ADIVA Plus sadržaj - 12. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Čajevi od ljekovitog bilja za spas od ljetnih vrućina

Ekstremne vrućine sve su češće te ljeti proživljavamo i po nekoliko toplinskih valova. Osvježite se zdravim, toplim čajevima

ljetni čajevi od ljekovitog bilja

Ovako visoke temperature zraka kakvima svjedočimo ovih dana, neugodne su za mlade i zdrave ljude, no za malu djecu, starije osobe i sve bolesnike, one su vrlo opasne. Posebno su ugroženi bolesnici s kardiovaskularnim, respiratornim, bubrežnim i mentalnim bolestima.

Najčešći toplinski poremećaji izazvani ljetnim vrućinama

Vrijedi ponoviti osnovna pravila za zaštitu zdravlja:

 • Sklanjate se sa sunca u razdoblju od 10 do 17 sati, što posebno vrijedi za djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od dijabetesa.
 • Tuširajte se u mlakoj vodi. Ako je osoba teže pokretna ili nepokretna, treba je vlažiti ili zamatati u mokre ručnike ili joj raditi kupke za noge.
 • Nosite laganu, široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Uputno je nositi šešir širokog oboda ili kapu i zaštitne naočale za sunce.
 • U stanu ili kući pokušajte rashladiti prostor na dnevnu temperaturu do 32°C i noćnu do 24°C.
 • Ako se ne osjećate dobro, a posebno ako osjetite vrtoglavicu, slabost, nemoć, uzrujanost, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, zatražite savjet liječnika.
 • Najzad, važno je piti dovoljno tekućine kako biste se znojili i time hladili tijelo, a da istovremeno ne dehidrirate. Pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Zašto topli, a ne hladni napitci?

Podsjećamo da se ledeni ili hladni napitak ne preporučuje. Naime, ispijanjem ledenog napitka ne hladi se cijelo tijelo, već samo probavni trakt, odnosno usta, jednjak i gornji dio želuca. Kod osjetljivih osoba ili onih s oslabljenim imunitetom (a vrućine nam znatno slabe imunitet!), ledeni napitak može uzrokovati upalu grla. 

Kada popijete topli napitak, mozak dobiva signal da je tijelu potrebno hlađenje, pa se pokreće proces znojenja. Isparavanje znoja jedini je učinkoviti način da se naše tijelo prirodnim putem rashladi. Zbog toga treba piti topli napitak, no budući da je obična voda ipak neukusna kad je topla, najbolje je piti topli čaj.

Čajevi od ljekovitog bilja

Poznato je da se u pustinji pije vrući čaj, kao i u svim dijelovima svijeta s višim temperaturama zraka. Vrlo su popularne tradicionalne recepture za indijski i arapski čaj. I jedan i drugi se pripremaju od crnog čaja – arapski uz dodatak listića metvice, a indijski uz dodatak đumbira i mlijeka.

Zbog visokog sadržaja teina, crni čaj nije najbolji izbor za sve osobe, pa se treba prikloniti blažim čajevima. Bolja zamjena je zeleni čaj s manjim sadržajem teina, a još bolji afrički rooibos koji ga uopće ne sadrži. No, za nas su najbolja preporuka čajevi od ljekovitog bilja s našeg područja.

 • Metvica (menta) je izbor broj jedan. Osim što se tradicionalno pije za ublažavanje mučnine, bolova u želucu i za umirenje, zbog sadržaja mentola pruža ugodan osjećaj hlađenja u ustima.
 • Matičnjak (melisa) umiruje, podiže raspoloženje, poboljšava uspavljivanje i odličan je u kombinaciji s metvicom.
 • Čaj od bazge također je odličan napitak jer bazga sadrži spojeve koji potiču znojenje. Najukusniji je uz dodatak limuna.

Najčešći toplinski poremećaji izazvani ljetnim vrućinama

Tijekom ljetnih mjeseci važno je zaštititi zdravlje i poznavati najčešće opasnosti kojima možemo biti izloženi. Doznajte što možete učiniti.

SAZNAJTE VIŠE
 • Stolisnik potiče znojenje i blagotvorno djeluje kod probavnih smetnji. Ipak, u odnosu na ostalo navedeno bilje, znatnije je gorčeg okusa, pa ga neke osobe trebaju zasladiti.
 • Sličnog okusa je i čaj od koprive koji također ima niz povoljnih učinaka na zdravlje. Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta, a smatra se i da ima vrlo povoljno djelovanje na snižavanje šećera u krvi i krvnog tlaka. 

Najzad, ako vam je okus ljekovitih čajeva neprihvatljiv, možete potražiti i neki od konzumnih biljnih čajeva ili u rinfuzi ili u vrećicama. Važno je da ga ne sladite i da ga pijete toplog.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button