ADIVA Plus sadržaj - 6. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Tena Škunca, mag. nutr., Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

5 dobrih razloga da svakodnevno uživate u jabukama

„Jabuka na dan tjera doktora van“, dobro je poznata izreka i nije neutemeljena. Jabuke su već dulje vrijeme pod povećalom znanstvenika, a njihove spoznaje potkrjepljuju narodnu mudrost

jabuke i zdravlje

Jabuka (Malus domestica) potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširila po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno oko 10 000 vrsta. Ovo listopadno stablo iz obitelji Rosaceae od srpnja do listopada uveseljava nas svojim mirisnim plodovima koji dolaze u svim nijansama žute, crvene i zelene boje.

Ovom prilikom upoznajte zdravstvene blagodati jabuke.

Sva lica voćne kraljice – jabuke

Mršavljenje

Zbog visokog sadržaja vode i prehrambenih vlakana koja smanjuju osjećaj gladi, jabuke su poželjna namirnica na jelovniku svake osobe koja želi skinuti višak kilograma.

Tako su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Appetite pokazali da oni ispitanici koji su prije obroka pojeli jabuku imali veći osjećaj sitosti, u odnosu na one ispitanike koju su pojeli pire od jabuke, sok od jabuke, odnosno koji nisu konzumirali proizvode od jabuke prije jela. Isto istraživanje utvrdilo je da su oni ispitanici koji su obrok započeli s nekoliko krišaka jabuke, u prosjeku unijeli 200 kcal manje u odnosu na druge ispitanike.

Bolesti srca

Konzumacija jabuka povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca. Znanstvenici ovo blagotvorno djelovanje objašnjavaju sadržajem topljivih vlakana u jabuci koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, ali i visokim udjelom polifenola, antioksidanasa koji su većinom koncentrirani u kori ove voćke.

Jedan od najznačajnijih spojeva iz skupine polifenola, svakako je flavonoid epikatehin koji ima utjecaj na smanjenje razine krvnog tlaka.

Dijabetes tip 2

Brojna istraživanja potvrdila su pozitivni utjecaj konzumacije jabuka na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Tako su rezultati jedne velike studije objavljene u časopisu Advances in Nutrition pokazali da osobe koje svaki dan pojedu jednu jabuku imaju 28% manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, u odnosu na osobe koje jabuke ne konzumiraju. Zanimljivo je kako je isto istraživanje pokazalo zaštitni učinak konzumacije čak i samo nekoliko jabuka tjedno.

Zdravlje zubi

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voće, uključujući jabuke, te povrće djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do „ribanja“ zubi. Osim toga, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Jesen na našem stolu: što jesti u rujnu i listopadu?

Jabuke, kruške, paprike, cvjetača… Prvi hladni dani donose nam obilje ukusnih i zdravih plodova, a mi vam dodajemo i...

SAZNAJTE VIŠE

Prebiotički učinak

Jabuke sadrže pektin, vrstu prehrambenog vlakna koja pokazuje prebiotičko djelovanje, odnosno služi kao hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu.

Studije novijeg datuma ukazuju kako je upravo prebiotički učinak jedno od objašnjenja pozitivnog djelovanja jabuka kod pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

O jabukama članak u cijelosti pročitajte na linku Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button