Žensko zdravlje - 14. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Održana 18. konferencija Mreže slijepih žena u sklopu projekta „U ringu života“

U sklopu projekta „U ringu života“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih od 5. do 10. srpnja u Premanturi pokraj Pule je održan edukacijsko - rehabilitacijski trening žena s oštećenjem vida.

U ringu zivota_slijepe osobe_hrvatski savez slijepih

Susret je održan u nedavno obnovljenom edukacijsko – rehabilitacijskom kampu „ERKS“, potpuno prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama.

Put preko prepreka

Žene s oštećenjem vida svakodnevno se susreću s brojnim preprekama i predrasudama, a da bi savladale osjećaj nejednakosti i da bi svoje potencijale u potpunosti razvijale i iskoristile, potrebno je stjecati samopouzdanje i jačati svoj identitet. Ovakvi su edukativni susreti  koncipirani tako da osnažuju i potiču žene s oštećenjem  vida da postanu proaktivne i punopravne članice društva.

S ciljem podizanja samopouzdanja te stvaranja novih vrijednih ideja i inicijativa za daljnje djelovanje slijepih žena na svim područjima, za polaznice kampa su tijekom petodnevnog boravka bile organizirane brojne aktivnosti i radionice pod stručnim vodstvom – od tjelovježbe, kreativnih radionica, razgovora o funkcioniranju udruga civilnog društva do savjeta o njezi tijela i modne revije.

„U ringu života“

Trogodišnji program „U ringu života“ pokrenuo je Hrvatski savez slijepih s misijom povećanja socijalne uključenosti i smanjenjem potrebe za institucionalizacijom osoba s oštećenjem vida, a sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Konferencija Mreže slijepih žena jedna je od brojnih aktivnosti u sklopu ovog programa koji osigurava konkretnu podršku i razmjenu iskustava žena s oštećenjem vida.

Duga tradicija

Nacionalna krovna organizacija Hrvatski savez slijepih članica je Europske unije slijepih i  Svjetske unije  slijepih, a u lipnju ove godine obilježila je 75 godina djelovanja. Promovirajući osnivačko geslo „Sami slijepi za slijepe“ odnosno „O nama uvijek s nama“, već dugi niz godina prepoznaje i podržava aktivno participiranje  žena u kreiranju misije i vizije Hrvatskog saveza slijepih i njegovih temeljnih udruga Članica, kroz rad Povjerenstva za žene kao savjetodavnog tijela  odnosno razvijanja Mreže slijepih žena u lokalnim zajednicama.

MovieReading mobilna aplikacija

Filmski sadržaj napokon dostupan osobama s oštećenjem vida

MovieReading inovativna je mobilna aplikacija koja osigurava pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja osobama s oštećenjem vida

SAZNAJTE VIŠE

I ove godine slijepe žene potvrdile su svoje kvalitete, svoje talente, kreativnost, snagu i optimizam, iskazujući nove prijedloge, ideje i  inicijative za bolju budućnost. Hvala im na tome.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button