Žensko zdravlje - 12. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Otkrijte koja zanimanja ugrožavaju zdravlje ženskog srca

Nedavno istraživanje otkrilo je da na žensko zdravlje mogu utjecati i zanimanja kojima se bavimo te da upravo ona imaju utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila

žensko zdravlje - koja zanimanja utječu na zdravlje srca

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti i invaliditeta u svijetu. Više od 17,5 milijuna ljudi svake godine umire od kardiovaskularnih bolesti. Iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, u konačnici više žena umire od bolesti srca u odnosu na muškarce, posebno onih mlađih od 50 godina.

Žensko je srce osjetljivo i ranjivo, a nedavna istraživanja pokušala su otkriti koja zanimanja mu najviše škode.

Postoji pravo vrijeme za sve: Koja je životna dob najbolja za razne aktivnosti

Rizični čimbenici koji vrijede za sve

Dobro je poznato da nekoliko čimbenika može povećati rizik razvoja srčane bolesti kao što su nezdrava prehrana, manjak fizičke aktivnosti i pušenje. No znanstvenici nastavljaju istraživati i druge moguće uzročnike kojima bi možda trebalo pridati više pažnje. Nedavno objavljene studije pokazale su da bi se na toj listi moglo pronaći i zanimanje.

Na primjer, studija japanskih znanstvenika pokazala je da su s višim rizikom od srčano žilnih bolesti suočeni menadžeri. No američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) istaknuo je da ostaje nejasno na koji način bi zanimanja mogla doprinositi srčanim tegobama, pa preporučuju daljnja istraživanja.

No, u okviru ovogodišnje konferencije Američkog kardiološkog udruženja američki su znanstvenici sa Sveučilišta Drexel (Philadelphia) predstavili rezultate istraživanja koje je ukazalo na zanimanja koja povećavaju rizik od srčanih tegoba kod žena. Tim znanstvenika analizirao je podatke više od 65.000 žena u menopauzi starijih od 63 godine te su pritom uzeli u obzir 20 najčešćih zanimanja. Ukupno je utvrđeno da je kod gotovo 13% žena zdravlje srca i krvnih žila bilo loše.

Zanimanja s najvišim rizikom: socijalne radnice i blagajnice

Također su kod njih otkrili da postoji povezanost između specifičnih poslova te povećanog rizika od srčanih tegoba. Točnije, socijalne radnice imale su 36% veću vjerojatnost da će imati srčane tegobe u odnosu na žene ostalih zanimanja. Kod blagajnica je taj rizik bio povećan za 33%. Medicinske sestre, psihijatrice i njegovateljice imale su do 16% veću vjerojatnost razvoja srčanih problema. Pritom su medicinske sestre imale 14% viši rizik kardiovaskularnih tegoba.

kasni večernji obroci utječu na zdravlje srca kod žena

Obratite pažnju na vrijeme večere: Kasni večernji obroci loše utječu na zdravlje srca kod žena

Novo istraživanje pokazalo je da je važno ne samo što jedemo, već i kad jedemo jer kasni večernji...

SAZNAJTE VIŠE

Srce voli administraciju

S druge strane, znanstvenici su otkrili i koja su zanimanja manje rizična kada je o srcu riječ. Tako su agentice za nekretnine i prodajne zastupnice imale 24% manji rizik od srčanih tegoba u odnosu na žene koje su se bavile drugim poslovima. Kod administrativnih referentica je taj rizik bio 11% niži.

Znanstvenici se nadaju da će zahvaljujući njihovom istraživanju liječnici imati još jedan podatak više koji će im pomoći u boljoj procjeni rizika razvoja bolesti srca i krvnih žila.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button