Koronavirus - 24. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kultura iz naslonjača: Što sve možete pratiti online dok ste u izolaciji

Kvalitetno provedite vrijeme u udobnosti vašeg doma gledajući odlične filmove, kazališne predstave, muzejske zbirke... donosimo vam mali vodič kroz kulturu u doba koronavirusa

filmovi kazalisne predstave muzeji kultura online

Sad ili nikad! Brojne predstave, filmovi, opere, romani koje ste željeli vidjeti, čuti ili pročitati sada su dostupni na ekranu vašeg kompjutera. Poznati svjetski i domaći muzeji, kina, kazališta, operne kuće, knjižnice pa čak i zoološki vrtovi otvorili su svoja virtualna vrata kako bi nam dane u izolaciji ispunili kvalitetnim kulturnim sadržajima. Donosimo vam naš izbor.

Život u zatvorenom prostoru: Kako sjedilački način života utječe na našu psihu

Online predstave za ljubitelje kazališta i opere

„Kerempuh dolazi k tebi“

Satiričko kazalište Kerempuh pod sloganom „Ostani doma – Kerempuh dolazi k tebi“ omogućio je online prikazivanje svojih aktualnih predstava. Nakon velikog uspjeha komada „Traži se novi suprug“ Mire Gavrana, ciklus nastavlja višestruko nagrađivana predstava „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića i Ante Tomiča u režiji Vinka Brešana. Predstavu možete besplatno pogledati od subote, 18. travnja u 20:00 sati na portalu Jutarnjeg lista te od nedjelje 19.4. na YouTube kanalu Kerempuha. Više o Kerempuhovom online programu na https://kazalistekerempuh.hr/krece-ciklus-kerempuhovih-online-predstava/

filmovi kazalisne predstave muzeji kultura online kerempuh

„Kazalište u vašim domovima“ zagrebačkog HNK

Oduvijek ste željeli pogledati „Ciganina, ali najljepšeg“, „Labuđe jezero“ ili „Peer Gynta“, ali vam obaveze nisu dopuštale? HNK ima lijepu vijest za vas. Te i mnoge druge predstave, baleti i opere ove kazališne kuće dostupni su vam na njihovom YouTube kanalu u sklopu programa „Kazalište u vašim domovima“. Ugodno se smjestite u vaš naslonjač i kliknite na njihov YouTube kanal.

Teatarska zabava uz Alana Forda i ZKM

Uvijek inovativno i svježe Zagrebačko kazalište mladih časti ljubitelje teatra izborom svojih najboljih predstava na njhovom YouTube kanalu. Od kazališnih poslastica izdvajamo sljedeće naslove: „Alan Ford“, „Zagrebački pentagram“, „Kako smo preživjele“, „Črna mati zemla“, „Hinkemann“. Sve su predstave dostupne na njihovom YouTube kanalu.

Metropolitan opera – za istinske operne gurmane

Možda i najslavnija svjetska operna kuća Metropolitan opera omogućila je gledanje svojih slavnih opera online. Raskošno postavljene opere „Madama Butterfly“, „Rusalka“, „Tosca“, „La Traviata“ dostupne su putem „Nightly Opera Stream“ njihova streaming servisa. Kliknite na njihovu službenu stranicu https://www.metopera.org/ i uživajte u neponovljivom glazbenom doživljaju kojem su do sada mogli prisustvovati samo povlašteni slojevi.

filmovi kazalisne predstave muzeji kultura online Metropolitan

#ostanitedoma uz vrhunski kino doživljaj

Platforma Kino Europa online

Osmog travnja, točno na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa, pokrenuta je platforma Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunardonog autorskog filma. Biseri svjetskog art filma sada su dostupni filmofilima za cijenu od petnaestak kuna koliko košta online iznajmljivanje pojedinog filma. U ponudi je pedesetak filmova među kojima se svakako isplati pogledati naslove kao što su „Ovnovi“, „Neruda“, „Halla ide u rat“, „Moj život kao Tikvica“, a od regionalnih filmova za svaku je preporuku naslov „Krugovi“ beogradskog redatelja Srđana Golubovića.

Hrpa dobrih dokumentaraca na platformi Restart

Zagrebački Restart na web adresi volimdokumentarce.net solidarno se pridružio nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja te je otvorio bogatu online doku-riznicu s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu. U ponudi su proslavljeni dokumentarac „Medena zemlja“, „Dobri Amerikanac“, „Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom“ i brojni drugi.

Virtualne šetnje po najboljim muzejima

Digitalizirane publikacije Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

Hrvatski muzej naivne umjetnosti publici predtavlja najznačajnije digitalne kataloške publikacije iz vlastitog bogatog fundusa. Riječ je o informativnom, sažetom i konciznom vodstvu po stalnom postavu HMNU-a, u kojem se čitatelje upoznaje s osnovnim povijesnim činjenicama povezanim s naivnom umjetnošću i s HMNU-om, pojašnjavaju se razni stručni termini (npr. naiva, Hlebinska škola,) te se podastiru najvažnije informacije o umjetnicima čija djela su izložena u HMNU-u.

Nakon što se informirate o najboljim djelima domaće naive moći ćete impresionirati vaše ukućane enciklopedijskim znanjem ovog područja.

Uronite u hrvatsku naivu na ovom linku.

Egipatska zbirka umjetnina i Michelangelova djela slavnog muzeja Louvre

Za ovaj užitak trebat ćete samo jednu sitnicu: učitati Macromedia Flash Player. Nakon toga shvatit ćete da Louvre nije samo jedan od najvećih muzeja na svijetu, nego je i neizostavna adresa za sve ljubitelje likovne umjetnosti. Louvre u svojoj virtualnoj turi nudi besplatne online ture pa tako možete vidjeti sve najvažnije umjetnine, od egipatske zbirke do najvrednijih Michelangelovih djela. Muzej možete razgledati u svih 360 stupnjeva te klikom na pojedine predmete dobiti više informacija. Neka Lovure postane vaša ljubav klikom na ovu poveznicu.

filmovi kazalisne predstave muzeji kultura online louvre

Otkrijte astronauta u sebi uz obilazak NASA-inog muzeja

Houstone, korona više nije problem! Američka svemirksa agencija NASA nudi vam virtualnu turu po najpoznatijem muzeju na svijetu posvećenom svemirskim istraživanjima. Klikom na NASA-inu stranicu nudi vam se besplatno online razgledavanje svemirskog centra u Houstonu, pri čemu će vaš virtualni vodič biti mudri animirani robot imena Audima. Na stranici možete proći i kroz sve najznačajnije trenutke misije Appolo 13 te osjetiti uzbuđenje pravog svemirksog istraživača.

Splitski zoološki vrt je hit na Facebooku

Uvijek duhoviti i zabavni, ljudi iza Facebook stranice Splitskog zoološkog vrta pozivaju vas na svakodnevne virtualne posjete njihovim životinjama. A sve pod urnebesno smiješnim geslom: „Ako nisi magarac #ostanidoma.“ Kliknite na ovu poveznicu i pogledjte kako se zaposlenici vrta druže s magarcima, kozama, kokicama i drugim životinjama.

Knjige u elektroničkom izdanju dostupne online

Internetska stranica „Besplatne elektroničke knjige“

Ako do sada niste čuli za stranicu Besplatne elektroničke knjige, pravi je trenutak da ih upoznate. Stranica postoji godinama, a u svome bogatom fundusu besplatnih e-knjiga nude i takva imena kao što su Noam Chomsky, Henry David Thoreau, Ana Ahmatova, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Daša Drndić.
Online posudbe omogućile su i neke domaće knjižnice kao što su:

  • Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac koja nudi uslugu posudbe e-knjige putem aplikacije ZakiBook te virtualnu izložbu povijesnog pregleda zgrada knjižnice pod nazivom “Sve naše zgrade”, a dostupna je na poveznici
  • Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online putem, kako bi članovi kojima je istekla članarina ili pak oni koji tek žele postati članovi, mogli koristiti uslugu e-knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.rijeka.hr/upis-obnova-clanstva-u-gradskoj-knjiznici-rijeka-online-putem
  • Kulturna ustanova Goethe-Institut Kroatien, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. Prijava u E-knjižnicu moguća je na ovoj poveznici
Vatikanski muzeji Uskrs karantena virtualna turneja

Duhovno uzdizanje unatoč koroni: Virtualna turneja Vatikanskim muzejima

Karantena te produženi vikend za Uskrs odlična su prilika da u miru svojega doma pogledate slavna umjetnička djela koja...

SAZNAJTE VIŠE

No to nije sve!

Ukoliko vam ove preporuke nisu dovoljne, predlažemo vam da posjetite stranicu koronavirus.hr. Na njoj ćete pronaći iscrpan popis online kultrunih sadržaja koji se nude u našoj zemlji. Popis je stvarno velik i uključuje brojne naše županije, gradove i kulturne institucije.

Bogati kulturni vodič internetske stranice koronavirus.hr pogledajte ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button