ADIVA Plus sadržaj - 28. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Zatvor (konstipacija) u trudnoći i kako si pomoći

Trudnoću prate razne tegobe; iako očekivane i uobičajene, to ih ne čini ugodnijima. Jedna od njih je zatvor, odnosno konstipacija

konstipacija u trudnoći-zatvor u trudnoći

Konstipacija ili zatvor u trudnoći je vrlo česta pojava. Trudnice tada mogu patiti od boli u trbuhu, tvrdih stolica, rijetkih i otežanih pražnjenja crijeva ili osjećaja nepotpunog pražnjenja.

Postavlja se pitanje: koliko često je uopće potrebno obavljati veliku nuždu, odnosno kada govorimo o zatvoru? Odgovor je poprilično individualan, tj. varira od osobe do osobe. U pravilu, normalna je defekacija u rasponu od tri puta dnevno do tri puta tjedno. Naravno, ako se učestalost promijeni naglo ili se jave neke popratne tegobe, tijekom trudnoće ili zbog nekog drugog razloga, preporučuje se posjetiti liječnika kako biste se uvjerili da je sve u redu.

Simptomi koji nas mogu prestrašiti tijekom trudnoće

Zašto se javlja zatvor u trudnoći?

Ovisno o tome u kojem se stadiju trudnoće javlja, zatvor u trudnoći može imati sljedeće uzroke:

 • Hormonske promjene. Razine hormona značajno se mijenjaju, pogotovo u ranoj trudnoći, što može dovesti i do usporavanja peristaltike crijeva – ritmičnih pokreta koji potiskuju sadržaj probavnog trakta. Zbog toga stolica u trudnoći može postati kruta i suha, što pak dovodi do zatvora i nelagode kod obavljanja nužde.
 • Pritisak bebe na crijeva. U kasnijim fazama trudnoće, zbog rasta bebe u maternici može doći do stvaranja pritiska na crijeva, pa je zato otežan normalan prolazak njihova sadržaja.
 • Prenatalni suplementi. Nekim se trudnicama prije planirane trudnoće preporučuje uzimanje prenatalnih suplemenata, poput vitamina i željeza. Željezo je bitan mineral, no u nekim slučajevima može uzrokovati tvrde stolice tamne boje te posljedičan zatvor u trudnoći.

Preporuke za ublažavanje tegoba

Obično je za ublažavanje zatvora i popratnih neugodnih simptoma dovoljno uvesti promjene u načinu prehrane i nekim jednostavnim svakodnevnim navikama:

 • Hrana bogata vlaknima. Trudnicama koje pate od zatvora se stoga preporučuje konzumacija voća, povrća, grahorica i žitarica cjelovitog zrna. Postoji i opcija uzimanja suplementa za nadomjestak vlakana, no svakako se posavjetujte s liječnikom prije njegova korištenja.
 • Unos tekućine. Za mekšanje stolice bitan je unos dovoljne količine vode, što znači oko dvije litre dnevno. Uz vodu, pomaže i pijenje prirodno zaslađenih sokova ili čajeva.
 • Redovita tjelesna aktivnost. Umjerena tjelovježba uvelike potpomaže peristaltiku crijeva. Ako ne možete vježbati tijekom trudnoće, čak i lagana šetnja može puno značiti.
 • Više manjih obroka. Korisno je obroke rasporediti tako da jedete više puta dnevno, ali manje količine hrane. Na taj se način probavni sustav manje opterećuje, a stolica u trudnoći postaje redovitija.
 • Prebiotici i probiotici. Probiotici su dobre bakterije ključne za zdravlje probavnog sustava, a prebiotici su ”hrana” za bakterije.

U slučaju da konstipacija u trudnoći ne prolazi ni nakon usvajanja ovih preporuka, postoji mogućnost korištenja laksativa, sredstava koja pospješuju pražnjenje crijeva. Jako je bitno da se prije toga savjetujete s liječnikom, odnosno da ih ne uzimate na svoju ruku jer neke vrste laksativa mogu uzrokovati kontrakcije maternice te se stoga trebaju izbjegavati u trudnoći. Radi se o tzv. stimulativnim laksativima koji potiču motoričku aktivnost probavnog sustava, a tu ubrajamo i ricinusovo ulje koje se često koristi kao prirodni preparat.

Druge dvije vrste laksativa uključuju volumne laksative i laksative omekšivače stolice. Oni se općenito smatraju sigurnima za korištenje u trudnoći jer djeluju tako da zadržavaju vodu u crijevima. Prirodni laksativi koji pripadaju ovoj kategoriju su šljive i smokve.

prehrana u trudnoći i kod dojenja

Vodič kroz pravilnu prehranu trudnica i dojilja 

Trudnice i dojilje jedu za dvoje, stoga pravilo koje kaže da se treba zdravo i uravnoteženo hraniti posebno dolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se svakako javiti liječniku?

Ako namjeravate uzimati dodatke prehrani, vitamine ili laksative, svakako se prije toga savjetujte s liječnikom.

Također, potražite pomoć ako imate neke od navedenih simptoma:

 • mučnina i povraćanje,
 • bol u trbuhu,
 • zatvor koji traje duže od dva tjedna,
 • krv u stolici.

Zatvor u trudnoći, iako neugodan, u najvećem broju slučajeva nije zabrinjavajuća pojava. Za ublažavanje tegoba obično je dovoljno uvođenje promjena u prehrani, a ako to ne pomaže, obratite se svom obiteljskom liječniku ili ginekologu za vrijeme redovnih kontrola tijekom vođenja trudnoće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button