Žensko zdravlje - 18. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski dan mimoza: Rak vrata maternice može se prevenirati

Rak vrata maternice važan je zdravstveni problem o kojem ne treba šutjeti, stoga se treće subote u siječnju obilježava Hrvatski dan mimoza koji nastoji podići svijest javnosti o važnosti preventivnih pregleda

Hrvatski dan mimoza upozorava javnost na rak vrata maternice

13. Hrvatski dan mimoza obilježava se 18. siječnja, a označava nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Tradicionalno se obilježava treće subote u siječnju.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Kako piše HZJZ, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik. Naime, u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om. On se prenosi spolnim putem.

Pregled je najbolja prevencija – otkrijte pravovremeno HPV infekciju

Rak vrata maternice može se prevenirati

Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija. Potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka. Tijekom tog razdoblja imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Zašto baš mimoza?

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze? Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. Također, samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost. Njih bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Zašto biser mudrosti? Biser mudrosti, („pearl of wisdom“) simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju. Također označava važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice. Biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (od 20. do 26. siječnja).

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak u žena

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina ( iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika). Prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studiji o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63%. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

rak vrata maternice infekcija HPV virusom

Odgovorno spolno ponašanje ključno je u prevenciji raka vrata maternice

Rak vrata maternice je zloćudna bolest, a infekcija HPV virusom igra glavnu ulogu u razvoju raka grlića maternice

SAZNAJTE VIŠE

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice. U pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji  za žene u dobi od 20 do 64 godine.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnoga Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine.

U 2020. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

Važne preporuke HZJZ-a za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

  • Educirajte se o svome zdravlju
  • Zaštitite svoje spolno zdravlje
  • Cijepite se protiv HPV-a
  • Za žene: odlazite redovito na ginekološke preglede
  • Jedite što više voća i povrća
  • Redovito se bavite tjelovježbom
  • Ne pušite i ne konzumirajte alkohol

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button