Ljekovito bilje - 22. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Topli čaj: pravo rješenje za ljetno osvježenje

Dok nama topli čaj ljeti možda zvuči čudno, u Aziji je ova kombinacija posve uobičajena. Dokazano je da ispijanje vrućeg čaja hladi tijelo na visokim ljetnim temperaturama

topli čaj okusi čaja ljetni čaj

Navikli smo piti čaj tijekom zimskih mjeseci, a za ljeto čaj najčešće ostane netaknut u kuhinjskom ormariću. Možda ga ipak ne bismo trebali potpuno izostaviti, posebno nakon provedene studije iz 2012. koja je dokazala da je ispijanje čaja na visokim temperaturama djelotvorno za zdravlje.

Legende i priče o čaju koji je krenuo u osvajanje svijeta prije 4000 godina

Ispijanje čaja hladi tijelo

Studija iz 2012. koju su proveli istraživači Sveučilišta u Ottawi, provedena je u svrhu definiranja zdravstvenog utjecaja ispijanja vrućih tekućina na visokim vanjskim temperaturama. Rezultati su otkrili da vrući napitak može rashladiti tijelo, ali u suhoj okolini.

Dr. Ollie Jay, jedan od istraživača, objasnio je da ispijanje toplog napitka rezultira smanjenjem topline pohranjene u tijelu, pod uvjetom da dodatni znoj koji nastane dok se čaj ispija može ispariti iz tijela. Dok isparava s površine kože, znoj uklanja višak topline tako što pretvara stanje vode iz tekućeg u parno. Prema tome, ne hladi vas čaj, nego znoj koji nastaje na koži ispijanjem čaja.

Dodatni učinci ispijanja čaja tijekom ljetnih mjeseci

Prethodni benefiti odnosili su se na ispijanje vrućeg čaja. No, hladni vas čaj također može rashladiti ljeti. Prenosimo u nastavku teksta nekoliko dodatnih učinaka ispijanja čaja ljeti. Naime, nezaslađeni ledeni čaj je odlično rješenje za sprečavanje dehidracije. Kada vam dosadi obična voda, posegnite za ledenim čajem kojeg ste prethodno skuhali i ohladili u hladnjaku. Napravite bokal za cijelu obitelj.

Nakon obilnog roštilja i kuglice sladoleda koju ste jedva pojeli mogli biste osjetiti blage bolove u trbuhu. Šalica toplog čaja vam može pomoći kod ublažavanja bolova, a može imati i pozitivan učinak na vašu probavu. Poznato je da je praksa u nekim zemljama neizostavno ispijanje šalice toplog čaja nakon svakog obroka.

 

ljeto prehrana tijekom ljetnih mjeseci program Zivjeti zdravo

Okusi ljeto: preporuke stručnjaka za prehranu tijekom vrućih mjeseci

Ljeto je, vruće nam je, usporeni smo, svaki pokret nam je težak, problem je i gubitak tekućine. Rješenje se...

SAZNAJTE VIŠE

Koji okusi čaja najviše odgovaraju visokim temperaturama?

Bilo koji okus čaja odlična je alternativa zaslađenim gaziranim i negaziranim pićima koja djeluju osvježavajuće, no zbog velike količine šećera koju sadrže, učine nas još žednijima. Naše preporuke su zeleni čaj bogat antioksidansima, topli čaj od mente i limuna za opuštanje, čaj od đumbira kod borbe protiv ljetne prehlade te okus citrusa za zdravu alternativu zaslađenim sokovima.

Odabirom vrućeg čaja u kafićima zasigurno ćete iznenaditi druge za stolom, ali ćete pozitivno iznenaditi i vaše tijelo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button