ADIVA Plus sadržaj - 3. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Marin Lozić, anesteziolog, uži specijalist intenzivne medicine, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“, ADIVA Plus sadržaj

Dry Needling tehnika za liječenje bola

Iako različita od tradicionalne kineske akupunkture, „dry needling“ tehnika učinkovito koristi tanke i savitljive akupunkturne igle kako bi bez lijekova aktivirala vlastite snage našeg tijela za liječenje raznih bolnih stanja

dry needling za liječenje boli

Trigger Point Dry Needling (TDN) je jedna vrsta akupunkturne tehnike koja ima za cilj smanjenje bola i napetosti u bolnim „trigger“ točkama na raznim mišićima i mišićnim svezama (tetivama), upotrebom jednokratnih tankih akupunkturnih igala.

Što se događa pri ozljedi tkiva?

Naime, kada dođe do ozljede mišića/mišićne skupine zbog ponavljajuće, kronične upotrebe ili akutne traume, prvo što će nastati jest upala u oštećenom tkivu. Oštećena tkiva (mišić) tada „odlaze“ u zaštitni spazam ili kontrakturu kako bi se zaštitila od daljnjeg mogućeg oštećenja pri njihovom korištenju.

Ovaj spazam i upala zaustavljaju mikrocirkulaciju unutar samog mišića koja potom ograničava dotok krvi bogate kisikom i ostalim hranjivim tvarima, što pak dovodi do stvaranja začaranog kruga i dodatne ozljede tog istog tkiva (mišića); otpadni nusproizvodi, poput mliječne kiseline, ne mogu napustiti mjesto ozljede, pa se stoga dodatno pogoršava spazam mišića i pritom dodatno pogoršava smanjenje mikrocirkulacije.

Zašto nas muče grčevi u mišićima?

Mjesto same ozljede u tom procesu postaje hipoksično (smanjena je razina kisika) što stimulira naš organizam na proizvodnju fibroblasta, stanica koje proizvode fibrozu, odnosno ožiljak. Ta fibroza i ožiljci stvaraju se oko mišića i tkiva, što dalje ograničava sposobnost mišića da u potpunosti funkcioniraju (produžuju se i skraćuju), a mogu uzrokovati kompresiju i iritaciju živaca (poput sindroma karpalnog tunela ili pseudo-lumboischialgije). Sve to neizbježno dovodi do biomehaničkih poremećaja u funkciji zahvaćenog mišića, naposljetku mišićnih skupina.

Kako se izvodi tehnika TDN

TDN koristi usku i savitljivu jednokratnu akupunkturnu iglu koja se umetne u bolni čvorasti mišić koji je u spazmu, s ciljem stvaranja lokalnog refleksa trzaja mišića. To se očituje kao kratkotrajna bol koja je, međutim, dijagnostički i terapeutski vrlo bitna jer je prvi korak u prekidanju samog ciklusa boli. Istraživanja pokazuju da nakon provedenog liječenja dolazi do smanjenja kontrakcije (spazma) mišića, smanjenja kemijske nadraženosti raznim toksinima i neurotransmiterima, poboljšanja fleksibilnosti mišića i, u konačnici, smanjenja boli. Sama tehnika se bazira na tome da bolesnik kratkotrajnom bolnom reakcijom u trenutku uboda igle daje do znanja izvođaču (terapeutu) da se radi o pogođenom zahvaćenom mišiću i tako oboje znaju da se tretira zahvaćeni bolni mišić ili skupina mišića.

Kada se akupunkturna igla umetne u zahvaćeni mišić, dolazi do kontrolirane mikrotraume mišićnog vlakna. Naš organizam doživljava tu iglu kao stranog napadača te pritom aktivira naš vlastiti imunosni sustav kao daljnji odgovor na napad. Naše tijelo nastoji popraviti ta mikrooštećenja na mišićima, što će rezultirati poboljšanom mikrocirkulacijom na mjestu primjene, pojačanim dotokom hranjivih tvari, otplavljivanjem neželjenih nusprodukata, stimulacijom otpuštanja raznih neurotransmitera, ali i globalno, stimulacijom okolnih dijelova tijela na bolji rad zbog pojačane prokrvljenosti i bolje funkcije tretiranih dijelova tijela.

Dakle, može se reći da ova tehnika liječenja koristi naše vlastite resurse u liječenju bolnih stanja.

Različitost od tradicionalne akupunkture

Sama tehnika se podosta razlikuje od tradicionalne kineske akupunkture po činjenici da se akupunkturne igle ne postavljaju u određene meridijane po tijelu, već u bolne trigger točke unutar određenih mišića i/ili mišićnih skupina.

Naziv tehnike, čiji bi doslovan prijevod bio „suho igličarenje“, dolazi zbog činjenice da se prilikom ove tehnike ne upotrebljavaju nikakvi dodatni lijekovi, već je sama tehnika dovoljna da proizvede željeni blagotvoran učinak, a to je anuliranje trigger točke unutar samog mišića te, posljedično, opuštanje mišića što, naposljetku, dovede do smanjenja bolnih senzacija.

Kod kojih stanja se ova tehnika preporučuje

Terapija obično uključuje tretman akupunkturnim iglicama, protuupalne lijekove, vježbe istezanja i dodatno obrazovanje o problemu. Uključuje liječenje slijedećih bolnih muskuloskeletnih sindroma:

 • problemi sa zglobovima (jedan ili više njih, kao kod reumatoidnog artritisa),
 • problemi s intervertebralnim diskovima (protruzije/ekstruzije) vratnog, grudnog i lumbosakralnog dijela,
 • kronični bolni sindromi vratnog, grudnog i slabinskog dijela kralježnice,
 • tendinitisi / napuknuća tetiva,
 • istegnuća mišića i tetiva,
 • plantarni fascitis,
 • migrena i glavobolje tenzijskog tipa,
 • problemi s bolovima u donjoj čeljusti / disfunkcija temporomandibularnog zgloba,
 • trzajna ozljeda vrata,
 • sindrom karpalnog kanala / teniski lakat / golferski lakat,
 • problemi zbog degenerativne bolesti kralježnice,
 • noćni grčevi u nogama.

Kome se tretman ne preporučuje?

 • Trudnice,
 • nekooperativne osobe,
 • osobe koje imaju naglašen strah od igala.

Blage nuspojave

Većina nuspojava je blaga i samoograničavajuća, a najčešće su slijedeće:

Osjetljivost mišića za vrijeme i nakon tretmana lokalno na mjestu primjene, a nakon tretmana je moguća i po čitavom tijelu, osobito u prvim tretmanima zbog naglog otpuštanja mliječne kiseline (interindividualni odgovor). Ova nuspojava se može spriječiti lokalnom (gelovi) ili sistemskom (tablete) upotrebom protuupalnih lijekova, vježbama istezanja te stavljanjem toplih obloga.

Blago krvarenje na mjestu punkcije nakon vađenje iglice te nastanak modrice (zbog pojačane prokrvljenosti na kraju tretmana).

alternativna medicina-komplementarna medicina

Pojmovi koje treba razlikovati: alternativna i komplementarna medicina

U tekstovima se nerijetko može naići na pojmove alternativna i komplementarna medicina, no nije uvijek posve jasno po čemu...

SAZNAJTE VIŠE

Nesvjestica je rijetka nuspojava te je izraženija kod žena. Može se minimalizirati u početku liječenja smanjenjem broja korištenih iglica, većinom isključivo kod liječenja gornjih dijelova tijela.

Vrlo rijetka nuspojava kod tretiranja bolnih sindroma oko grudne regije je nenamjerno ulaženje u pleuralni prostor i izazivanje pneumotoraksa (pojave zraka u plućnoj ovojnici).

Priprema za terapiju

Trigger Point Dry Needling (TDN) ne traži posebnu pripremu. Preporučuje se pojesti lagani obrok barem sat do dva prije terapije te se odgovarajuće rehidrirati. Također se savjetuje obući ugodnu odjeću i obuću koja se jednostavno može skinuti, odnosno obući.

Sve moguće nejasnoće treba pitati prije tretmana.

Izvor: Specijalna bolnica „Sv. Katarina“

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button