ADIVA Plus sadržaj - 24. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Helena Živić, dr. med., spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Helena, ADIVA Plus sadržaj

Dehidracija kod beba i male djece: uzroci, simptomi i liječenje

Tijekom vrućih dana veći je rizik dehidracije, kako kod odraslih, tako posebice kod dojenčadi i male djece. Stoga treba misliti o podojima i unosu tekućine, imati uz sebe vrećice za pripremu rehidracijske otopine, ali i znati kada hitno potražiti pomoć

dehidracija kod beba i male djece

Količina tekućine u organizmu je vrlo precizno regulirana i organizam čitavo vrijeme prati i održava balans unosa i izlučivanja tekućine.

Dehidracija je stanje koje nastaje kada organizam gubi više tekućine nego što je unosi te dolazi do poremećaja u ravnoteži elektrolita, minerala i šećera koji su potrebni za normalno funkcioniranje stanica i tkiva.

Stolica kod beba: što je normalno, a što nije?

Najčešći uzroci

Najčešći uzroci dehidracije kod dojenčadi i djece su:

 • povišena tjelesna temperatura jer vrućica povećava potrebu za tekućinom – za svaki stupanj tjelesne temperature iznad 38 °C, iz organizma se gubi 10% više tekućine nego pri normalnoj tjelesnoj temperaturi,
 • infektivne bolesti probavnog sustava – gastroenteritisi koji uzrokuju povraćanje i proljev, posebno kada su praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, 
 • prekomjerno znojenje zbog visokih temperatura okoliša,
 • povećan gubitak tekućine putem bubrega zbog bolesti poput dijabetesa.

Simptomi dehidracije kod dojenčadi i djece

Kod novorođenčadi i dojenčadi posumnjat ćemo na dehidraciju ako:

 • postoji problem s dojenjem ili unosom mliječne formule,
 • slabije dobivanje na težini,
 • nemaju dovoljan broj mokrih pelena,
 • imaju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i/ili povraćanje.  

Pritom nije svejedno o kojem se stupnju dehidracije radi, odnosno je li blaga, umjerena ili teška.

Kod blage dehidracije, gubitak 1-2% ukupne tjelesne tekućine, dijete je aktivno i ponaša se uobičajeno, ali ima suh jezik, žedno je, mokri redovito i ima urednu boju mokraće.

Kod umjerene dehidracije, gubitak 5%, dijete je aktivno, ali iritabilno, ima blago uvučenu fontanelu, suha usta i jezik, blago smanjeno mokrenje, tamniju boju mokraće, blago smanjen turgor (napetost) kože, blago ubrzan puls i disanje.

Kod teške dehidracije, gubitak 10%, dijete izgleda teško bolesno, nije aktivno, jako su ubrzani puls i disanje, jako je uvučena fontanela, oči su upale, suze su odsutne, jako je smanjeno mokrenje i jako je smanjen turgor kože.

Liječenje dehidracije kod dojenčadi i djece

Kod kuće se u dogovoru s liječnikom (nakon pregleda i učinjenih nalaza) mogu liječiti blaga, pa čak i umjerena dehidracija kod one djece koja mogu unositi tekućinu na usta i ne gube puno tekućine povraćanjem i/ili proljevom. Ako se radi o dojenčetu na majčinom mlijeku, treba češće nuditi podoje kako bi se povećala količina tekućine koju dijete unosi.

Kod ostale djece se koristi oralna rehidracijska otopina glukoze i elektrolita u idealnom omjeru (ORS), a koja omogućuje brzu nadoknadu tekućine putem crijeva. Kod pripreme ove otopine treba slijediti točne upute proizvođača kako bi se napravila otopina optimalne koncentracije za rehidraciju. Svježe pripremljeni ORS se može čuvati u hladnjaku do 24 sata.

Prevencija dehidracije

Za dojenčad se preporučuje redovito i često dojenje na zahtjev, a za dijete koje jede i krutu hranu davanjem vode između obroka, ovisno o tjelesnoj aktivnosti i temperaturi okoliša.

Za dojenčad na mliječnoj formuli, ako dijete pokazuje znakove blage i umjerene dehidracije, treba dodati ORS otopinu prema preporuci.

Tijekom ljetnih mjeseci treba nositi sa sobom dodatnu tekućinu i vrećice za pripremu ORS-a za djecu.

dojenče-unos tekućine

Trebamo li dojenčadi i kada ponuditi vodu za piće? 

Treba li dojenčadi do šest mjeseci pored majčinog mlijeka ili adaptirane mliječne formule davati dodatnu tekućinu, često izaziva nedoumice.

SAZNAJTE VIŠE

Kod pojave proljeva i/ili povraćanja, a pogotovo uz povišenu tjelesnu temperaturu, treba odmah započeti davanje otopine za oralnu rehidraciju, jer to može prevenirati nastanak dehidracije.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Dijete treba odmah odvesti u najbližu hitnu službu ako:

 • je riječ o novorođenčetu ili dojenčetu mlađem od tri mjeseca,
 • dijete boluje od kronične bolesti,
 • dijete nije moguće rehidrirati na usta zbog povraćanja ili drugih razloga,
 • je dijete lošeg općeg stanja ili mu se stanje pogoršava,
 • ako sumnjate na tešku dehidraciju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button