Žensko zdravlje - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Stara i prokušana prijateljica žena: medvjetka

Medvjetka je poznati antiseptik mokraćnih putova, no da bi doista bila učinkovita, moramo znati kako ovu biljku koristiti, stoga je korisno svakako poslušati savjet ljekarnika

Medvjetka je stoljetna prijateljica žena

Već više od 200 godina medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi (L.) spreng., Ericaceae) primjenjuje se u liječenju mjehura i bubrega. Ova biljka raste u obliku puzećeg grma s vrlo razvijenom stabljikom, ima kožaste, vazdazelene listove.Cvjetovi su u obliku grozdova s bijelim laticama, a plod je crvena i okrugla bobica.

U našem podneblju raste u planinskom području, u svijetlim, suhim, borovim šumama. Danas je možemo naći kao samostalni pripravak ili kao sastavnicu mnogih uroloških čajeva, ali i u obliku tableta za pomoć kod uroinfekcija. U ljekovite svrhe, prema europskoj regulativi, koriste se listovi medvjetke. Na tržištu se mogu pronaći i pripravci u obliku kapsula i instant-čajeva koji su standardizirani.

 Danas medvjetku možemo naći kao samostalni pripravak ili kao sastavnicu mnogih uroloških čajeva, ali i u obliku tableta za pomoć kod uroinfekcija

Medvjetka sadrži flavonoide, iridoide, kvinone, tanine, terpenoide, kiseline, alantoin, smole, tragove eteričnog ulja i voskove. Glavne sastavnice medvjetke su arbutin i metilarbutin (6 – 10 %). Oni imaju učinak samo u lužnatom urinu, u kojemu se razgrađuju na aktivne komponente koje imaju snažno antibakterijsko djelovanje. Zbog toga je uz čaj potrebno koristiti tvari koje alkaliziraju mokraću (soda bikarbona, povrće i slično). Kod blažih poteškoća preparate medvjetke možemo koristiti sami, a za veće tegobe potreban je savjet i mišljenje liječnika.

Odobrena kao lijek

Medvjetka sadrži i treslovine koje mogu biti uzrok raznim nuspojavama, kao što su nadraženi želudac ili povraćanje, iako je ta nuspojava rijetka kod pravilne primjene čaja. Kod osjetljivih ljudi za isti problem možemo koristiti preparate brusnice. Vrlo važan sastojak čaja su i flavonoidi koji zbog svog protuupalnog djelovanja pridonose učinku biljke.

Medvjetka je službeno odobrena kao biljni lijek za urinarne infekcije. Uva-ursi poznat je antiseptik mokraćnih putova koji na tržištu dolazi samostalno ili u kombinaciji s drugim biljnim vrstama kao urološki čaj i kao samostalna biljka poznatija kao Uvin čaj.

Najčešće se primjenjuje kao čaj koji se priprema tako što se 4 – 5 grama (ili jedna vrećica) prelije sa 2 – 3 dcl vrele vode, ostavi 15-ak minuta i procijedi. Važno je napomenuti da se čaj priprema svjež te se pije 3 – 4 puta dnevno.

Najveći problem u fitoterapiji općenito je uzimanje preniskih doza, a tako je i kod korištenja ove biljke. Pri kupnji ovih preparata potrebno je posavjetovati se s ljekarnikom koji će vam preporučiti standardizirani pripravak (400 – 800 mg arbutina na dan, što mora pisati na samom preparatu). Također, ljekarnik će vas uputiti na pravilnu primjenu infuza lista medvjetke te dozu koju je potrebno piti dnevno, a da ne dođe do neželjenog djelovanja.

Pri kupnji ovih preparata potrebno je posavjetovati se s ljekarnikom koji će vam preporučiti standardizirani pripravak

Problem je to što je taj čaj dostupan i po supermarketima pa se koristi bez savjeta ljekarnika, i to najčešće pogrešno, dugotrajno i u niskim, nedjelotvornim dozama.

Važno je znati

  • Tijekom korištenja preparata od medvjetke potrebno je izbjegavati tvari koje zakiseljuju mokraću: vitamin C, gazirana pića, limun, naranče, slatku hranu…
  • Preporuka je da se ne koristiti dulje od sedam do najviše 15 dana. Djeci mlađoj od 12 godina i trudnicama preparati medvjetke nisu pogodni za korištenje.
  • Koristi li se vitamin C zajedno s preparatima medvjetke, preporuka je da se koristi u manjim dozama od 500 mg na dan.
  • Ako vam je potrebno nešto za jačanje imuniteta uz liječenje medvjetkom, preporuka je uzeti preparate Echinaceae.
  • Vrlo česta preporuka da treba piti dvije litre tekućine dnevno nije točna ako koristite preparate medvjetke u terapiji jer previše tekućine razrjeđuje urin pa se time razrjeđuju i aktivne tvari koje djeluju na bakterije.
  • Kada koristimo medvjetku, ne preporučuje se uzimanje preparata od brusnice jer može doći do poništavanja djelovanja medvjetke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button