Zanimljivosti i savjeti - 25. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U Zagrebu raste broj oboljelih od ospica, u Puli se pojavio svrab

Nakon što su u Zagrebu zabilježeni slučajevi ospica, u Puli se pojavio svrab

ospice i svrab u Hrvatskoj

Posljednjih nekoliko tjedana bilježi se sve više slučajeva ospica u Hrvatskoj, a osobito u glavnome gradu Zagrebu. Do sada je registrirano 10 slučajeva ospica u Zagrebu, a kod oboljelih nije bilo ozbiljnijih komplikacija, izvijestili su iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Kako piše RTL, na kojemu su također zabilježena dva slučaja ospica, građane se poziva da se cijepe ako to već nisu učinili, a osobito se ti preporučuje djeci.

Svrab u Puli

A dok u Zagrebu vladaju ospice, u Puli se pojavio svrab. Naime, svrabom, koji se pojavio na Odjelu interne medicine u pulskoj Općoj bolnici, dosad se zarazilo 13 osoba.

„Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata“, rekao je dr. Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice, za Jutarnji. Neslužbeno se navodi da je izvor ove kožne bolesti najvjerojatnije pacijent koji je ležao na odjelu.

Ospice u Zagrebu: Oboljelo sedmero ljudi, šestero ih nije cijepljeno

Ospice su u Zagrebu – sedmero oboljelih od ospica primljeno je u zagrebačku kliniku „Dr. Fran Mihaljević“ s karakterističnim...

SAZNAJTE VIŠE

Uvedene protuepidemijske mjere

U bolnici su uvedene protuepidemijske mjere, poput ograničenja posjeta na svim odjelima bolnice. Samo jedna osoba može posjetiti pojedinog pacijenta te pritom mora nositi kapu, masku, mantil i rukavice. Sve zaražene osobe su u izolaciji, a prostorije se čiste i dezinficiraju.

Radi se o izuzetno zaraznom obliku svraba. Svrab je inače kožna zarazna bolest čiji je uzročnik grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i crvenkastim promjenama na koži.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama