Srce i krvne žile - 7. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Obratite pažnju na vrijeme večere: Kasni večernji obroci loše utječu na zdravlje srca kod žena

Srčane bolesti ozbiljan su problem, a do sada se njihova prevencija fokusirala na ono što jedemo i koliko jedemo – no važno je i kad jedemo jer kasni večernji obroci loše utječu na zdravlje srca kod žena

kasni večernji obroci utječu na zdravlje srca kod žena

Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da na kardiovaskularno zdravlje žena može utjecati vrijeme konzumiranja obroka. Zaključili su da je unos većeg broja kalorija nakon 18 sati povezan s lošijim zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Kako piše Medical News Today, kasnije konzumiranje obroka utječe na debljanje i usporava metabolizam. Konzumiranje obroka ranije tijekom dana s druge strane može pridonijeti mršavljenju.

Ovo istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američke udruge za srce (AHA) u Philadelphiji, upućuje na to da konzumiranje veće količine hrane, odnosno kalorija u večernjim satima može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje žena.

Naučite 7 zlatnih pravila i formulu uz pomoć kojih ćete očuvati zdravlje srca

Sedam čimbenika rizika

Doktorica znanosti Nour Makarem, koja je glavna autorica studije, i njezini kolege godinu su dana pratili dijetetske navike 112 žena. Njihova prosječna dob iznosila je 33 godine. Istraživači su proučavali njihovo kardiovaskularno zdravlje na početku studije i godinu dana kasnije. Pritom su koristili program „Life’s Simple 7“ koji čini sedam promjenjivih čimbenika rizika što ih je postavio AHA.

Sudionicama istraživanja pratio se krvni tlak, kolesterol, šećer u krvi, tjelesna aktivnost, prehrana, tjelesna težina i njihove pušačke navike. Na temelju navedenih faktora izračunat je kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.

srce, prehrana, voće, povrće

Krenite već danas: Jednostavna formula za zdravo srce i život bez straha

Znanstveno je dokazano da se upravo promjenama životnih navika, odnosno smanjenjem rizičnih čimbenika smanjuje pojavnost srčanožilnih bolesti     U Hrvatskoj,...

SAZNAJTE VIŠE

Kasni večernji obroci utjecali su na zdravlje srca kod žena

Rezultati istraživanja pokazali su da su sudionice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju.

Kod onih ispitanica koje su veće količine hrane unosile kasnije, kardiovaskularni rizični faktori su se pogoršavali. Primijećen je porast krvnog tlaka, razine šećera u krvi, ali i tjelesne težine.

Zapravo je za svaki jedan posto porasta unosa kalorija nakon 18 sati u istoj mjeri opadao rezultat njihova kardiovaskularnog zdravlja.

„Ovi preliminarni rezultati ukazuju na to da osobe koje vode računa o vremenu i omjeru kalorija kada se govori o večernjim obrocima, pridonose smanjenju rizika od srčanih bolesti“, rekla je dr. Makarem, piše Medical News Today.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button