ADIVA Plus sadržaj - 28. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Estetski zahvati ne pomažu u liječenju rozaceje

Rozaceja, iako bitno narušava naš izgled, daleko je više od estetskog nedostatka. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti kože koju treba redovito kontrolirati i liječiti

estetski zahvati u liječenju rozaceje

Rozaceja je bolest kože koja odražava stanje unutar tijela i signal je neke bolesti. Ona nije samo estetska mana. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti kože prepoznatljivoj po crvenilu lica, kružnim, ponekim gnojno promijenjenim izbočenjima, što bitno narušava estetski dojam.

Povremeno, u upalnoj fazi, promjene budu izraženije, dok istovremeno postoji i upala unutar organizma.

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Tipovi rozaceje

Tipovi rozaceje razlikuju se po simptomima i znakovima bolesti, no važno je naglasiti da se oni mogu razlikovati od osobe do osobe te da dijagnozu svakako mora postaviti liječnik, odnosno specijalist dermatolog. On će, u konačnici, odrediti i liječenje.

  • Eritematotelangiektatična rozaceja – ovaj tip rozaceje uzrokuje trajno crvenilo lica, koje može biti praćeno osjećajem pečenja ili stezanja kože. Također se mogu pojaviti proširene kapilare, a koža može biti osjetljiva na sunce, vjetar i hladnoću.
  • Papulopustularna rozaceja – ona uzrokuje upalne prištiće na licu koji nalikuju aknama. Koža može biti osjetljiva i bolna, a simptomi se obično pogoršavaju kada se koža izloži suncu ili drugim iritansima.
  • Fimatozna rosaceja – najrjeđa je i obično se javlja kod muškaraca. Karakterizirana je povećanjem tkiva i masnog sloja na licu, što može dovesti do deformiteta lica. Koža može biti gruba i osjetljiva, a simptomi se obično pogoršavaju tijekom vremena.
  • Nerijetko se spominje i okularna rozaceja koja zahvaća oči.

Razni mogući okidači i uzročnici

Današnje studije pokazuju da osim genetskih čimbenika, disbioza (neravnoteža) ili manjak želučane kiseline može biti uzročnik ove bolesti. Rozaceju mogu potaknuti različiti čimbenici poput začinjene hrane, stresa, vjetra, alkohola, tople kupke ili pak toplih napitaka. No i nedostatak vitamina B te povišene vrijednosti vitamina D mogu također biti okidači za njezino izbijanje.

Prema studiji Nacionalnog društva za rozaceju, spomenimo neke uzročnike prema postotcima:

  • alkohol je odgovoran za 66% slučajeva,
  • lješnjak 30%,
  • parfemi 30%,
  • mentol 30%,
  • pepermint 14% i
  • eukaliptus 13%.

hidratMehanizam nastajanja bolesti i liječenje

Rozaceja se razvija postupno. U samom početku bolesti crvenilo kože bude povremeno, no s vremenom postaje trajno, uzrokovano širenjem krvnih žila (teleangiektazije).

Mogu biti prisutni svrbež očiju i crvenilo bjeloočnica, a lice otekne uz upalne promjene kože izgleda poput „prištića”. Tada je potrebno uvesti terapiju antibioticima (tetraciklinima), u trajanju od četiri do šest tjedana, ponekad i duže. Među antibioticima, metronidazol (tablete ili krema) se koristi jednom do dva puta dnevno i danas je češće primjenjivan zbog jednake učinkovitosti, a manjih nuspojava.

Važno je koristiti ovlaživač zraka u prostorijama u kojima se najviše boravi te redovito nanositi neutralne hidratantne kreme. Možete staviti oko vrata i ručnik namočen u hladnu vodu te ga držati desetak minuta kao prvu pomoć, u slučaju da se rozaceja smanji u akutnoj fazi.

nakit i kožne alergije

Muke po nakitu: koje zdravstvene tegobe nam nakit može izazvati?

Iako volimo nakit, on može biti i izvorom zdravstvenih tegoba. Alergijske reakcije, trovanja, infekcije, ozljede i slične komplikacije.

SAZNAJTE VIŠE

Estetski tretmani bez učinka

Estetski tretmani neće, nažalost, pomoći u liječenju rozaceje. Pojedinačne teleangiektazije se mogu, privremeno, ukloniti radiofrekvencijom, no to može biti okidač za ponovni nastanak bolesti.

Dakle, ne preporučuje se tretirati rozaceju estetskim zahvatima, već treba izbjegavati negativne čimbenike i redovito odlaziti na kontrole kod liječnika.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button