ADIVA Plus sadržaj - 21. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Mira Dajčić, Voditeljica Savjetovališta za obitelj Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, ADIVA Plus sadržaj

Izazovi suočavanja s dijagnozom Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest podmuklog je početka, a prvi simptomi mogu se javiti i prije 65. godine života, protivno ustaljenom mišljenju da je riječ o bolesti samo starije populacije. Pred bolesnikom i članovima obitelji teško je i neizvjesno razdoblje.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je degenerativna bolest stanica moždane kore i okolnih struktura, progresivna je, neizlječiva, sa somatskim komplikacijama i smrtnim ishodom. Alzheimerova demencija je pak sindrom koji se javlja kao posljedica Alzheimerove bolesti. Počinje postupno, a s napredovanjem bolesti i psihički poremećaj bolesti – sindrom – postaje izrazitiji.

S ovom definicijom bolesti složit će se svi koji se kao struka bave Alzheimerovom bolesti od postavljanja dijagnoze, neophodnih pretraga, određivanja terapije te praćenja bolesnika do kraja njegova života.

Nejasan početak bolesti

Za osobu oboljelu od Alzheimerove bolesti te za njegovu okolinu, prvenstveno obitelj, ali i radnu okolinu, ako bolest počne ranije od ustaljenog mišljenja da počinje iza 65. godina života, započelo je teško i neizvjesno razdoblje.

Umor ili demencija? Problemi s kratkotrajnim pamćenjem muče i mlađe ljude

Podmukli, teško definirani početak bolesti zbunjujuć je; prolazni trenuci zaboravljivosti, rastresenosti, riječi koje su nam na vrhu jezika i taj ih čas ne možemo izreći, kod inače zdrave osobe normalnog vanjskog izgleda, normalnih reakcija na ostale događaje u svakodnevnom životu, često se pripisuju umoru, neprospavanoj noći, nekom neugodnom događaju u svakodnevnom životu… I na taj se način zanemaruje početak teške, podmukle i dugotrajne bolesti.

Najčešće obitelj nikada ne može sa sigurnošću reći kada je sve počelo.

Prvi znaci koji pozivaju na uzbunu

Kod oboljele osobe sve češće se javlja popuštanje dosadašnjih interesa i sposobnosti, usporenost u misaonim i fizičkim aktivnostima, usporena reakcija na događanja u obiteljskoj i radnoj sredini, otežano obavljanje radnih obaveza, izbjegavanje istih, poteškoće u pisanju ili čitanju i u govornom izražavanju.

Osoba se povlači u sebe, postaje usamljena i nedruštvena, promijenjenog raspoloženja, donosi krive prosudbe u obiteljskim odnosima, postaje nepovjerljiva, sumnjičava, neracionalna u novčanim i imovinskim postupcima. Ako je vozač, donosi opasne i nepredvidive odluke u vožnji, često radi neobjašnjive prekršaje ili čak prometne nesreće.

U ranom stadiju bolesti, bolesnik često pokazuje agresiju koja je rezultat osobne svjesnosti popuštanja dotadašnjih psihofizičkih sposobnosti, a koju nam ne može izreći.

U ovom stadiju bolesti javlja se i negativna reakcija obiteljske ili radne okoline uz česte prigovore na neuobičajene pogreške bolesnika, što dovodi do međusobne srdžbe, nezadovoljstva i nerazumijevanja. Reakcija bolesnika uključuje još je veće povlačenje u sebe, javljaju se osamljenost, nesigurnost, sram, depresija, izbjegavanje sudjelovanja u svim događajima, poremećaj spavanja te osjećaj straha koji je prisutan tijekom cijelog trajanja bolesti.

Teška uloga njegovatelja

Sam bolesnik je najmanje svjestan težine svoje bolesti, ali se zajedno s obitelji nalazi „pred zidom“ koji će trajati dugi niz godina. I bolesnik i obitelj ostaju sami, prepušteni mnogim nepoznanicama koje se nižu jedna za drugom. Bolesnik ne smije ostati sam, a to u obitelji u potpunosti mijenja život druge zdrave osobe. Član obitelji koji je njegovatelj, prisiljen je zanemariti svoj profesionalni i društveni život, svoj osobni život i 24 sata biti u službi bolesnika kroz nekoliko godina.

Ta osoba mora znati sve o Alzheimerovoj bolesti, promjenama raspoloženja, ponašanja, nemira, nemogućnosti obavljanja životnih funkcija hranjenja, oblačenja, kretanja – sve do faze potpune nepokretnosti. Suočen je sa strahovima, priviđenjima i halucinacijama oboljelog, potpunim gubitkom komunikacije, mora naučiti u neverbalnim komunikacijama s bolesnikom prepoznati njegove potrebe, ali isto tako mora prepoznati i neke druge bolesti koje mogu nastupiti nevezano s osnovnom bolesti i pravovremeno za njih zatražiti liječničku pomoć.

Nastaju i drugi problemi – nabavka pelena, katetera, antidekubitalnih podloga, invalidskih kolica, novčane iznimno niske pomoći za ovu tešku i skupu bolest. Za sve to treba obići mnoge ustanove i skupiti razne administrativne dokaze da se radi o oboljelom od Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest ili Alzheimer - prepoznajte simptome bolesti i naučite živjeti s oboljelom osobom

Kad Alzheimer postane svakodnevica: Kako živjeti s oboljelim od Alzheimerove bolesti?

Kad Alzheimerova bolest (Alzheimer), nažalost, postane svakodnevnica, ukućanima nije jednostavno živjeti s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti

SAZNAJTE VIŠE

Član obitelji mora donijeti i vrlo tešku odluku oduzimanja poslovne sposobnosti oboljele osobe, a to je i trenutak u kojem mogu nastupiti razne manipulacije drugih članova obitelji na štetu oboljele osobe i njegovatelja.

Smještaj za bolesnika potrebno je učiniti komfornim, sigurnim i mirnim, te isto tako i djelovati na bolesnika. Zbog održavanja fizičkog zdravlja oboljelog potrebno je provoditi mentalnu i fizikalnu rehabilitaciju dok god se to može.

Za podršku i informacije oboljeli i članovi obitelji mogu se javiti u Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest.

Izvor: Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button