Zanimljivosti i savjeti - 25. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Filmski sadržaj napokon dostupan osobama s oštećenjem vida

MovieReading inovativna je mobilna aplikacija koja osigurava pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja odraslim osobama i djeci s oštećenjem vida

MovieReading mobilna aplikacija

U svijetu postoje milijuni ljudi s oštećenjima vida koji nisu uključeni u iskustvo «zajedničkog» gledanja filmova. Odrasle osobe s oštećenjem vida kao i slijepa i slabovidna djeca i mladi, imaju jednako pravo na dostupnost kulturnih sadržaja i slobodu umjetničkog i medijskog izražavanja kao videće osobe. Osim što im omogućava usvajanje novih znanja i kvalitetno provedeno slobodno vrijeme, audiovizualni sadržaj izvor je informacija te pruža mogućnost učenja, a jednako važno i zabave.

U Hrvatskoj ne postoji nacionalna strategija prilagodbe audiovizualnog sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima. Hrvatski kino prikazivači  i televizije u svom redovnom programu rijetko nude pristupačne AV sadržaje, prilagođene odraslim osobama s oštećenjem vida kao i slijepoj i slabovidnoj djeci. Dok u  Europi mnoge  zemlje to već dugo rade.

Nove tehnologije otvaraju mogućnost inkluzije u kulturi i širenje publike

Inkluzivnost u ovoj grani kulture i umjetnosti otvara mogućnost za širenje publike i produbljivanje znanja o kulturi i umjetnosti te ujedno i za jačanje kapaciteta zajednice.

Dosadašnja praksa slušanja audiodeskripcija je zastarjela – gledanje filmova u kinima putem slušalica i odašiljača za simultani prijevod. Tehnologija se svakim danom razvija te je stoga danas prijeko potrebno imati aplikaciju koja osobi s oštećenjem vida osigurava učitavanje i preuzimanje audiodeskripcije, dostupnost audiovizualnog sadržaja, mogućnost odabira filma te samostalnost korištenja audiovizualnog sadržaja i gledanja. 

Aplikacija MovieReading prilagođena je hrvatskom tržištu

Pari Pikule i Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom predstavljaju mobilnu aplikaciju MovieReading prilagođenu hrvatskom tržištu koja koristi inovativne tehnologije i inovativan pristup dostupnim AV sadržajima za osobe s oštećenjem vida te tako osigurava inkluziju.

Aplikacija MovieReading sadrži audiodeskripcije odabranih filmova, a radi po sistemu prepoznavanja odnosno sinkronizacije audiodeskripcija s odabranim filmom. Dakle, omogućuje slušanje opisnih scena – audiodeskripcija  pristupačnog filma, serije ili audiovizualnog sadržaja koji se prikazuje na bilo kojoj platformi; u kinu, na televizoru ili online. Potreban je samo pametni uređaj i slušalice te publika može samostalno uživati u filmskim čarima. Korištenje MovieReading aplikacije je besplatno za korisnike.

Edukativne radionice u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu

U sklopu projekta organizirane su i edukativne radionice u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu kao stručno osposobljavanje korisnika koji su ciljana skupina, kako bi im pružili sve informacije te olakšali pristup i dostupnost kulturnih sadržaja putem aplikacije.

Ovaj projekt je realizirala udruga Pari Pikule koja se bavi promicanjem kulture, filma i umjetnosti te kroz aktivnosti organizacije filmskih festivala, kreiranja filmskih programa i kinodistribucije kontinuirano radi na razvoju publika i dostupnosti audiovizualnih djela.

aplikacije za zdravlje aplikacije fizicko zdravlje zdravlje tehnologija

Bolje mentalno i fizičko zdravlje: Mogu li nam aplikacije u tome pomoći

Tehnologija je svuda oko nas. A brojne aplikacije za zdravlje možemo pametno iskoristiti za svoje bolje psihičko i fizičko...

SAZNAJTE VIŠE

Partner u projektu je Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, a suradničke organizacije su: Universal multimedia access,  Hrvatski savez slijepih, Pučko otvoreno učilište Varaždin, Art-kino Croatia, Kino mreža i Blitz-Cinestar. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button