali su aktualniji nego ikada. Pa ipak, prije vježbanja, treba dobro razmisliti je li to doista za vas

online treninzi pandemija trener

Posljednjih godinu dana više nego ikada okrenuli smo se online načinu života. Nažalost, zbog situacije u kojoj nismo imali izbora, velika većina poslova se prebacila na online način rada. Sastanci su se vodili (i dalje se često vode) online, nastava učenika također, a samim time i treninzi te sve sportske aktivnosti. Iako smo ušli u razdoblje u kojem su teretane i razni fitness centri otvoreni (barem u vrijeme pisanja ovog teksta) online treninzi su i dalje opcija vježbačima.

Lekcija koju moramo savladati: Higijena prije i tijekom vježbanja

Ako ste se odlučili za online opciju treninga, vjerojatno se pitate otkuda krenuti dalje. Prvi korak o kojem ste razmišljali su vjerojatno YouTube treninzi. Ta platforma u početku je bila mjesto na kojem se je slušala muzika i gledali su se spotovi, no posljednjih pet godina fitness YouTube industrija je procvala. Trenerima omogućava puno širu publiku od one u vlastitom kvartu ili gradu, a isto tako vježbaču omogućava široki spektar trenera koji čak ne moraju biti iz iste zemlje. YouTubeom ste spojeni s cijelim svijetom i to je svakako jedna od prednosti, uz onu da je sadržaj besplatan.

Za koga jesu, a za koga nisu YouTube treninzi

No bez obzira na cijenu i velike mogućnosti izbora, postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu i nekoliko pitanja koja si morate postaviti prije nego se odlučite za taj korak.

Jeste li vježbali prije i kada? Ako imate iskustva u vježbanju, a pod tim podrazumijevamo vježbanje pod vodstvom trenera koji je znao što radi i naučio vas pravilno izvoditi pokret, onda pripadate grupi ljudi koja može vježbati prema YouTube treninzima. Možda vam je samo potreban nečiji glas da vas malo motivira i bolje se osjećate dok vježbate u virtualnom društvu. Koji god razlog bio, pod uvjetom da imate iskustva s onim što gledate preko YouTubea, samo uživajte.

Drugo pitanje koje si trebate postaviti  ide u smjeru tegoba. Imate li neke ozljede ili su prisutni bolovi u nekom dijelu tijela? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda vi definitivno niste kandidat za YouTube treninge te vam je potrebna ipak stručnija pomoć. Ne kažemo da među YouTube trenerima nema onih stručnih, naprotiv. No princip rada unaprijed snimljenih treninga u kojima trener nema nad vama nadzor, već vježbate sami, može samo pogoršati stanje.

Važnost izravnog kontakta s trenerom

Trener je više od osobe koje će samo demonstrirati vježbu i motivirati vas, iako su to svakako odlike odličnog trenera. Ali osim toga, odličan trener neće, prije nego što provode dijagnostičke postupke, niti kretati s vama u trenažni proces. Dijagnostika će mu dati bolji uvid u vaše trenutno stanje, vaše želje, eventualne ozljede te će prilagoditi trening isključivo vama i vašim ciljevima. Imali tegobe ili ne, pokušajte ulogu svoga trenera shvatiti ozbiljno kao što shvaćate i onu vašeg doktora.

S ovim ranije navedenim možemo zapravo zaključiti zašto dajemo prednost treningu uživo kojeg vodi trener. Takvi treninzi provode se u realnom vremenu, trener ima priliku, osim pravilne izvedbe vježbi, vidjeti i sve vaše emocije, procijeniti težinu određene vježbe, odmora između vježbi, komunicirati s vama tijekom cijelog procesa. Ta komunikacija i feedback između trenera i vježbača je nešto što se ne može usporediti niti s jednim YouTube treningom. Ljudska interakcija prije svega.

vježbanje, obaveza, dijagnostika, biomehaničko vježbanje

Vježbanje nije obaveza nego dio života: Znanstveni pristup radi poboljšanja pokreta

Vjerojatno ste se barem nekad našli u situaciji da počnete vježbati, no rezultat izostane ili, još gore, često se...

SAZNAJTE VIŠE

Spomenuli smo ranije usporedbu s doktorom. Možemo pretpostaviti da ste i do njega došli putem dobre preporuke. Pokušajte taj savjet primijeniti i kod odabira trenera te zadržite dozu skepticizma. Dopustite da se i sami uvjerite ili razuvjerite u dobre preporuke. Nemojte se  držati nečega samo zato što su preporuke dobre, možda baš vama ta osoba ili takav tip treninga neće odgovarati. Uzmite u obzir vaše ciljeve i vaše mogućnosti te osluškujte vlastito tijelo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button