Trudnoća i porod - 24. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, Poliklinika Fleur

Simptomi koji nas mogu prestrašiti tijekom trudnoće

Trudnoća ili „drugo stanje“ je vrijeme u kojem dolazi do razvoja ploda (djeteta) u tijelu buduće majke. Naizgled tako jednostavno objašnjenje krije u sebi bezbroj pitanja, zbunjenost, strahove, uzbuđenja, iščekivanje i neopisivo veselje

simptomi koji mogu prestrašiti-trudnoća

Tijelo buduće majke prolazi kroz brojne promjene koje zahvaćaju svaki sustav ljudskog bića, a sve u svrhu prilagodbe na nove uvjete i nove zadatke, a to su normalan i zdrav razvoj djeteta, kao i njegovo rođenje.

Svaka trudnoća posebna je i jedinstvena na svoj način te je ponekad, uslijed brojnih promjena koje se događaju, teško razlučiti što je to normalno i fiziološki, a koji su to simptomi koji nas plaše i zabrinjavaju jer mogu upućivati na patološke pojave i promjene.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Isto tako, svi mi drugačije reagiramo na promjene u tijelu i različito se nosimo s potencijalnim problemima.

Kad normalno postane nenormalno…

Ponekad se, zbog određenih bolesti ili poremećaja kod majke koja su poznata od ranije, trudnoća više nadzire i označava kao rizična kako bi joj se pristupilo s još više pažnje, a sve u svrhu što boljeg ishoda trudnoće.

S druge strane, imamo trudnoće koje su najnormalnije, ali se zbog prečeste pojave određenih simptoma ili njihove pojave u prevelikim količinama, majke jako zabrinu.

Vaginalni iscjedak

Jedan od takvih simptoma je vaginalni iscjedak. Većina žena primijetit će pojačani vaginalni iscjedak već u prvom tromjesečju trudnoće i to je potpuno normalno te upravo tako mora biti. Štoviše, ima i svoju funkciju. Žlijezde smještene na grliću maternice i okolnim stijenkama izlučuju bjelkastu tekućinu koja ispire bakterije i mrtve stanice iz ženina intimnog područja te se time sprječava nastanak raznih upala koje izazivaju svrbež, peckanje, bol i oticanje tog vrlo delikatnog područja.

No, količina izlučene sluzi, boja, konzistencija i miris mogu varirati od osobe do osobe, odnosno mogu upućivati i na neke probleme u vaginalnom području.

  • Bakterijska vaginoza. U vagini se nalaze tzv. „dobre bakterije” koje pridonose uravnoteženoj i zdravoj mikroflori te one „loše“ koje izazivaju razne upale. Tijekom trudnoće može doći do prekomjernog umnožavanja i nakupljanja većih količina bakterija u intimnom području, odnosno do poremećaja ravnoteže dobrih i loših bakterija u rodnici i oko grlića maternice, što može dovesti do infekcije zvane bakterijska vaginoza. Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati bjelkasto-sivkastim ili bjelkasto-zelenkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa ribe. Ako simptomi nisu prejaki, ovaj bakterijski disbalans može se uravnotežiti sam od sebe s jačanjem imuniteta, no kod izraženijih simptoma preporučuje se posjet ginekologu i liječenje. Bakterijska vaginoza se ne smatra spolno prenosivom bolešću, pa partnera nije potrebno liječiti.
  • Gljivična infekcija. Žućkasto-bijeli iscjedak najčešće označava gljivičnu infekciju. Zbog pojačanog lučenja progesterona i estrogena u organizmu tijekom trudnoće, vaginalno područje postaje vrlo plodno tlo za prekomjerno razmnožavanje gljivica, posebno Candide. Ako je u pitanju gljivična infekcija, osim žućkasto-bijelog mrvičastog iscjetka javljaju se i oticanje, lagana bolnost, crvenilo i svrbež vanjskih spolnih organa te neugoda tijekom spolnog odnosa. Zelenkasto-žućkasti grudasti iscjedak neugodnog mirisa može biti pokazatelj težeg oblika infekcije. Uz iscjedak, prisutna je bol u donjem abdomenu, a javljaju se i svrbež i peckanje. Moguće je da se radi o takozvanoj trihomonijazi i terapiju će trebati uzimati i partner iako on možda neće imati nekih posebnih simptoma.

Vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje za vrijeme trudnoće također može biti simptom koji nas može preplašiti.

  • Točkasto krvarenje ili sukrvica u vrlo ranoj fazi trudnoće normalna je pojava, najčešće uzrokovana implantacijskim krvarenjem. To krvarenje treba razlikovati od ostalih vaginalnih krvarenja koji za vrijeme trudnoće mogu biti znak da nešto nije u redu.
  • Krvarenje koje je drugačije od vaše normalne mjesečnice (jače ili slabije i obično tamnije), praćeno jakim, upornim bolom na jednoj strani trbuha, može biti znak izvanmaternične trudnoće.
  • Jako krvarenje, osobito ako se javi i uporan bol u leđima ili trbuhu, može biti povezano s potencijalnim ili stvarnim spontanim pobačajem.
  • U kasnijim fazama trudnoće krvarenje može biti znak placente previe – kad je posteljica vrlo blizu ušća maternice i pokriva ga djelomice ili potpuno. Kod rane je trudnoće nisko ležeća posteljica normalna pojava, ali kako trudnoća napreduje, a maternica raste, posteljica se u većini slučajeva pomiče prema gore. Rizik pojave predležeće posteljice viši je kod žena koje su imale različita oštećenja stijenke maternice u prethodnim trudnoćama, koje su rodile carskim rezom, imale operacije maternice ili pobačaje. Vjerojatnost pojave predležeće posteljice također može povisiti potreba za većom površinom posteljice zbog djetetove povećane potrebe za kisikom ili hranjivim tvarima – na primjer, kod višeplodne trudnoće.
  • U kasnijoj trudnoći pojava vaginalnog krvarenja može se javiti zbog infekcije s prijetećim prijevremenim porodom.

Međutim, pojava sukrvice neposredno nakon pregleda ne mora vas brinuti jer je vjerojatno vezana za oštećenje nježnih kapilara grla maternice za vrijeme manualnog pregleda.

Svrbež kože

Tijekom trudnoće koža je jako rastegnuta, posebice na području trbuha, pa to može uzrokovati svrbež. Ponekad svrbež može biti i pokazatelj ozbiljnijeg problema.

Jak svrbež, posebice dlanova i stopala, može biti simptom trudničke kolestaze. Kolestaza je smanjenje ili zastoj protoka žuči; u trudnoći se smatra da nastaje zbog hormonskih promjena. Ubrzo nakon porođaja svi simptomi se povlače, većinom bez ikakvih posljedica, no opasnost je za dijete i zato se ovo stanje za vrijeme trudnoće mora posebno nadzirati.

Nedostatak magnezija

Uobičajeno je imati teškoće sa spavanjem, no ako ih prate glavobolje, umor ili smanjenje koncentracije, to može biti pokazatelj nedostatka magnezija. Redovito uzimanje magnezija smanjit će te simptome ili potpuno ih riješiti.

Tahikardija

Pojačano lupanje srca (tahikardija) kod trudnica je relativno uobičajena pojava u kasnijoj trudnoći (iza 30. tjedna) jer zbog povećanog volumena krvi, proširenih vena i povećane maternice srce pojačano radi. To se manifestira povećanjem pulsa i do 20 o/min.

Međutim, kod pojave tahikardije, osobito u ranijoj trudnoći, treba isključiti anemiju i probleme sa štitnjačom koji se mogu pogoršati u trudnoći, pa se treba uvijek kod takvih stanja posavjetovati sa svojim ginekologom.

Stezanja i probadanja u trbuhu

Povremena stezanja i probadanja u trbuhu su uobičajena i mogu početi sredinom drugog tromjesečja. Žene ovo osjećaju na različite načine, ali najčešće pojavu opisuju kao stezanje u trbuhu ili maternici. Nekada je izraženije pri hodanju ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti.

sto nam otkriva plodna voda

Praćenje trudnoće: što nam otkriva plodna voda?

Ginekolozi često određuju količinu plodne vode i njezin sastav s ciljem određivanja zdravlja fetusa te praćenja tijeka trudnoće.

SAZNAJTE VIŠE

No, ako ovakva probadanja postaju redovita i jača prije 36. tjedna trudnoće, dobro je posjetiti liječnika koji će utvrditi je li doista riječ o preuranjenim trudovima.

Pokreti bebe

Obično se između 20. i 24. tjedna trudnoće po prvi put počinju osjećati fetalni pokreti. To je uglavnom individualno, a isto tako postoje i individualna odstupanja u načinu doživljaja fetalnih pokreta od strane buduće majke tijekom cijele trudnoće.

Nakon uočavanja prvih fetalnih pokreta koji su u početku slabi, nalik na migoljenje (ribice), slijedi razdoblje tijekom kojeg će fetalni pokreti biti sve češći i jači. Potom će na samom kraju trudnoće pokreti postati rjeđi, polaganiji i mirniji, takozvani obrazac fine motorike, i zbog toga se ne treba zabrinuti. No, ako dođe do potpunog prestanka ili značajnog usporavanja pokreta djeteta nakon 21. tjedna trudnoće, a da nisu u pitanju posljednji tjedni trudnoće, može značiti da je dijete u opasnosti i nužna je daljnja obrada.

Izvor: Poliklinika Fleur

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button