Žensko zdravlje - 16. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

„Terapijski“ grudnjaci koji popravljaju vaše držanje tijela

Grudnjaci za održavanje pravilne posture još nisu osvojili domaće tržište, pa se tako uglavnom kupuju online. No, u drugim zemljama imaju sve više poklonika (točnije, poklonica)

grudnjaci pravilno drzanje tijela

Liječnici, posebice ortopedi i fizijatri, već desetljećima upozoravaju na važnost održavanja pravilne posture, odnosno pravilnog držanja tijela, a posebice otkako je društvo zasjelo pred televizore i računala. Bolovi u leđima postali su toliko uobičajeni da je gotovo čudno ako ih nemaš. No pravilno držanje ponekad predstavlja pravi izazov.

Posljednjih su godina plasirani na tržište grudnjaci s misijom za koje se tvrdi da mogu pomoći u ispravljanju loše posture, odnosno u održavanju dobrog držanja. Jesu li doista učinkoviti i, ako jesu, kako odabrati onaj koji je za vas najbolji? Na to su pitanje ponudili odgovor na portalu Forbes.

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Što je grudnjak za pravilnu posturu

Grudnjak za pravilnu posturu (eng. posture bra) dizajniran je tako da sadrži posebnu potporu za leđa. Iako vam ne može garantirati savršeno držanje koje ipak ovisi isključivo o vama i vašem tijelu, pomoći će vam da nježno potegnete ramena unatrag te vas tako potaknuti da se držite uspravno.

Kao i obični grudnjaci, oni imaju naramenice i čašice, kopče bilo sprijeda ili straga, neki su dizajnirani s ugrađenom žicom, a neki bez. Dolaze u raznim veličinama, bojama i uzorcima, pa čak ima i onih „vrućih“ s čipkom.

Dakle, ono što razlikuje grudnjake za pravilnu posturu od običnih grudnjaka jest potpora za gornji dio leđa i ramena. „Grudnjaci za pravilnu posturu imaju široka leđa s ukrštenim elastičnim trakama (ušivenim u materijal) kako bi pomogli povući ramena unatrag i uvući lopatice”, rekla je Karen Erickson, glasnogovornica Američke udruge za kiropraktiku (American Chiropractic Association, ACA). „Pogrbite li se prema naprijed dok nosite ovaj grudnjak, elastika će vas povući, podsjećajući vas da ponovno zauzmete uspravno držanje”.

Učinkovitost „terapijskih“ grudnjaka

Glavna prednost grudnjaka za pravilno držanje jest njegova sposobnost da povuče ramena unatrag, odnosno smanjuje mogućnost pogrbljenog položaja.

Jedna mala studija iz 2020. u kojoj su promatrane 24 žene koje su tri mjeseca nosile ili običan grudnjak ili grudnjak za pravilnu posturu, pokazala je da su žene koje su nosile grudnjake za ispravljanje držanja imale poboljšanje od šest stupnjeva u retrakciji lopatica (sposobnost mišića koji podupiru lopatice da ih približe kralježnici) te smanjeno gibanje grudi tijekom hodanja za 17%.

Iako istraživanje nije pokazalo drastičan napredak vezan uz korištenje grudnjaka za pravilno držanje, pokazalo je da je dovoljno težine (grudi) uklonjeno s vrata, ramena i leđa kako bi se ženama kojima je to bilo potrebno pružilo olakšanje bola i popravilo držanje.

No, grudnjaci za pravilnu posturu mogu biti podjednako učinkoviti za žene s velikim i malim grudima. Dok neke žene osjećaju bolove u vratu, ramenima i leđima zbog velikih grudi, gotovo sve se moraju boriti s lošim držanjem koje je rezultat modernog načina života. Stalno pogrbljivanje prema naprijed zbog rada na računalu, kuhanja, nošenja i drugih zadataka, narušava posturu, kaže Erickson.

Bez obzira na to koliko dobro drži i podupire, grudnjak za pravilno držanje nije čudotvoran. „Grudnjak ne može zamijeniti dobru tjelesnu kondiciju, a njegovo nošenje neće popraviti loše držanje samo po sebi”, naglasila je liječnica Alice Chen, fizijatrica u bolnici za specijalnu kirurgiju u Connecticutu. „Ono što grudnjaci za korekciju držanja mogu učiniti jest pokušati vas „nagovoriti“ na pravilnije držanje, što bi značilo da su vaše uši iznad ramena, a ramena iznad bokova“.

To nije sportski grudnjak

Iako postoje neke sličnosti između grudnjaka za pravilno držanje i sportskih grudnjaka, a koje se uglavnom odnose na vrstu materijala, sportski grudnjak namijenjen je smanjenju gibanja grudi tijekom vježbanja, a ne ispravljanju vašeg držanja.

Oni obično imaju dobru stražnju [leđnu] potporu, ali njihov je glavni cilj pružiti potporu sprijeda, objasnila je Erickson.

Što uzeti u obzir pri kupovini

Kada je riječ o kupovanju grudnjaka za pravilnu posturu, prvo pravilo je isto kao i kada se kupuje bilo koji drugi grudnjak – saznajte svoju veličinu. Niti jedan grudnjak neće vam biti dobar ako vam nije po mjeri. U određivanju veličine mogu vam pomoći prodavači u trgovini donjim rubljem gdje možete  isprobati i više modela. Ako ste pak skloni kupovanju putem interneta, pažljivo pročitajte recenzije grudnjaka te upute proizvođača o veličinama.

Da biste pronašli najbolji grudnjak za pravilnu posturu, razmotrite sljedeće:

  • Potpora – grudnjak s odgovarajućom potporom trebao bi podići vaše grudi tako da ako povučete zamišljenu vodoravnu liniju od bradavice do ruke, linija bi presijecala vašu nadlakticu točno na pola puta između vašeg lakta i ramena.
  • Dizajn čašice – potražite čašice koje pokrivaju i podižu grudi te sa širokom trakom ispod čašica za dodatnu potporu.
  • Žica – hoće li vaš grudnjak imati ugrađenu žicu ili neće, pitanje je vašeg izbora, odnosno kakve grudnjake volite. Imali žicu ili ne, ovi grudnjaci pružaju odgovarajuću potporu ako vam veličinom odgovaraju.
  • Dizajn na leđima – ukrštene trake trebaju biti ušivene na stražnjoj strani, nigdje drugdje. Također, trebale bi biti smještene relativno visoko, bliže vratu, slično majicama bez rukava.
  • Naramenice – podesive naramenice uobičajeno pomažu u boljoj prilagodbi grudnjaka, ali takve naramenice nisu standard kod grudnjaka za pravilnu posturu. Također, svakako potražite grudnjake sa širokim, obloženim naramenicama koje će vam pomoći u rasterećivanju ramena.
bolovi u ledima

10 najčešćih zdravstvenih tegoba s kralježnicom

Bolovi u leđima su ozbiljan problem koji može dugo stvarati tegobe te tako značajno smanjiti kvalitetu života

SAZNAJTE VIŠE
  • Kopčanje – grudnjaci s prednjim kopčanjem prikladna su i udobna opcija ako imate bolove u ramenu ili tegobe s opsegom pokreta zbog kojih vam je teško dohvatiti kopče na leđima. No, možda je važnije od toga kopča li se grudnjak sprijeda ili straga, broj kukica na kopči – čim više je kukica, grudnjak pruža veću potporu. Žene s većim grudima trebale bi birati grudnjake s najmanje tri kukice.
  • Dodatne mogućnosti – zbog elastičnih materijala nekih grudnjaka za pravilnu posturu ženama može biti vruće. U tom slučaju posegnite za onima od prozračnijih materijala ili dizajna koji pokriva manju površinu kože, s više izreza.
  • Ako vas zanima i korekcija trbuha, kao i potpora koja ide dublje niz leđa od tradicionalnog grudnjaka za pravilno držanje, razmislite o isprobavanju grudnjaka u stilu parangala, koji pomalo nalikuje korzetu.
  • Trošak – cijene ovih grudnjaka se razlikuju, pa se tako kreću u rasponu od otprilike 65 kuna do 330 kuna (10 do 50 USD) pri čemu ćete izabrati onaj koji vam cjenovno najviše odgovara.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button