ADIVA Plus sadržaj - 7. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog, Poliklinika za dječje bolesti Helena, ADIVA Plus sadržaj

Briga o nosićima: kako ih očistiti i kako pomoći kod začepljenosti nosa

Začepljenost nosa je česta pojava kod djece, najčešće uzrokovana prehladama virusne prirode. Ipak, predstavlja značajnu smetnju i može biti preduvjet daljnjeg kompliciranja bolesti, stoga je važno osigurati njegovu prohodnost

začepljen nos kod djece i beba

Nos obavlja niz uloga: propušta i tjera zrak u donje dišne puteve, filtrira zrak, optimizira temperaturu i vlažnost zraka, sudjeluje u formiranju boje i zvučnosti pojedinih glasova, obavlja njušnu funkciju i stimulira lučenje suza, refleksnim mehanizmima utječe na rad srca i disanje te pomaže održanju prohodnosti Eustahijeve tube i dobrog sluha.

Prehlada: Provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Slaba prohodnost nosa glavni je uzrok zbog kojeg su narušene njegove funkcije. Najčešće je riječ o kongestiji, tj. začepljenosti nosa upalne prirode. Tada, zbog upalnog bubrenja sluznice uslijed nakupljanja tekućine i upalnih stanica iz proširenih kapilara u sluznici nosa i produkcije prekomjerne količine sekreta, zrak ne može normalno strujati. Uzrok tome najčešće su akutne virusne ili bakterijske infekcije gornjih dišnih puteva, a nerijetko i alergije uzrokuju kroničnu kongestiju.

Posljedice začepljenosti nosa

Kod djece su tegobe češće i izraženije nego u odraslih jer su nosni hodnici uži, pa već mala kongestija dovodi do smetnji disanja. S druge strane, kako mala djeca ne znaju disati na usta, začepljenost nosa ih čini iznimno razdražljivima. Takvo stanje često ometa i hranjenje, pogotovo kod dojenčadi koja, da bi mogla sisati, moraju moći istovremeno disati na nos.

Začepljenost nosa povećava rizik sekundarnih bakterijskih infekcija i komplikacija, primjerice upale uha. Neprohodnost nosa mijenja vokalizaciju nekih glasova (nazalni prizvuk), pa je narušena i normalna zvučnost govora. Ako kongestija predugo traje, pogotovo kod male djece, može negativno utjecati na sluh (provodne smetnje sluha) i razvoj govora. Značajna začepljenost može ometati i spavanje, uzrokovati hrkanje, ali i apneje tijekom sna.

Kako spriječiti i ublažiti začepljenost nosa

Iz svih ovih razloga važno je spriječiti i ublažiti začepljenost nosa, a pogotovo dulje trajanje takvog stanja kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica.

Preventivne mjere obuhvaćaju izbjegavanje iritansa i alergena koji mogu provocirati nosnu kongestiju, primjerice, prašine, duhanskog dima, peludi, duljeg boravka u prostorijama sa suhim zrakom… Korisno je ovlaživanje zraka i prozračivanje prostorija te izbjegavanje pretjeranog grijanja. Ove mjere poželjne su i kada nastupi začepljenost nosa.

Od preparata koje možemo koristiti za bolju prohodnost nosa i olakšanje disanja na nos razlikujemo one koji:

  • djeluju na bolje čišćenje i vlaženje nosa,
  • imaju u sebi aktivne supstance koje umanjuju otok i sekreciju (klasični dekongestivi),
  • smanjuju otok sluznice na principu osmoze i razrjeđuju sekret (prirodni dekongestivi).

Sve njih nalazimo u obliku kapi ili spreja.

Fiziološka otopina i izotonična morska voda

Prva i najjednostavnija skupina preparata koji pomažu čišćenje i vlaženje nosa su fiziološka otopina i izotonična morska voda. Korisno ih je obilno ukapati/ušpricati, nakon toga malo pričekati i zatim ispuhati nos, a kod dojenčadi i male djece uz pomoć pumpice ili nosnog aspiratora izvući natopljeni sekret iz nosa.

Njihova prednost je što se mogu često i dugotrajno koristiti, odnosno neće isušiti i oštetiti sluznicu nosa te nemaju nuspojava. Međutim, mana je što nisu pretjerano učinkoviti i neće smanjiti edem tkiva i sekreciju iz nosa. Naime, ti pripravci nemaju dekongestivni učinak jer imaju istu koncentraciju soli kao i tjelesne tekućine pa ne mogu izvući suvišnu tekućinu iz otečenog tkiva, a nemaju niti protuupalni učinak.

Klasični dekongestivi

Klasični dekongestivi imaju aktivne tvari koje značajno djeluju na manju otečenost sluznice i manje lučenje sekreta tako što stišću krvne žilice u sluznici nosa. Stoga su znatno učinkovitiji od prethodne skupine preparata.

Najbolje ih je upotrijebiti nakon preparata za čišćenje kako bi bolje prionuli na sluznicu. Međutim, nakon što prestanu djelovati, može doći do reaktivnog proširenja kapilara i ponovnog pojačanja lučenja sekreta. Uz to, prečesta i dugotrajna uporaba djeluje nepovoljno na samu sluznicu tako što je isušuje te može uzrokovati trajno oštećenje. Zato je važna njihova kontrolirana primjena, što znači ograničiti upotrebu na najviše pet do sedam dana u kontinuitetu. Najbolje je koristiti ih samo kada to preporuči liječnik. Poseban oprez treba biti kod male djece, a ne preporučuju se za korištenje kod dojenčadi.

Prirodni dekongestivi

Uz prethodne dvije skupine preparata, danas imamo i takozvane prirodne dekongestive koji su došli kao prava mala revolucija u postizanju prohodnosti nosa. To su preparati hipertonične morske vode koji su značajno djelotvorniji od prve skupine (izotoničnih otopina), a nisu agresivni, tj. nemaju nepovoljne učinke kao klasični dekongestivi. Ti preparati sadrže prirodne mineralne soli mora, a zbog hipertoničnosti jednostavnim mehanizmom osmoze izvlače suvišnu tekućinu iz tkiva i razrjeđuju gusti sekret. Također dobro vlaže sluznicu te obnavljaju mukocilijarnu aktivnost i čišćenje nosa. Imaju i protuupalni učinak, dokazano djelovanje na medijatore upale. Važno je naglasiti da se prirodni dekongestivi hipertonične morske vode dobro podnose, tj. nisu neugodni kod primjene i mogu se dugo koristiti, upravo zbog prilagođene optimalne razine hipertoničnosti. U najtežim stanjima nosne kongestije mogu se kombinirati s klasičnim dekongestivima te nakon toga nastaviti sami sve dok je to potrebno.

Kod korištenja hipertonične morske vode nema dobnog ograničenja; može se koristiti i kod najmanjih, odnosno od novorođenačke dobi. Do šestog mjeseca poželjna je jednostavnija primjena u obliku kapi, a nakon šestog mjeseca u obliku kapi ili spreja koji raspršuje maglicu morske vode u nos, već prema afinitetu roditelja i djeteta.

začepljen nos i sluz iz nosa su simptomi prehlade kod mališana

Simptomi prehlade kod djece: Što učiniti kad se mali nosići začepe?

Glavni simptomi prehlade, najčešće bolesti dišnog sustava u djece, su začepljen nos i sluz iz nosa koji otežavaju hranjenje...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Potrebno je naglasiti da je začepljenost nosa kod djece česta pojava, najčešće uzrokovana prehladama virusne prirode. Ipak, neprohodnost nosa predstavlja značajnu smetnju i može biti preduvjet daljem kompliciranju bolesti.

Za uspostavu prohodnosti nosa poželjno je koristiti preparate koji nam u tome pomažu, vodeći računa o tome što je optimalno, a da pritom nije štetno. Ako se nosna kongestija učestalo ponavlja ili ako je riječ o kroničnoj kongestiji, preporučuje se pregled specijalista otorinolaringologa kako bi se otkrio uzrok i pravilno pristupilo rješavanju problema.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button