Zanimljivosti i savjeti - 19. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ospice u Zagrebu: Oboljelo sedmero ljudi, šestero ih nije cijepljeno

Ospice su u Zagrebu – sedmero oboljelih od ospica primljeno je u zagrebačku kliniku „Dr. Fran Mihaljević“ s karakterističnim simptomima

ospice stigle u Zagreb_prepoznati simptomi kod sedmero zaraženih

U posljednjih četrnaest dana u Zagrebu je sedmero ljudi oboljelo od ospica. Oni su primljeni u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ s visokom temperaturom, respiratornim problemima, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa, piše Jutarnji.

Program cijepljenja u Hrvatskoj: zašto djecu moramo cijepiti protiv ospica?

Ospice kod sedmero osoba koje se međusobno ne poznaju

Zaražene osobe su punoljetne te se nisu međusobno poznavale. Samo je za jednu pacijenticu utvrđeno da je oboljela tako što je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistom. Od njih sedmero, šestero nije bilo cijepljeno.

„Ovako nepovezani slučajevi ospica doista se mogu smatrati neobičnima. Ospice su bolest koja ne nastaje ničim izazvana nego ih dobijemo od zaražene osobe. Zato sedmero oboljelih koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu mogu na prvu izgledati nelogično. No epidemija mora imati logičan uzrok. Može biti da su se ti ljudi, ne znajući, negdje slučajno sreli, no ta je mogućnost gotovo nevjerojatna“, rekao je dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju HZJZ-a, piše Jutarnji.

Ospice mogu izazvati ozbiljne probleme

Što znamo o ospicama? Najčešća pitanja i odgovori o ozbiljnoj osipnoj bolesti

Ospice ili morbili iznimno su zarazna virusna bolest koja se obično javlja sezonski (zima, proljeće). U težim slučajevima ospica...

SAZNAJTE VIŠE

Hrvatska ima loš postotak cijepljenih osoba

Od početka ove godine ukupno je od ospica oboljelo 32 osobe, a u prošloj ih je godini bilo 23.  Najviše oboljelih od ospica je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji (14), zatim u Zagrebu (9) te Brodsko-posavskoj županiji (6), Zadarskoj (2) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1). Donedavno je upravo Hrvatska imala najniži postotak cijepljenih osoba protiv ospica u posljednjih 20 godina, no taj se podatak ipak s vremenom mijenja pa je trenutno na 93%. No to je i dalje manje od europskog prosjeka koji iznosi 95%, piše Index.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button